Ένας στους τρεις Έλληνες θα νοσήσει από κατάθλιψη

Από 15 ετών εκδηλώνονται τα ψυχικά νοσήματα

Κατάθλιψη

Η 10η Οκτωβρίου έχει καθιερωθεί από το 1994 ως Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας. Φέτος, η ημέρα είναι αφιερωμένη στην ψυχική υγεία των νέων σε έναν μεταβαλλόμενο κόσμο.

Στην Ελλάδα, αλλά και παγκόσμια, το πιο συχνό νόσημα με αυξητική τάση τα τελευταία χρόνια είναι η κατάθλιψη. 

Σε έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ το 4,7% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι βιώνει κατάθλιψη, με το μεγαλύτερο ποσοστό να αφορά γυναίκες. Αν λάβουμε όμως υπόψη τα διεθνή δεδομένα, τη συνταγογράφηση φαρμάκων και το γεγονός ότι η κατάθλιψη εμφανίζεται και με άλλα συμπτώματα, πέραν του καταθλιπτικού συναισθήματος, το ποσοστό της κατάθλιψης στον γενικό πληθυσμό υπολογίζεται στο 30%.

«Η κατάθλιψη μπορεί να “χτυπήσει” την πόρτα του καθένα. Από έρευνες της ΕΛΣΤΑΤ φαίνεται ότι από το 2009 έως το 2014 η κατάθλιψη παρουσίασε μια αύξηση της τάξης του 80% στην Ελλάδα. Αυτό οφείλεται και στις πολύ έντονες πιέσεις, οικονομικές και κοινωνικές που υφίσταται ο Έλληνας, στην ανεργία, την κοινωνική περιθωριοποίηση, αλλά και στο γεγονός ότι οι πολίτες επισκέπτονται πλέον ειδικούς ψυχική υγείας και το πρόβλημα διαγιγνώσκεται», λέει στο star.gr η ψυχίατρος του κέντρου ψυχικής υποστήριξης «Βήμα Κοινό», κα. Μαρία Λαζαρίδου και συνεχίζει:

«Σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ στα επόμενα χρόνια η κατάθλιψη θα αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου στους νέους, ξεπερνώντας και τα τροχαία ατυχήματα».

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το 38% των Ελλήνων από την ηλικία των 15 ετών και πάνω έχουν βιώσει ένα ή και περισσότερα συμπτώματα ψυχικού νοσήματος, ενώ το 3,3% του πληθυσμού άνω των 15 ετών έχει κάνει σκέψεις θανάτου ή αυτοκτονίας. Πιο συχνές είναι οι αγχώδεις διαταραχές και οι άνοιες, λόγω γήρανσης του πληθυσμού. 

Το «Βήμα Κοινό» είναι ένα κέντρο που παρέχει ολοκληρωμένες υπηρεσίες ψυχικής υγείας και άνοιξε τις πόρτες του τον Οκτώβριο του 2018. 

Είναι το πρώτο ιδιωτικό κέντρο στην Ελλάδα για ενήλικες που ο πελάτης μπορεί να πάρει όλες τις υπηρεσίες ψυχικής υγείας που χρειάζεται σε ένα χώρο, από μια ομάδα που εργάζεται με βάση τις αρχές της κοινοτικής ψυχιατρικής. 

«Αυτό σημαίνει ότι επιθυμούμε όλοι όσοι έχουν πρόβλημα ψυχικής υγείας να βοηθηθούν να μείνουν στην κοινότητα τους. Εμείς αναλαμβάνουμε την πλήρη υποστήριξή τους, αξιοποιώντας την τεχνολογία κι εξατομικευμένα προγράμματα θεραπείας για κάθε ασθενή», τονίζει η κυρία Λαζαρίδου. 

Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια έξαρση ψυχικών νοσημάτων τόσο στη χώρα μας, όσο και παγκοσμίως. Οι αιτίες πολλές…

«Η ζωή έχει αλλάξει… νέα πρότυπα, διαφορετική δομή οικογένειας, οικονομική και κοινωνική κρίση, αύξηση της ανεργίας, αποκλεισμός μεγάλων ομάδων πολιτών από το οικονομικό και κοινωνικό γίγνεσθαι. Αν και η επιστήμη προχωράει και ολοένα και πιο καινούργια φάρμακα, αλλά και άλλες μέθοδοι θεραπείας είναι στην διάθεση μας για την αντιμετώπιση των διαταραχών, πολλοί άνθρωποι είναι αποκλεισμένοι από αυτά είτε για οικονομικούς, είτε για κοινωνικούς και πολιτισμικούς λόγους», σημειώνει η κυρία Λαζαρίδου.

Πολλοί νέοι υποκύπτουν στην παραβατικότητα, τις καταχρήσεις ουσιών, ενώ υποφέρουν και από διαταραχές προσαρμογής. Όλα αυτά συχνά υποκρύπτουν σημαντικές ψυχολογικές ή και ψυχιατρικές διαταραχές που μπορεί να διαφύγουν της διάγνωσης και της έγκαιρης παρέμβασης.

«Όλα αυτά έχουν μεγάλη σημασία ειδικά για τη χώρα μας που προσπαθεί να βγει από την κρίση και ο πληθυσμός της γερνάει. Οι νέοι με ψυχικά προβλήματα δυσκολεύονται να βρουν δουλειά, δυσκολεύονται να κρατήσουν τη δουλειά που ήδη έχουν, δυσκολεύονται να κάνουν οικογένεια και φυσικά να είναι ενεργοί πολίτες», τονίζει η κυρία Λαζαρίδου. 

Τα ψυχικά νοσήματα προλαμβάνονται και θεραπεύονται, αρκεί να δοθεί μεγάλη έμφαση στην πρόληψη από την προ- και σχολική ηλικία και να δοθούν κίνητρα για την έγκαιρη διάγνωση τους και τη θεραπεία τους. 

Όπως επισημαίνει η κυρία Λαζαρίδου, το ψυχικό νόσημα συνεχίζει να αποτελεί ταμπού για την ελληνική κοινωνία, αν και η κατάσταση έχει βελτιωθεί αισθητά. 

«Η κρίση έχει συντηρητικοποιήσει την κοινωνία κι έχει μειώσει την ανοχή της στο διαφορετικό. Επίσης, μεγάλη δυσκολία υπάρχει να παραδεχθεί κάποιος άνθρωπος ότι έχει πρόβλημα ψυχικής υγείας στον χώρο εργασίας του, είτε γιατί φοβάται την απόλυση, είτε γιατί φοβάται τις αντιδράσεις των συναδέρφων του. Κι όλα αυτά ενώ η συχνότητα των ψυχικών νοσημάτων αυξάνεται. Όλοι κλείνονται στον εαυτό τους και ο κόσμος γίνεται απειλητικός», τονίζει.

Ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπιστεί το στίγμα της ψυχικής ασθένειας είναι να αυξηθούν τα προγράμματα αγωγής υγείας και να γίνει κατανοητό ότι η αλληλεγγύη και η αλληλοκατανόηση είναι εκείνα τα στοιχεία που βοηθούν τα άτομα με ψυχικά νοσήματα να ξεπεράσουν τα προβλήματά τους. 

Της Ευαγγελίας Ντούρου
Email: entourou@star.gr

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top