«Hey, it’s Rob from Massive», ακούστηκε μια φωνή από τον τηλεφωνητή ενός φοιτητικού σπιτιού στο Λονδίνο. Ο Robert “3D” Del Naja, ένας από τους συνιδρυτές της μουσικής κολεκτίβας Massive Attack, καλούσε έναν Έλληνα φοιτητή της μικροηλεκτρονικής, που είχε πάθος για τη μουσική και τα φώτα, να «προγραμματίσει» με τον κολλητό του LED φώτα να «χορεύουν» στον ρυθμό της μουσικής για την επόμενη συναυλία των Massive. Κάπως έτσι κατάλαβα για πρώτη φορά τι είναι οι Massive Attack.
Μυημένη στη μουσική τους από το 1991 που έβγαλαν τον πρώτο τους δίσκο «Blue Lines», έως τότε νόμιζα πως ήταν μία μπάντα με πολιτικό στίχο - που εισήγαγε φυσικά το trip hop στη μουσική σκηνή. Είναι όμως πολύ παραπάνω από αυτό. Είναι μία ομάδα ανθρώπων - πολλοί μπροστά και πάρα πολλοί πίσω από τη σκηνή - που περνάνε μηνύματα μέσα από μία μίξη τεχνών: video art, light art, σκηνογραφία, ηλεκτρονική μουσική, ραπ, ρέγκε, -σχεδόν- λυρικό τραγούδι.
Για το φετινό τους τουρ επέλεξαν μία αντιπολεμική «παράσταση», ενώ για να σιγουρευτούν πως το μήνυμά τους θα είναι το ίδιο δυνατό παντού και δε θα χάσει κανείς ούτε λεπτό από την «εμπειρία» που ετοίμασαν, το κείμενο πάνω στα βίντεο ήταν μεταφρασμένο. Αμέσως λοιπόν έβαλαν το αθηναϊκό κοινό του Release Festival στο νόημα του τι θα ακολουθούσε με ελληνικές λέξεις στην οθόνη. Η ανταπόκριση του κοινού ήταν κι εκείνη Massive με τον περισσότερο κόσμο που έχω δει προσωπικά στην τεράστια Πλατεία Νερού.
Κεντρικό ρόλο είχε ο πόλεμος Ισραήλ-Παλαιστίνης, με το αγαπημένο τραγούδι «Safe from harm» να το αφιερώνουν στον παλαιστινιακό λαό, τον οποίο υποστηρίζουν έμπρακτα εδώ και πολλά χρόνια. Στην οθόνη περνούσε πάνω από εικόνες καταστροφής κείμενο που περιέγραφε την πολύπαθη ιστορία της περιοχής. Δίπλα μου μία κοπέλα με ρώτησε δειλά αν μιλάω αγγλικά και αν μπορώ να της μεταφράσω τα όσα διάβαζα. Αμέσως κατάλαβα και τη ρώτησα από πού είναι. Μου απάντησε από το Τελ Αβίβ. Της είπα πως το κείμενο ήταν υπέρ της Παλαιστίνης, με ιστορικές αναφορές. Με ευχαρίστησε και μου είπε πως η μουσική είναι πολύ ωραία, αλλά η παρουσίαση «δύσκολη»...
Οι Massive Attack επισκέφθηκαν στη συνέχεια τις ρίζες του μουσικού τους ντεμπούτου με βίντεο αναφορές στον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας των ‘90s και τον πόλεμο του Κόλπου το 1991, που τους είχε αναγκάσει να συμπτύξουν το όνομά τους προσωρινά τότε σε σκέτο Massive. Το BBC είχε θεωρήσει λάθος να παίξει τη μουσική μίας μπάντας που ονομαζόταν Μαζική Επίθεση, τη στιγμή που αυτό ήταν που γινόταν στην πραγματικότητα εκείνη την περίοδο στο Ιράκ με τη συμμετοχή της Μ. Βρετανίας, ως μέλος ενός συνασπισμού 39 χωρών.
Ακούστηκε η μαγική φωνή της Elizabeth Fraser, που εμφανίστηκε πιο απλή από ποτέ, χωρίς να θέλει να κρύψει το πέρασμα του χρόνου, με λευκό κοντό μαλλί και γυαλιά. Αχνές λευκές δέσμες φωτός, που φαίνονταν σαν να βγαίνουν από μαγεμένο δάσος, χόρευαν στον αττικό ουρανό, όσο η Fraser τραγουδούσε το “Teardrop”.
Στη συναυλία εμφανίστηκε και ο τζαμαϊκανός Horace Andy, από τους πρώτους vocalists του γκρουπ, ενώ τις επιτυχίες στις οποίες είχε δώσει τη φωνή της η Shara Nelson “Safe from harm” και “Unfinished Sympathy” τραγούδησε η Deborah Miller. Η Nelson είχε καταδικαστεί το 2011 σε 12 μήνες και 80 ώρες κοινωφελούς εργασίας για την παρενόχληση του DJ Pete Tong. Από τότε έχει κάνει λίγες εμφανίσεις και συνεργασίες.
Την εμφάνισή τους στη σκηνή έκαναν και τρεις ανερχόμενοι νεαροί από τη Σκωτία ονόματι “Young Fathers”. Ίσως ο Rob from Massive και η παλιοπαρέα από το Bristol να θέλουν να περάσουν το legacy τους στη νέα γενιά, ώστε να συνεχίσει η κολεκτίβα το έργο της.