Pittella: «Το μεγαλύτερο πρόβλημα της ΕΕ: Υπερβολικά ισχυρές εθνικές κυβερνήσεις»

Τι μεταδίδει ο ανταποκριτής του STAR στις Βρυξέλλες, Θάνος Αθανασίου

Pittella: «Το μεγαλύτερο πρόβλημα της ΕΕ: Υπερβολικά ισχυρές εθνικές κυβερνήσεις»

Άρθρο γνώμης του Gianni Pittella, επικεφαλής της Προοδευτικής Συμμαχίας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωκοινοβούλιο, φιλοξενείται στο Politico με τον τίτλο «Το μεγαλύτερο πρόβλημα της ΕΕ: Υπερβολικά ισχυρές εθνικές κυβερνήσεις».

Ο Ιταλός Ευρωβουλευτής, ο οποίος είχε διατελέσει και Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου για ένα διάστημα το 2014, εκφράζει την πεποίθηση ότι μετά το καταστροφικό Brexit, οι Ευρωπαίοι πολίτες συνειδητοποιούν ολοένα και περισσότερο την ανάγκη για μία ισχυρότερη Ευρώπη. Μετά τις εκλογές σε Γερμανία και Αυστρία δεν θα υπάρχει καμία δικαιολογία πλέον και θα πρέπει να γίνουν έργα ανταπόκρισης στις προσδοκίες των ψηφοφόρων πριν τις εκλογές για ανάδειξη νέας Ευρωβουλής το 2019.

Ο κ. Pittella είναι της άποψης ότι οι βασικές λειτουργίες της ΕΕ χρειάζονται ανασχεδιασμό. Το πραγματικό πρόβλημα είναι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το οποίο συχνά καταφεύγει σε βέτο μπλοκάροντας αποφάσεις της Επιτροπής ή του Ευρωκοινοβουλίου. Δεν θα πρέπει να είναι ταμπού πλέον η ανάγκη αναθεώρησης των Συνθηκών για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα αυτό, υπογραμμίζει ο Pittella. Στο πλαίσιο αυτό προτείνει να κινηθεί και η πολυαναμενόμενη ομιλία του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean—Claude Juncker για την «Κατάσταση της Ένωσης». (σ.σ. αναμένεται αύριο στην Ολομέλεια του ΕΚ στο Στρασβούργο).

Απαράδεκτη είναι δε, κατά τον υπογράφοντα, η έκκληση ορισμένων κρατών-μελών για περικοπές στον προϋπολογισμό της ΕΕ, όταν ταυτόχρονα η ΕΕ καλείται να αναλαμβάνει ολοένα και περισσότερες ευθύνες και υποχρεώσεις. Η Ουγγαρία και η Πολωνία θέλουν να μετατρέψουν τις δημοκρατίες τους σε ανελεύθερα καθεστώτα, καταγγέλλει ο Pittella: «Δεν μπορούμε να κάνουμε τα στραβά μάτια, όταν κάποιες χώρες χαμηλώνουν την ισχύ της έννομης τάξης στην Ευρώπη».

Όσον αφορά τη στάση της ΕΕ στο προσφυγικό-μεταναστευτικό, ο Ιταλός πολιτικός απευθύνει έκκληση για μία νέα οπτική, στο πλαίσιο της οποίας η Αφρική θα αντιμετωπιστεί ως ένας πραγματικός εταίρος. Από κοινού, ΕΕ και Αφρική πρέπει να αναπτύξουν ευκαιρίες για επενδύσεις, να προασπίσουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και να προωθήσουν την εκπαίδευση και τη δημοκρατία. Η απλή διαχείριση του μεταναστευτικού δεν λύνει το πρόβλημα, κατά τη γνώμη του. «Θα πρέπει να δημιουργήσουμε νόμιμες οδούς μετανάστευσης, κυρίως για ασυνόδευτους ανηλίκους», τονίζει και διευκρινίζει λέγοντας ότι για να επιτευχθεί αυτό θα πρέπει να μεταρρυθμιστεί η Συνθήκη του Δουβλίνου, η οποία προς το παρόν μπλοκάρεται από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Αναφερόμενος στο θέμα της τρομοκρατίας, ο κ. Pittella συντάσσεται ουσιαστικά με την πρόταση του Έλληνα Επιτρόπου Μετανάστευσης, κ. Αβραμόπουλου, για δημιουργία Ομοσπονδιακής Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Πληροφοριών.

Το εμπόριο είναι ο τομέας, στον οποίο η ΕΕ πρέπει να δείξει στους πολίτες της ότι «έχει μάθει από τα λάθη της», πιστεύει οPittella. Πρέπει να παύσει η στήριξη της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης. Η Ευρώπη «πρέπει να φανεί πιο θαρραλέα και να υιοθετήσει μία αποτελεσματική ασπίδα απέναντι σε καιροσκοπικές επενδύσεις, ιδιαίτερα από την Κίνα».

Ο Ιταλός Ευρωβουλευτής δεν παραλείπει τέλος να αναφερθεί στον εργασιακό τομέα, όπου υπερασπίζεται κοινωνικό πρόσωπο της Ευρώπης, και στην κλιματική αλλαγή απευθύνοντας έκκληση για εφαρμογή της Συμφωνίας των Παρισίων. «Το μέλλον της ΕΕ εξαρτάται από την ικανότητά μας να επιφέρουμε πραγματικές αλλαγές εντός των επόμενων 18 μηνών», προειδοποιεί ο Pittella.

Θάνος Αθανασίου, Βρυξέλλες

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top