Κορωνοϊός: «Ευχάριστη έκπληξη» χαρακτήρισαν οι New York Times την Ελλάδα

Τι αναφέρει το δημοσίευμα της εφημερίδας

Ακρόπολη

Για άλλη μια φορά η Ελλάδα γίνεται αντικείμενο θαυμασμού για τον τρόπο που περιόρισε την εξάπλωση του κορωνοϊού στην επικράτειά της. Αυτή τη φορά τα «εύσημα» ήρθαν από τους New York Times, χαρακτηρίζοντας τη χώρα μας «ευχάριστη έκπληξη».

Η FAZ εκθειάζει τον Τσιόδρα: «Ένας γιατρός για όλους τους Έλληνες»

«Για χρόνια, η Ελλάδα αντιμετωπιζόταν ως ένα από τα πιο προβληματικά μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, λόγω της οικονομικής κρίσης που τη βάραινε αλλά και άλλων προβλημάτων προβλημάτων, όπως η διαφθορά και η πολιτική αστάθεια. Ωστόσο, όταν βρέθηκε αντιμέτωπη με την πανδημία του κορωνοϊού, η χώρα έγινε η ευχάριστη έκπληξη: το ξέσπασμα σε αυτήν φαίνεται να είναι πολύ πιο περιορισμένο απ' ό,τι αναμενόταν» γράφει το δημοσίευμα.

Μάλιστα όπως επισημαίνει η αρθρογράφος, πολλοί Έλληνες φοβόντουσαν το χειρότερο, δηλαδή ότι η χώτα θα γινόταν η επόμενη Ιταλία και αυτό εξαιτίας του αποδυναμωμένου συστήματος υγείας από τη δκαετή κρίση που ταλανίζει τη χώρα αλλά και λόγω του γηραιού πληθυσμού. 

Παρόλα αυτά, ο αριθμός των αναφερόμενων θανάτων και των νοσηλευομένων σε ΜΕΘ εξαιτίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα παραμένει πολύ μικρός συγκριτικά με τα στοιχεία άλλων ευρωπαϊκών χωρών. «Τώρα μια χώρα που έχει συνηθίσει να αντιμετωπίζεται ως το προβληματικό παιδί της Ευρωπαϊκής Ένωσης γιορτάζει την απόκριση της κυβέρνησής της και ανυπομονεί να επανεκκινήσει την οικονομία της», σημειώνει το δημοσίευμα.

«Καθώς η χώρα έχει διενεργήσει τεστ σε πολύ μικρό ποσοστό του πληθυσμού της, είναι αδύνατον να γνωρίζει κανείς πόσο μεγάλη είναι η εξάπλωση του ιού στη χώρα. Ωστόσο το σύνολο των θανάτων είναι χαμηλό — 138 σε πληθυσμό σχεδόν 10,7 εκατομμυρίων — κάτι που προκαλεί έκπληξη στους ειδικούς, δεδομένου του μεγάλου αριθμού ηλικιωμένων. Και πηγή μεγάλης ανακούφισης» σημειώνει η αρθρογράφος.

«Μόνο 69.833 άτομα έχουν ελεγχθεί για τον ιό στην Ελλάδα, όμως ειδικοί συμφωνούν ότι η απόφαση της χώρας να εφαρμόσει γρήγορα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης και να ενισχύσει το αποδυναμωμένο σύστημα υγειονομικής περίθαλψής της βοήθησε στον περιορισμό του ξεσπάσματος» αναφέρει. Το ίδιο και η προθυμία πολλών Ελλήνων να συμμορφωθούν με τους νέους κανόνες, συμπληρώνει το δημοσίευμα.

Η εφημερίδα κάνει αναφορά στον χρόνο που πάρθηκαν τα μέτρα: «Η Ελλάδα περιόρισε τα μη αναγκαία ταξίδια και έκλεισε καφετέριες, εστιατόρια, βιβλιοθήκες, μουσεία και άλλα μέρη. Σύντομα, όσοι επέστρεφαν από το εξωτερικό έμπαιναν σε υποχρεωτική καραντίνα δύο εβδομάδων, την οποία αν παραβίαζαν κινδύνευαν να πληρώσουν πρόστιμο €5.000. Κάθε πολίτης της χώρας έπρεπε να ειδοποιεί το κράτος κάθε φορά που ήθελε να βγει από το σπίτι του, ακόμα και για να βγάλει βόλτα τον σκύλο».

Η Bild προτείνει την Ελλάδα για διακοπές - Σχεδόν ακίνδυνη για τον κορωνοϊό

Το άρθρο των New York Times κάνει σύγκριση μεταξύ της Ελλάδας και του Βελγίου, το οποίο αν και έχει παρόμοιο πληθυσμό με την Ελλάδα, έχει καταγράψει 7.331 θανάτους. Επίσης παραθέτει τις ενέργειες στις οποίες έχει προχωρήσει η χώρα για την ενίσχυση του συστήματος Υγείας, με χιλιάδες προσλήψεις και αύξηση 70% των κλινών ΜΕΘ.

Σύμφωνα με την αρθρογράφο, πολλοί Έλληνες ανά τη χώρα αποδέχτηκαν γρήγορα τη νέα πραγματικότητα, απέχοντας από δραστηριότητες και έθιμα όπως οι εορτασμοί του Πάσχα. «Αυτό μπορεί να θεωρούνταν αδιανόητο πριν από μερικούς μήνες», γράφει χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενη στον Σωτήρη Τσιόδρα και τον Νίκο Χαρδαλιά, η αρθρογράφος ανέφερε ότι κάνουν καθημερινές ενημερώσεις για τον ιό στην Ελλάδα που έχουν μεγάλη τηλεθέαση.

Στο δημοσίευμα φιλοξενούνται και απόψεις Ελλήνων πολιτών που αναγνωρίζουν τη χώρα τους ως σπάνιο «success story» στην ΕΕ και αισθάνονται περηφάνια.

Τέλος, η αρθογράφος των New York Times επισημαίνει ότι, παρα τις μέχρι τώρα επιτυχίες της κυβέρνησης, δεν λείπουν και οι επικρίσεις, όπως το γεγονός ότι έχει υποβληθεί σε τεστ μόνο για κορωνοϊό μόνο το 1% του πληθυσμού και οι συνθήκες διαβίωσης στις δομές προσφύγων και μεταναστών.

«Επίσης κάποιοι έχουν εκφράσει ανησυχίες για αναφορές βίαιης συμπεριφοράς από αστυνομικούς κατά την επιβολή των κανόνων lockdown της χώρας», προσθέτει το δημοσίευμα. Το άρθρο κάνει αναφορά και στο πλήγμα που αναμένεται να δεχτεί ο ελληνικός τουρισμός λόγω της κρίσης και στην κρισιμότητα της αντιμετώπισης και αυτού του προβλήματος από την κυβέρνηση.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top