Απόφαση-σταθμός: Το ΣτΕ… «χωρίζει» φορολογικά τα ζευγάρια

Χωριστές φορολογικές δηλώσεις για συζύγους ή συντρόφους με σύμφωνο συμβίωσης

Το Συμβούλιο Επικρατείας χωρίζει φορολογικά τα ζευγάρια, αφού καταρρίπτει ένα ακόμα «ταμπού» το οποίο προκαλούσε νομικές αγκυλώσεις.

Το Ανώτατο Δικαστήριο ενέκρινε το δικαίωμα των συζύγων ή συντρόφων με σύμφωνο συμβίωσης να υποβάλλουν χωριστές φορολογικές δηλώσεις εισοδήματος με αποτέλεσμα να εκδίδονται χωριστά εκκαθαριστικά σημειώματα.

Το  Β΄  Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, με πρόεδρο την αντιπρόεδρο Μαίρη Σαρπ και εισηγήτρια την πάρεδρο Κωνσταντία Λαζαράκη, στην υπ΄ αριθμ. 330/2018 απόφασή του επισημαίνει ότι «δεν συντρέχει λόγος, και μάλιστα προφανής λόγος δημοσίου συμφέροντος, που να δικαιολογεί την υποχρεωτική υποβολή κοινής δήλωσης φόρου εισοδήματος των συζύγων».

Λύνει προβλήματα

Ουσιαστικά η απόφαση λύνει σοβαρά προβλήματα όπως ενημερότητας ενός εκ των συζύγων όταν οφείλει εφορία ο άλλος, κατασχέσεις για τους ίδιους λόγους κλπ.

Ερμηνεύοντας μάλιστα το δικαστήριο τη διάταξη του άρθρου 67 παράγραφος 4 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ΚΔΕ) κρίνει  ότι ο σύζυγος υποβάλλει κατ’ αρχήν κοινή δήλωση και για το εισόδημα της συζύγου του εφόσον αμφότεροι οι σύζυγοι συναινούν, συναίνεση η οποία μπορεί να αποτυπώνεται και στην υποβολή της κοινής δήλωσης, ενώ στην αντίθετη περίπτωση, όταν δηλαδή διατυπώνεται ρητώς η έλλειψη τέτοιας συναίνεσης από έναν  έστω από τους συζύγους, οι σύζυγοι διατηρούν το δικαίωμά τους να υποβάλουν αυτοτελώς δήλωση φόρου περί εισοδήματός τους. 

Οι τεχνικοί λόγοι

Το δικαστήριο απορρίπτει επίσης τον επί δεκαετίες ισχυρισμό του υπουργείου Οικονομικών πως έτσι θα επέλθει αύξηση του αριθμού των δηλώσεων, καθυστέρηση στην εκκαθάριση, σύνταξη  διπλών χρηματικών καταλογισμών κ.λπ.

Ο ισχυρισμός αυτός απορρίφθηκε καθώς «έχουν εκλείψει προ πολλού» τέτοιοι ισχυρισμοί, εν όψει «της αλματώδους προόδου της τεχνολογίας», αλλά και από την υποβολή (το 2001) της ηλεκτρονικής υποβολής δηλώσεων φόρου εισοδήματος. 

Η υποβολή κοινής δήλωσης των συζύγων μπορεί μεν να διευκολύνει το Δημόσιο ως προς την φορολογία των εγγάμων, αλλά το εισόδημα των συζύγων,  μπορεί να προκύπτει από το άθροισμα των αυτοτελών δηλώσεων, αναφέρεται στην εν λόγω απόφαση.

 

Του Παναγιώτη Στάθη

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top