Πώς αναπτύσσεται ένας ηγέτης;

Συνέντευξη του Managing Partner της inwards Γιάννη Κουτσουμάρη

Managing Partner της inwards Γιάννης Κουτσουμάρης

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο η πρώτη ανοιχτή συνάντηση ηγεσίας από την inwards με τίτλο «The Unspoken Truths of Leadership» στην Αθήνα. 

Το star.gr με αφορμή το συνέδριο μίλησε με τον Managing Partner της inwards, κύριο Γιάννη Κουτσουμάρη, για την ηγεσία στην Ελλάδα αλλά και για το πώς αναπτύσσεται ένας ηγέτης.

-Στις αρχές Δεκεμβρίου, παρουσιάσατε μια νέα υπηρεσία επιμόρφωσης ανωτάτων στελεχών μαζί με τα αποτελέσματα έρευνας που επικυρώνει επιστημονικά τμήματά της. Ο τίτλος της νέας  υπηρεσίας είναι «The Unspoken Truths of Leadership». Θα θέλατε να μας πείτε τι είναι;

Το Unspoken Truths of Leadership είναι μια σειρά από πέντε «Διαλόγους Ηγεσίας», πέντε δηλαδή επιμορφωτικά τετράωρα ειδικά σχεδιασμένα για διοικητικές ομάδες με αντικείμενο την επιχειρησιακή ηγεσία. Σε κάθε έναν από τους τέσσερις πρώτους «Διαλόγους» διευκρινίζουμε εξαιρετικά κρίσιμες και μαζί θολές περιοχές κατά την άσκηση ηγεσίας, όπως είναι η πορεία του ηγέτη σε σημαντικό ηγέτη, οι αξίες, η σύνδεση των εργαζομένων με την εταιρεία και η τέχνη της νοηματοδότησης, ενώ στην πέμπτη συνθέτουμε και επικαιροποιούμε τον προσωπικό καμβά του ηγέτη, της ηγετικής ομάδας ή της εταιρείας. Σκοπός είναι να αποκαλύψουμε όσα λέγονται, αλλά δε γίνονται και ταυτόχρονα όσα γίνονται, αλλά δε λέγονται, ώστε να συνδέσουμε την άσκηση ηγεσίας όχι μόνο με το δέον αλλά με το εφικτό. Όχι μόνο με το δυνατό, αλλά με το ρεαλιστικά πιθανό να συμβεί.
 
-Τι είναι για εσάς η ηγεσία και πως αναπτύσσεται ο ηγέτης; 

Θα έλεγα πως είναι άθλημα. Είναι συγκεκριμένα τέτραθλο. Έχει δηλαδή τέσσερα αγωνίσματα: το πρακτικό, το λογικό, το συναισθηματικό και το πνευματικό. Κάθε ηγέτης αγωνίζεται καθημερινά να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις, τις ευκαιρίες και τα θέματα προσπαθώντας να σκοράρει ψηλά σε όλα τα αγωνίσματα. Κι αυτό δεν είναι ούτε εύκολο ούτε φυσικό. Γιατί καθένας είναι καλός σε κάποιο αγώνισμα ή σε κάποια από αυτά. Και προσπαθεί με τα σκορ που φέρνει εκεί που είναι καλός να καλύψει τις απώλειες στα υπόλοιπα. Αυτό είναι κάτι που, συνήθως, το κάνει χρόνια και με επιτυχία.

Όμως, έρχεται η στιγμή που το να στηρίζεται στα δυνατά του δεν είναι αρκετό. Για να προχωρήσει χρειάζεται να δυναμώσει και στα υπόλοιπα και μετά να εξοικειωθεί με την αμερόληπτη και αποτελεσματική εναλλαγή τους. Όταν για παράδειγμα μιλάμε για engagement, μιλάμε για μια περιοχή που εδράζεται στο συναισθηματικό και πνευματικό πεδίο και λιγότερο στο λογικό και το πρακτικό.

