Κορωνοϊός: Η μαρτυρία της καθηγήτριας που αντιμετώπισε το πρώτο κρούσμα

«Και όμως υπάρχουν τέτοιες συμπτώσεις»

Εργαστήριο Παστέρ

Η αφήγηση της καθηγήτριας Μικροβιολογίας του ΑΠΘ, Άννας Παπά Κονιδάρη για το πώς αντιμετώπισε το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού στη Θεσσαλονίκη έρχεται στο φως και συγκλονίζει. Όπως διηγήθηκε η ίδια, ήταν σε ημερίδα για τον κορωνοϊό, όταν έμαθε ότι το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα έφτασε στο εργαστήριο της.

Λάρισα: Εντοπίστηκαν 10 νέα κρούσματα στον οικισμό Νέας Σμύρνης

Η καθηγήτρια του ΑΠΘ αντίκρισε για πρώτη φορά τον κορωνοϊό, στις 26 Φεβρουαρίου του 2020, όταν βρισκόταν σε μικρή απόσταση από το εργαστήριό της εκείνη την ημέρα, σε ημερίδα από την Ελληνική Εταιρεία Ιολογίας με θέμα τον Covid-19 και το πώς έπρεπε να δράσουν οι υγειονομικοί φορείς και το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό μόλις αυτός εμφανιστεί στην Ελλάδα.

Όπως ανέφερε η ίδια, εντυπωσιάστηκε από αυτήν την σύμπτωση: «Τέτοια ήταν η σύμπτωση…Βιβλίο μπορεί να γράψει κανείς για τον κορωνοϊό… Εκείνη τη μέρα βρισκόμουν στην ημερίδα της Εταιρείας και με ειδοποίησαν από το εργαστήριο ότι ένα από τα ύποπτα δείγματα ήταν μάλλον θετικό. Άφησα τις εργασίες και πήγα στο εργαστήριο να δω το αποτέλεσμα».

Κορωνοϊός: Νέοι κανόνες και στο κολύμπι στις πισίνες

«You are not welcome», αναφώνησε η κ. Παπά κοιτώντας την ένδειξη της μεθόδου PCR στον υπολογιστή του Εργαστηρίου, επιβεβαιώνοντας και με τα τα ίδια της τα μάτια ότι το δείγμα της γυναίκας από τη Θεσσαλονίκη, που είχε επιστρέψει από το Μιλάνο της Ιταλίας, ήταν χωρίς αμφιβολία θετικό.

«Ενημερώσαμε αμέσως τον ΕΟΔΥ και επέστρεψα στην αίθουσα της ημερίδας, όπου πληροφόρησα τους συνέδρους ότι έχουμε το πρώτο περιστατικό κορωνοϊού στην Ελλάδα. Όλοι έμειναν άναυδοι. Δεν έχει ξαναγίνει κάτω από αυτές τις συνθήκες αυτή η σύμπτωση…». Λίγη ώρα αργότερα, οι βασικοί ομιλητές της επιστημονικής εκδήλωσης που απαρτιζόταν από λοιμωξιολόγους και μικροβιολόγους, πήγαν στο εργαστήριο του ΑΠΘ για να δουν και αυτοί το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα του SARS-CoV-2 στην Ελλάδα.

Πάνω από 8.000 τα δείγματα μετέπειτα

Περίπου 75 ημέρες με΄τα, το Εργαστήριο του τμήματος Μοριακής Διαγνωστικής και Ειδικών Παθογόνων Ιών έχει διερευνήσει περισσότερα από 8.000 δείγματα από όλη τη Βόρεια Ελλάδα, έχει εντοπίσει ένα μεγάλο μέρος του συνόλου των θετικών δειγμάτων στη χώρα και συνεχίζει να δίνει τη «μάχη» προσθέτοντας πολύτιμα ευρήματα που μπορεί να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του κορωνoϊού.

Κορωνοϊός: Στα… χαμηλά ο δείκτης μεταδοτικότητας μετά την άρση των μέτρων

Κανείς δεν ξέρει αν ο κορωνοϊός ήταν πριν τις 26 Φεβρουαρίου στην Ελλάδα

«Κανένας δεν μπορεί να είναι να είναι σίγουρος», λέει η κ. Παπά απαντώντας στην ερώτηση, αν ο κωρονοϊός κυκλοφορούσε στην Ελλάδα πριν από τις 26 Φεβρουαρίου που τον εντόπισε το εργαστήριο που διευθύνει.

«Όμως γενικότερα από την επιδημιολογία φαίνεται ότι δεν υπήρχαν πολλά περιστατικά στη Θεσσαλονίκη. Ήταν αυτό και ακολούθησαν τα άλλα του συγγενικού περιβάλλοντος αλλά δεν φαίνεται να υπήρχε μεγάλη συρροή κρουσμάτων. Αυτό μας κάνει να πιστεύουμε ότι δεν πρέπει να κυκλοφορούσε… Ωστόσο αυτό από μια φυλογενετική μελέτη μπορεί να φανεί…», πρόσθεσε.

Κορωνοϊός: Στους 152 οι νεκροί στην Ελλάδα

Τα πολλά πρόσωπα του κορωνοϊού

Το εργαστήριο του ΑΠΘ και κέντρο αναφοράς του ιού στη Βόρεια Ελλάδα έχει ξεκινήσει αυτή την περίοδο μία νέα μελέτη σχετικά με την κυκλοφορία του νέου κορωνοϊού στην Ελλάδα.

Απαντώντας σε ερώτηση εάν έχει διαπιστωθεί να κυκλοφορεί ή να κυκλοφορούσε άλλο στέλεχος του κορωνοϊού στην Ελλάδα, η κ. Παππά εξηγεί «πως σίγουρα υπάρχει και είναι αναμενόμενο γιατί είχαμε εισαγόμενα περιστατικά από διάφορες χώρες. Από την Ιταλία, την Αγγλία… Κάθε εισαγόμενο είναι διαφορετικό στέλεχος».

Όπως η ίδια διευκρίνισε, «μιλάμε για παραλλαγές μικρές του στελέχους, ένα είναι το στέλεχος, αλλά έχουν μικρές αλλαγές στο γονιδίωμά τους. Αυτές θα αναδειχθούν με μία μελέτη φυλογενετικής ανάλυσης και φυλο-γεωγραφίας. Σε αυτή βλέπει κανείς πόσο τα στελέχη μοιάζουν μεταξύ τους και με βάση τις αλληλουχίες της τράπεζας γονιδιακών πληροφοριών μπορεί να τα συσχετίσει και ανά χώρα».

«Τα αδιάγνωστα, δηλαδή τα «ορφανά κρούσματα», με μία τέτοια μελέτη βλέπουμε με ποια χώρα σχετίζονται. Αυτή η προσπάθεια βρίσκεται σε εξέλιξη και θα συμπληρωθεί από δεύτερη που θα ακτινογραφήσει την πορεία του ιού από τη στιγμή που εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα και κυρίως με το ρυθμό που αυτός εξελίχθηκε» και εξελίσσεται, συμπεράσματα κρίσιμα για τον πληθυσμό. Πάντως δε φάνηκε να υπάρχει σαφής διαφορά μεταξύ των στελεχών εδώ…», συμπλήρωσε η καθηγήτρια Μικροβιολογίας.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top