Κορωνοϊός: Μπαίνουμε στην πιο κρίσιμη περίοδο - Επίκινδυνη η «χαλάρωση»

Τι είπε ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος για την εξέλιξη της πανδημίας

Παρόλο που βρισκόμαστε εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού και σύμφωνα με τους ειδικούς διανύουμε τις πιο κρίσιμες εβδομάδες σχετικά με τον περιορισμό της εξάπλωσής της, πολλοί είναι οι συμπολίτες μας που «χαλαρώνουν» απέναντι στα μέτρα αυτοπεριορισμού, όπως φαίνεται τόσο από τις καθημερινές παραβάσεις και την κίνηση ορισμένων πολιτών.

Χρήσιμες συμβουλές στο star.gr: «Μένουμε Σπίτι...Αφήνουμε τον κορωνοϊό έξω»

Τι επιπτώσεις μπορεί να έχει αυτή η χαλάρωση στην εξάπλωση του ιού που τόσο αποφεύγουμε και πόσο αναμένεται να διαρκέσει η πανδημία; 

Ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος, καθηγητής Μικροβιολογίας στο Τμήμα Πολιτικών Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και μέλος επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου υγείας, έδωσε όλες τις απαντήσεις στο μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star και τόνισε ότι οι επόμενες εβδομάδες είναι ιδιαίτερα κρίσιμες, γι’ αυτό δεν πρέπει να αψηφούμε καθόλου τα μέτρα.

Καθηγητής λοιμωξιολογίας ΕΚΠΑ: «Πάσχα στο μπαλκόνι – Να μη βγει κανείς»

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο κ. Βατόπουλος, πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και να κάνουμε υπομονή και τις επόμενες εβδομάδες και να μην χαλαρώνουμε καθόλου τα μέτρα.

«Όπως φαίνεται, στην Ιταλία μόνο δύο μέρες χαλάρωσαν, τα αποτελέσματα είναι αυτά που βλέπουμε και έγινε αυτό το κακό. Η μετάδοση είναι ιδιαίτερα εύκολη και μπορεί να δημιουργηθεί μεγάλο πρόβλημα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής.

Απαγόρευση κυκλοφορίας:Μόνο την Κυριακή το πρωί καταγράφηκαν 497 παραβάσεις

Πόσο αναμένεται να κρατήσει η πανδημία

Όπως ανάφερε ο κ. Βατόπουλος, η πανδημία αναμένεται να κρατήσει περίπου τρεις με τέσσερις μήνες, όσο δηλαδή κράτησε και στην Κίνα.

Έτσι, η κατάσταση στη χώρα μας θα διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι μετά το Πάσχα.

Ο νέος χάρτης του κορωνοϊού: Ποιες περιοχές δεν έχουν ούτε ένα κρούσμα

Γιατί αυξάνονται οι θάνατοι ατόμων που δεν έχουν υποκείμενα νοσήματα

Σχετικά με την αύξηση του αριθμού των θυμάτων του κορωνοϊού που δεν είχαν υποκείμενο νόσημα, ο κ. Βατόπουλος ανέφερε ότι όσο αυξάνονται τα κρούσματα  είναι αναμενόμενο να υπάρχουν και κρούσματα ή θάνατοι ανθρώπων που δεν εόχυν υποκείμενα νοσήματα.

«Είμαστε όλοι ευάλωτοι από τον ιό, ακόμα και οι νέοι. Είναι θέμα στατιστικής.», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με τη φυσική κατάσταση και την ισορροπημένη διατροφή, ο κ. Βατόπουλος αναφέρει ότι βοηθούν, χωρίς ωστόσο να μας καθιστούν «αθάνατους».

Τσιόδρας για κορωνοϊό: «Eξετάζουμε το ενδεχόμενο μαζικών τεστ»

Τελικά πώς «δρα» αυτός ο κορωνοϊός

Όπως εξήγησε ο κ. Βατόπουλος, ο covid-19 δρα στο αναπνευστικό, δημιουργώντας βαριά πνευμονία.

Επίσης, σύμφωνα με της ενδείξεις, σχετίζεται και με την πήξη του αίματος, προκαλώντας μια πολύ σοβαρή κατάσταση.

Ωστόσο, η μελέτη του κορωνοϊού είναι ακόμα σε πρώιμο στάδιο, παρόλο που έχουν γίνει μεγάλα βήματα προόδου από την επιστημονική κοινότητα.

Είναι σωστή θεραπεία η χλωροκίνη;

Τόσο στην Ελλάδα όσο και σε ολόκληρη την παγκόσμια κοινότητα, δοκιμάζονται διαφορετικοί συνδυασμοί φαρμάκων, έχοντας ενθαρρυντικά μέχρι στιγμής αποτελέσματα.

Όσον αφορά τη χλωροκίνη, ο κ. Βατόπουλος ανέφερε ότι πρέπει να χρησιμοποιείται σωστά, με βάση τα πρωτόκολλα υγείας και πάντα με ιατρική συμβουλή, καθώς έχει σοβαρές παρενέργειες στον οργανισμό.

Δείτε ολόκληρο το μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top