Ένας ηγέτης, όμως, που βλέπει το ρόλο του με τρόπο πρακτικό ή λογικό και δεν ασκεί ηγεσία στο συναισθηματικό και πνευματικό επίπεδο, θα εστιάσει όλη του την προσοχή σ’ αυτά που ξέρει να κάνει: να προσθέσει διαδικασίες, KPIs, συγκριτικές μετρήσεις, οικονομικά κίνητρα, ίσως και κάποια events. Κι όσο αυτά δεν αποδίδουν τόσο θα ενισχύει…τα ίδια! 

Κι έτσι δε θα λύσει ποτέ το θέμα του engagement, για το οποίο παρότι οι μετρήσεις των εταιρειών δείχνουν μεγάλη πρόοδο, όταν οι μετρήσεις γίνονται από ανεξάρτητους οργανισμούς, σε ουδέτερες συνθήκες και αντιπροσωπευτικό δείγμα εταιρειών, πρόοδος δεν υπάρχει ούτε καν σε επίπεδο δεκαετίας αφού τα νούμερα είναι καρφωμένα στο 60%-70% disengaged και activelydisengaged. Κι ίσως αυτό να είναι το καλύτερο σκορ αν το 60%-70% των ηγετών έχουν χαμηλές επιδόσεις στο συναισθηματικό και πνευματικό αγώνισμα του τετράθλου.

-Τι κατά τη γνώμη σας θα πρέπει να αλλάξει στην αντίληψη του Έλληνα ηγέτη;

Νομίζω η εμπιστοσύνη στην αντίληψή του. Η κατανόησή τους ότι η αντίληψή του μετά από δέκα χρόνια κρίσης, είναι συνδεδεμένη με το ρεαλισμό, όσο κανενός άλλου ηγέτη στον κόσμο. Είναι πλέον εξοπλισμένος να παράξει τεχνογνωσία και να την εξάγει. Όχι να την εισάγει.  Ο Έλληνας ηγέτης δεν έχει ούτε λόγο, ούτε πιθανότητα επιτυχίας αναζητώντας άριστες πρακτικές από εταιρείες ή συναδέλφους του στο εξωτερικό. Μετά από δέκα χρόνια εκτός κανονικότητας, οποιαδήποτε μεταμόσχευση πρακτικής από χώρες εντός κανονικότητας, το πιθανότερο είναι πως θα προκαλέσει οίδημα. Είναι σα να οδηγείς δέκα χρόνια σε χωματόδρομους και περιμένεις να σου δώσουν ιδέες για κατάλληλα ελαστικά αυτοί που οδηγούν σε πίστα. 
 
-Πώς βλέπετε σήμερα την αξία του  Έλληνα ηγέτη, εσείς, ως Έλληνας αλλά και ειδικός με διεθνή εμπειρία σε θέματα ανάπτυξης ηγετικών ικανοτήτων και συμπεριφορών;

Ο Έλληνας ηγέτης αξίζει να ανακηρυχθεί ηγέτης στην παγκόσμια ηγεσία. Δεν είναι εύκολο αυτό να το υποστηρίξουμε επιστημονικά, όμως έχουμε ξεκινήσει κι έχουμε ήδη την αμέριστη βοήθεια από σημαντικούς ηγέτες στην Ελλάδα. Χρειαζόμαστε τη βοήθεια και των υπολοίπων.
Η έρευνά μας «Leadership in a Greek – CrisisContext, παρουσιάστηκε ήδη από την Ιωάννα Κωνσταντίνου στο 15ο Συνέδριο Διοίκησης Ηγεσίας και Διακυβέρνησης, που διεξήχθη στο Πόρτο και κέρδισε το ενδιαφέρον της Ακαδημαϊκής κοινότητας. Θα συνεχίσουμε την έρευνα στην Ελλάδα και θα συνεχίσουμε να υποστήριξη της ιδέας της διάκρισης του Έλληνα ηγέτη ως άξιου ηγέτη και πιστεύω πως θα τα καταφέρουμε.
Όμως, κι αν τελικά, δεν τα καταφέρουμε εμείς να το αποδείξουμε επιστημονικά, για τις καρδιές και τις συνειδήσεις όλων μας δε χρειάζονται αποδείξεις. Ο Έλληνας ηγέτης στο χώρο των επιχειρήσεων είναι άξιος κι αυτό έχει ήδη κριθεί.

 

Της Μαρίας Κυπραίου

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top