Νέος σεισμός 5,3 Ρίχτερ στη Ζάκυνθο

Υπήρχε πρόβλεψη πριν από έξι μήνες

Ζάκυνθος σεισμός

Νέα ισχυρή σεισμική δόνηση, μεγέθους 5,3 Ρίχτερ σημειώθηκε λίγο πριν από τις 05:00 τα ξημερώματα της Τρίτης στο θαλάσσιο χώρο δυτικά της Ζακύνθου. 

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επίκεντρο του νέου σεισμού εντοπίστηκε στη θαλάσσια περιοχή 48 χλμ. δυτικά – νοτιοδυτικά της Ζακύνθου και το εστιακό του βάθος ήταν 1,1 χλμ. 

Πρόκειται για τον ισχυρότερο μετασεισμό μετά από τον σεισμό των 6,6 Ρίχτερ της περασμένης Παρασκευή και είναι κοντά στα 5,5 Ρίχτερ που περίμεναν οι σεισμολόγοι ως έναν μεγάλο μετασεισμό μετά τη δόνηση της 26ης Οκτωβρίου. 

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ χαρακτήρισε «ένα πολύ καλό νέο» τον σεισμό αυτό, επισημαίνοντας ότι «εκτόνωσε ένα μεγάλο ποσό ενέργειας».

Μάλιστα όπως είπε μετά από αυτό είναι πολύ μικρές οι πιθανότητες για έναν μεγαλύτερο σεισμό. 

«Υπολογίζαμε με βάση όλα τα διεθνή μοντέλα ότι ο πρώτος μεγάλος μετασεισμός θα ήταν της τάξης των 5,7 - 5,9 Ρίχτερ γιατί θα έπρεπε να είναι 10% μικρότερος από τον σεισμό των 6,6 Ρίχτερ. Η μετασεισμική ακολουθία δούλευε με μικρότερους μετασεισμούς», διευκρίνισε ο κ. Λέκκας.

Είχε προβλεφθεί ο σεισμός της Ζακύνθου πριν από έξι μήνες

Εδώ και έξι μήνες η Ζάκυνθος είχε μπει στο μικροσκόπιο των σεισμολόγων, καθώς υπήρχε πρόβλεψη για μεγάλο σεισμό στο νησί. 

Η πρόβλεψη βασίστηκε σε μέθοδο μέσω του αλγόριθμου FORMA, αφού ο σεισμός είχε δώσει σημάδια ήδη από τον περασμένο Μάιο. 

Όπως επισημαίνει στον Ελεύθερο Τύπο, ο Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γεράσιμος Παπαδόπουλος, από τις αρχές Σεπτεμβρίου η περιοχή, όπου τελικά σημειώθηκε ο σεισμός των 6,6 Ρίχτερ είχε αρχίσει να δείχνει έντονη δραστηριότητα. 

Ο ίδιος αποκαλύπτει ότι λίγο πριν από τον σεισμό της περασμένης Παρασκευής, στην περιοχή σημειώθηκε σεισμός 5 Ρίχτερ και οι επιστήμονες ήταν σίγουροι ότι πρόκειται για προσεισμό, περιμένοντας εκείνον που τελικά ήρθε την 26η Οκτωβρίου. 

Μάλιστα, όπως σημειώνει ο κ. Παπαδόπουλος, οι σεισμολόγοι γνωρίζουν με βάση τις μετρήσεις τους ότι οι μεγάλοι σεισμοί έχουν μια προσεισμική περίοδο περίπου έξι μηνών. 

Το πλήθος των προσεισμών και τα μεγέθη τους αυξάνονται σταδιακά και δίνουν σημαντικά στοιχεία στους σεισμολόγους για το μέγεθος και τον χρόνο στον οποίο θα εκδηλωθεί ο κύριος σεισμός.

Η περιοχή την οποία καταλαμβάνουν τα επίκεντρα των προσεισμών δίνει επίσης ένα σημαντικό στοιχείο, καθώς όσο μεγαλύτερη είναι τόσο μεγαλύτερο είναι και το μέγεθος του σεισμού που επίκειται.

Όπως λέει ο κ. Παπαδόπουλος από τον Μάιο ως τον Οκτώβριο είχαν περάσει έξι μήνες, το εξάμηνο των προσεισμών έκλεινε δηλαδή και έτσι έπρεπε να εκδηλωθεί, βάσει στατιστικών, και ο κύριος σεισμός. Το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου τα μεγέθη των προσεισμών άρχισαν να αυξάνονται και έφτασαν στις 17/10/2018 τα 4,2 Ρίχτερ, τότε, λέει ο κ. Παπαδόπουλος θεώρησαν ότι η γένεση του κύριου σεισμού ήταν θέμα χρόνου.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top