Έβρος:Ησυχία προς το παρόν παρά τις πληροφορίες για κινητικότητα μεταναστών

Σε επιφυλακή παραμένουν στρατιωτικές και αστυνομικές δυνάμεις

Ήρεμη είναι η κατάσταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο, παρά τις πληροφορίες που διέρρεαν χθες τουρκικά ΜΜΕ για δεύτερο κύμα μεταναστευτικών ροών από την Τουρκία. 

Έβρος: Νέα τουρκική πρόκληση από τον γαμπρό του Ερντογάν

Ο συναγερμός σήμανε όταν η τουρκική εφημερίδα Haber Turk  σε δημοσίευμά της ανέφερε πως ξεκινά και πάλι το «ταξίδι της ελπίδας» για περίπου 6.000 μετανάστες από την Τουρκία προς την Ελλάδα.

Το Star στον Έβρο - Σε υψηλή ετοιμότητα οι ελληνικές δυνάμεις

«Τον αριθμό των μεταναστών που πληροφορηθήκαμε ότι καταφθάνει στα σύνορα, δεν τον έχουμε δει ακόμη. Πιθανόν να τον δούμε τις επόμενες ώρες ή ημέρες», δήλωσε στο star.gr ο πρόεδρος της κοινότητας των Καστανιών, Σταύρος Τζιαμαλίδης. 

Σύμφωνα με τον κ. Τζιαμαλίδη, πριν από δύο βράδια επικράτησε μικροένταση στην πλευρά της Βύσσας, ενώ κινητικότητα καταγράφηκε και εχθές το βράδυ. «Υπήρξαν κάποιες εντάσεις από την τουρκική πολιτοφυλακή στην πλευρά της Βύσσας όταν προσπάθησαν να ρίξουν το φράκτη, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι ενδεχομένως να ανεβάσουν στρατό στα σύνορα. Είμαστε σε επιφυλακή η αστυνομία, ο στρατός και η Frontex που έχει ενισχυθεί. Περιμένουμε τις εξελίξεις», είπε χαρακτηριστικά. 

«Θωρακίζεται» ο Έβρος: Επιστρατεύονται drones και θερμικές κάμερες

Όπως πρόσθεσε, το τελευταίο διάστημα έχει ενισχυθεί ο φράκτης κατά μήκος των συνόρων, έχουν μπει θερμικές κάμερες και προβολείς, υπάρχει κέντρο επιχειρήσεων, ενώ έχει έρθει και το θωρακισμένο όχημα της αστυνομίας που διαθέτει θερμικές κάμερες και περιπολεί σε όλα τα χερσαία σύνορα. Όπως συμπλήρωσε, για την αποτροπή όσων επιχειρήσουν να πλησιάσουν το φράκτη, υπάρχουν και κάποια συστήματα από το Ισραήλ που βγάζουν υπέρηχους και «τρυπούν το τύμπανο» των αυτιών στα 200 μέτρα.

Αναφορικά με το κλίμα που επικρατεί στους μόνιμους κατοίκους, είπε ότι ο κόσμος ζει στην καθημερινότητά του, καλλιεργεί τα χωράφια του καθώς τώρα είναι η εποχή που πρέπει να εργαστεί για να βγάλει τα προς το ζην. 

Συναγερμός στην κυβέρνηση για τον Έβρο:  Τι ετοιμάζει ο Ερντογάν 

Οι πληροφορίες για κινητοποίηση στα σύνορα

Όπως μετέδωσε ο ΑΝΤ1 επικαλούμενος αστυνομικές και στρατιωτικές πηγές στον Έβρο, χθες το βράδυ υπήρξε έντονη κινητοποιήση σε τέσσερα σημεία των ελληνοτουρκικών συνόρων, στο Τυχερό, το Πέταλο, το Σοφικό και τις Φέρρες, ενώ στις Καστανιές δε διαπιστώθηκε ιδιαίτερη πίεση.

Στρατιωτικές και αστυνομικές πηγές ανέφεραν πως η κινητοποίηση παρατηρήθηκε στις 23:00 το βράδυ και μέχρι τις 02:00 τα ξημερώματα άνδρες της τουρκικής Στρατοφυλακής είχαν ανάψει φωτιές κατά μήκος των τουρκικών συνόρων σε τουρκικό έδαφος, ενώ στο σημείο είχε συγκεντρωθεί μεγάλος αριθμός μεταναστών.

Ωστόσο οι πληροφορίες αυτές δεν επιβεβαιωθήσκαν από κυβερνητικές πηγές, ενώ σύμφωνα με αποκλειστικές εικόνες που μετέδωσε ο ΑΝΤ1 σήμερα το πρωί, όλα ήταν ήρεμα στα σημεία που υποτίθεται πως είχε παρατηρηθεί η κινητικότητα στο Τυχερό, στις Καστανιές, το Πέταλο και τις Φέρρες.

'Εβρος: Ενισχύεται ο φράκτης - Εντατικές οι εργασίες και στην καραντίνα

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο αντιδήμαρχος Αλεξανδρούπολης - Φερών, Δημήτρης Κολγιώνης είπε ότι δεν έχει φτάσει μεγάλος αριθμός μεταναστών στα σύνορα.

«Στον νότιο Έβρο η κατάσταση είναι ήρεμη. Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή κόσμος στα σύνορα, δεν υπάρχουν μετανάστες», είπε ο αντιδήμαρχος, σημειώνοντας πως υπάρχει ετοιμότητα από τις ελληνικές αρχές. «Είναι όλοι παρόντες και θα παρέμβουν αν χρειαστεί», τόνισε.

«Ήταν ένα κοινό μυστικό ότι θα προσπαθούσαν να έρθουν κι αυτό το τριήμερο», σημείωσε αλλά πρόσθεσε πως «η αποφασιστικότητα είναι δεδομένη».

«Διαχειρίσιμη» χαρακτήρισε την κατάσταση στον Έβρο ο Π. Χαρέλας, πρόεδρος της Ένωσης συνοριοφυλάκων που μίλησε επίσης στον ΣΚΑΙ. Όπως είπε, ο στρατός έχει αυξήσει τις περιπολίες του, οι ελληνικές δυνάμεις βλέπουν δυνάμεις να κινούνται κοντά στα σύνορα, αλλά οι αποτροπές είναι συνεχείς.

«Στην παραποτάμια περιοχή υπάρχουν ομάδες που προσπαθούν να περάσουν τον ποταμό. Οι αποτροπές είναι συνεχείς. Συγκεντρώνονται απέναντι αλλά όχι σε βαθμό που να μας προκαλεί ανησυχία. Φαίνεται ξεκάθαρα ότι υπάρχει κινητικότητα από την απέναντι πλευρά», σημείωσε.

Πάντως σε επιφυλακή παραμένει ο στρατός, κυρίως όμως δυνάμεις της αστυνομίας που καταφτάνουν συνεχώς στην Αλεξανδρούπολη με στόχο την ενίσχυση των δυνάμεων ασφαλείας στα σύνορα.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top