Κάντας για μίζες εξοπλιστικών: «Δε ζήτησα ποτέ χρήματα, μου τα έδιναν»

«Δεχόμουν δώρα και φανταζόμουν ότι αυτοί που λάμβαναν τις αποφάσεις, έπαιρναν περισσότερα»

Ο Κάντας μιλάει για τις μίζες των εξοπλιστικών

Συνέντευξη στη γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung παραχώρησε ο Αντώνης Κάντας, ο οποίος διετέλεσε αναπληρωτής διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών του υπουργείου Εθνικής Άμυνας μεταξύ 1997 – 2002 και έχει καταδικαστεί για διαφθορά, καθώς συμμετείχε στο σκάνδαλο με τις μίζες στα εξοπλιστικά.

«Ο Κάντας θέλει να μιλήσει επειδή πιστεύει ότι έχει αδικηθεί. Είναι όμως σαφές ότι ο ίδιος δεν είναι αθώος. Ο Αντώνης Κάντας καταδικάστηκε λόγω διαφθοράς. Η υπόθεση αφορά όπλα, εξοπλιστικές εταιρίες από τη Γερμανία, τη Γαλλία, τη Ρωσία, τη Σουηδία. Ο Κάντας είναι ελεύθερος επειδή στην πρώτη δίκη εναντίον του δεν υπάρχει ακόμη τελεσίδικη απόφαση. Αρκετές φορές την εβδομάδα κάθεται στον εδώλιο του κατηγορουμένου. Τόσες συμφωνίες για αγοραπωλησίες όπλων πέρασαν πάνω από το γραφείο του, τόσα χρήματα, χρήματα για τον Κάντα, για την υπογραφή του, για τη σιωπή του. Χρήματα δόθηκαν και για άλλους. Αλλά ο Κάντας μίλησε. Αυτή είναι η διαφορά», αναφέρει η γερμανική εφημερίδα.  

Ο ίδιος, μιλώντας για την εποχή που έλυνε και έδενε στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, όταν διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών ήταν ο Γιάννης Σμπώκος και προϊστάμενος και των δύο ο Άκης Τσοχατζόπουλος, υποστηρίζει ότι τότε δεν γνώριζε καν τον κραταιό υπουργό των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ.

«Ο Τσοχατζόπουλος ήθελε όμως τον Κάντα επειδή ο τελευταίος θεωρείτο οργανωτικό δαιμόνιο. Την εποχή εκείνη ο Κάντας ήταν ακόμη αφελής, λέει ο ίδιος. “Δεν αποφάσιζα τίποτα μόνος μου, αλλά μπορούσα να σχολιάζω τις προτάσεις των εταιριών και κάθε αγορά που έφτανε στον γενικό διευθυντή περνούσε από το γραφείο μου”», αναφέρει το δημοσίευμα.

Ο Κάντας συνεχίζει λέγοντας: «αυτό το γνώριζαν βέβαια και οι εκπρόσωποι των εξοπλιστικών. Δεν ζήτησα ποτέ χρήματα. Μου τα προσέφεραν».

Γιατί τα δεχόταν; Ο ίδιος απαντά: «σου τα προσφέρουν και όταν υπάρχει σχέση εμπιστοσύνης τότε τα παίρνεις. Γνωρίζω ότι ήταν λάθος, αλλά έτσι ήταν».

Δηλώνει επίσης ότι δεν νιώθει καμία τύψη για το γεγονός ότι το ελληνικό Δημόσιο έπρεπε να ξοδεύει τόσα χρήματα για τα εξοπλιστικά.

«Δεν νιώθω τύψεις. Όλα συμπεριλαμβάνονταν ήδη στην τιμή. Αγοράζαμε πάντα τα καλύτερα. Όχι κακής ποιότητας συστήματα. Ήμουν αξιωματικός, ήξερα τι είναι καλό και τι όχι», τονίζει.

Περιγράφει μάλιστα ένα περιστατικό με την αγορά τεθωρακισμένων Leopard 2.

 «Το 2001 μου τηλεφώνησε ο εκπρόσωπος της γερμανικής «Krauss-Maffei Wegmann. Ήθελε να με επισκεφτεί στο γραφείο μου. Όταν έφυγε άφησε εκεί μια τσάντα. Έτρεξα πίσω του λέγοντας: “Ξέχασες κάτι”. Αλλά μου είπε: “Είναι για σένα”».

Άνοιξε την τσάντα και μέσα ήταν 800.000 ευρώ. Ο Κάντας δεν εξέφραζε πια τις αμφιβολίες του για την αγορά των τεθωρακισμένων.

«Δεχόμουν δώρα και η λογική υπαγορεύει ότι εκείνοι που λάμβαναν τις αποφάσεις έπαιρναν πολλά περισσότερα. Τα χρήματα αυτά έγιναν η φυλακή μου. Είχα ένα τεράστιο πρόβλημα. Εξαρτιόμουν από τα χρήματα αυτά, ήμουν όμηρος των χρημάτων, δεν μπορούσα να τα κάνω τίποτα. Η γυναίκα και ο γιος μου δεν γνώριζαν τίποτα για τα λεφτά αυτά. Τα έκρυβα, διότι είχα μια κανονική ζωή. […] Ζούσα όπως οι φίλοι μου, δεν μπορούσα ξαφνικά να αλλάξω τρόπο ζωής», είπε.
 
Το ότι αποκαλύφθηκε τελικά η δράση του και ο ρόλος στις μίζες με τα εξοπλιστικά οφείλεται σε μια «τρελή σύμπτωση», γράφει η γερμανική εφημερίδα .

«Ο Ελβετός δικηγόρος που βοηθούσε τον Κάντα (να μεταφέρει τα χρήματά του σε λογαριασμούς του εξωτερικού) βοηθούσε και ανθρώπους της Siemens και μια φορά επειδή βιαζόταν, χρησιμοποίησε χρήματα που του έδωσε ο Κάντας για άλλο σκοπό και στη συνέχεια έπρεπε να επιστρέψει χρήματα από το ταμείο της Siemens στον Κάντα. Με τον τρόπο αυτό το όνομα του Κάντα ενεπλάκη αίφνης σε ένα σύστημα πληρωμών που υπέπεσε στην αντίληψη των ανακριτών. Τότε ξεσκεπάστηκε. Έντεκα χρόνια μετά την αποχώρησή του από το υπουργείο. Έντεκα χρόνια κατά τα οποία έκρυβε χρήματα. Ο Κάντας συνελήφθη στις 13 Δεκεμβρίου του 2013. Αποφάσισε να μιλήσει για όλα. Κατέθετε επί πέντε ημέρες». Και όχι μόνον. Ο Κάντας επέστρεψε στο ελληνικό δημόσιο το σύνολο των 11,4 εκατομμυρίων που είχε λάβει ως μίζες.

Ξεκαθαρίζει τέλος ότιδε μετανιώνει που αποφάσισε να μιλήσει και δηλώνει ότι θα έκανε το ίδιο αν ήξερε τι τον περίμενε.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top