Μίλτος Τεντόγλου: Από το παρκούρ στο χρυσό μετάλλιο των Ολυμπιακών Αγώνων

Ξενύχτησαν τα Γρεβενά για τον 23χρονο - Η συγκίνηση της μητέρας του

Ο Μίλτος Τεντόγλου κατάφερε να κάνει ολόκληρα τα Γρεβενά να καρδιοχτυπήσουν, αφού στο τελευταίο του άλμα, «πέταξε» στα 8,41 μέτρα και από τέταρτος βρέθηκε αγκαλιά με το χρυσό μετάλλιο των Ολυμπιακών Αγώνων στο Τόκιο. 

Η μητέρα του, Ιωάννα Παπαδημητρίου, συγκινημένη και ξάγρυπνη, αφού παρακολούθησε με κομμένη την ανάσα τον συγκλονιστικό αγώνα του παιδιού της μίλησε στην ΕΡΤ για το σπουδαίο του κατόρθωμα. 

Τεντόγλου

Ο Μιλτος Τεντόγλου με άλμα 8,41 βρέθηκε στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο

«Είμαι χαρούμενη, είμαι ευτυχισμένη. Μετά από όλη την ένταση όλο το προηγούμενο διάστημα και του αγώνα είμαι έτοιμη να καταρρεύσω και να βάλω τα κλάματα από τη χαρά και τη συγκίνηση. Αυτό το άλμα το περίμενα. Περίμενα και κάτι παραπάνω, όπως περίμενα και το χρυσό. Δεν το λέγαμε βέβαια, αλλά μέσα μου πίστευα εδώ και πάρα πολύ καιρό ότι θα τα καταφέρει και είμαι πολύ χαρούμενη που τα κατάφερε», είπε.

Αναφερόμενη στον αγώνα, τον χαρακτήρισε «δύσκολο» και «περίεργο», ενώ τόνισε ότι ο Μίλτος ήταν «λίγο τυχερός».

«Καρδιοχτυπήσαμε πάρα πολύ και στο τέλος ουρλιάζαμε από τη χαρά μας», συνέχισε η μητέρα του Μίλτου Τεντόγλου, ενώ ο κόσμος από πίσω της πανηγύριζε και φώναζε συνθήματα με το όνομά του.

Εκεί και ο πρώτος του προπονητής, ο Βαγγέλης Παπανικός, ο οποίος τον πήρε από το παρκούρ και τον οδήγησε στον δρόμο του άλματος εις μήκος. 

προπονητής Τεντόγλου

Πανηγυρισμοί και για τον προπονητή του Μίλτου Τεντόγλου, Γιώργο Πομάνσκι

Ο ίδιος, μάλιστα, του έστειλε μήνυμα στο κινητό του τηλέφωνο, γράφοντάς του να μην τους κάνει να καρδιοχτυπήσουν άλλη φορά και να κάνει το καλύτερο του άλμα από την πρώτη προσπάθεια. 

«Είσαι σπουδαίος, σε ευχαριστούμε για όλα», του είπε, κοιτώντας την κάμερα. 

Οι Γρεβενιώτες πρόλαβαν και ζωγράφισαν με χρυσή μπογιά σε πεζόδρομο της πόλης το άλμα που του χάρισε το χρυσό στο Τόκιο. 

«Ναι, είναι πολύ υψηλοί οι στόχοι μου. Δεν πάω για τις αναμνήσεις ή να περάσω καλά. Πάω να κερδίσω και μακάρι να τα καταφέρω. Έχω δουλέψει πολύ καλά και νομίζω ότι μπορώ να τα καταφέρω», είχε δηλώσει με αποφασιστικότητα ο Τεντόγλου για τη συμμετοχή του στους φετινούς Αγώνες του Τόκιο και το κατάφερε. 

Τεντόγλου: Από το παρκούρ στις ταράτσες των Γρεβενών στον πρωταθλητισμό

Ο Μίλτος Τεντόγλου γεννήθηκε στις 18 Μαρτίου 1998 στα Γρεβενά. Σε ηλικία 15 ετών «όργωνε» τις πλατείες και τις ταράτσες των Γρεβενών κάνοντας παρκούρ. 

Ο Βαγγέλης Παπανίκος διέκρινε αμέσως το ταλέντο του και του πρότεινε να κάνει κάποια δοκιμαστικά στο άλμα εις μήκος. 

Τεντόγλου χρυσός ολυμπιονίκης

Ο Μίλτος Τεντόγλου από νωρίς είχε δέιξει πως είναι μεγάλο ταλέντο στο άλμα εις μήκος

Τον πρώτο χρόνο δεν ήταν ιδιαίτερα συνεπής στο πρόγραμμα των προπονήσεων στο στίβο, καθώς ταυτόχρονα έτρεφε μεγάλη αγάπη και για το έπταθλο.

Τελικά όμως μέσα από σκληρή δουλεία και αφοσίωση, οδηγήθηκε στα 17 του χρόνια στη βελτίωση του Πανελλήνιου ρεκόρ Παίδων, ενώ στις 6 Ιουνίου προσγειώθηκε στα 7,65μ. και λίγες μέρες αργότερα στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Εφήβων/Νεανίδων στις Σέρρες το ανέβασε στα 7,69 μ.

Στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα που διεξήχθη το 2015 στο Κάλι της Κολομβίας κατέλαβε την πέμπτη θέση με άλμα στα 7,66 μέτρα και το 2016 στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, έκανε άλμα στα 7,64μ.

Από εκεί και μετά είναι αήττητος σε όλα τα Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα όλων των κατηγοριών Ανοιχτού και Κλειστού Στίβου.

Αναδείχθηκε Πρωταθλητής Ευρώπης Ανοιχτού Στίβου το 2018 στο Βερολίνο, Πρωταθλητής Κλειστού Στίβου το 2019 στη Γλασκώβη, Πρωταθλητής Ευρώπης U23 το 2019 στο Γκέβλε και Πρωταθλητής Ευρώπης Κλειστού Στίβου το 2021 στο Τόρουν.

Το 2021 με επίδοση 8.60m πέτυχε τη δεύτερη καλύτερη επίδοση όλων των εποχών στην Ελλάδα.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top