Κυριάκος Μητσοτάκης: «Ο κ.Τσίπρας μας καταδίκασε σε διαρκή λιτότητα»

Ο Πρόεδρος της ΝΔ μίλησε για τη συμφωνία του Eurogroup... μέχρι τον θάνατο του πατέρα του - Πρώτη ανάρτηση 19:42

Τη χθεσινή συμφωνία σχολίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο Δελτίο Ειδήσεων του Alpha, σημειώνοντας πως «ο κ.Τσίπρας είχε βάλει τον πήχη πολύ ψηλά για τη συμφωνία αυτή και δυστυχώς για τη χώρα, όχι για τον ίδιο, πέρασε από κάτω».

Ο Πρόεδρος της ΝΔ υπενθύμισε πως ο Πρωθυπουργός είχε συνδέσει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης με ελάφρυνση του χρέους και με ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

«Δυστυχώς η λύση για το χρέος μετατέθηκε για το τέλος του προγράμματος, και δεν φαίνεται στον ορίζοντα ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Και βέβαια όλα αυτά συνοδεύονται από ένα σκληρό πακέτο μέτρων για όλους τους Έλληνες με πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα ύψους 5 δις για μετά το τέλος του προγράμματος» υπογράμμισε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγησε πως αυτά σημαίνουν «διαρκή λιτότητα, η οποία μάλιστα δεν συνδέεται με τον ρυθμό ανάπτυξης» πρόσθεσε και συνέχισε: «Ο κος Τσίπρας δεν έχει κανένα λόγο να πανηγυρίζει. Θα του συνιστούσα να είναι πιο προσεκτικός. Ο κος Τσακαλώτος ήταν πολύ πιο προσεκτικός στις δηλώσεις του».

«Έχει υποχρέωση ο κος Τσίπρας όπως του ζήτησα σήμερα εγγράφως, να έρθει άμεσα στη Βουλή των Ελλήνων να ενημερώσει τη Βουλή και τον ελληνικό λαό για το τι πέτυχε. Να κάνουμε έναν συνολικό απολογισμό, όχι μόνο του τελευταίου μήνα, αλλά της συνολικής πορείας της χώρας τα τελευταία δύο χρόνια». 

«Μακάρι να μπορεί η χώρα να βγει στις αγορές μετά το τέλος του προγράμματος»

«Μακάρι να μπορεί η χώρα να βγει στις αγορές μετά το τέλος του προγράμματος. Είμαι ο τελευταίος που θα μπορούσα να ισχυριστώ κάτι που δεν είναι καλό για την πατρίδα μου. Αντίστοιχη δέσμευση είχαμε και τον Νοέμβριο του 2012. Είναι μια φραστική διατύπωση αισιοδοξίας, η οποία δεν φαίνεται να υποστηρίζεται από πραγματικά δεδομένα» σημείωσε ο κος Μητσοτάκης και εξήγησε πως «για να βγει η χώρα στις αγορές θα ήταν σημαντικό να ενταχθεί η χώρα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης» και πρόσθεσε: «Η χώρα χρειάζεται μεταρρυθμιστική αξιοπιστία και δεν την έχει με τη σημερινή κυβέρνηση».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε επίσης ότι η αξιολόγηση επρόκειτο να κλείσει τον Φεβρουάριο του 2016, και επεσήμανε ότι πριν από 16 μήνες δεν ζητούσε κανείς πρόσθετα μέτρα, γι’ αυτό και ο κος  Τσίπρας οφείλει να δώσει εξηγήσεις ως προς το τι πέτυχε με αυτή τη διαπραγμάτευση. 

Δύο παρατηρήσεις

«Πρώτον, τώρα που χρειαζόμαστε μείωση πρωτογενών πλεονασμάτων, δεν το έχει πετύχει. Δεύτερον, αυτή τη στιγμή φαίνεται να υπάρχει μία δέσμευση μέχρι το 2060. Δεν ξέρω καμία χώρα να μπορεί να παράγει πρωτογενή πλεονάσματα έστω και του 2% για 43 χρόνια. Άρα είμαι καταδικασμένοι σε μια διαρκή λιτότητα».

«Το βέβαιο είναι ότι τη λύση για το χρέος που επεδίωκε ο κος Τσίπρας δεν κατάφερε να την πετύχει».

Τα πρωτογενή πλεονάσματα και η αξιοπιστία  

«Η άποψή μας είναι ότι τα πρωτογενή  πλεονάσματα 3.5 % τα επόμενα 5 χρόνια είναι επιζήμια για την χώρα. Τώρα  η χώρα χρειάζεται δημοσιονομική ανάσα»  σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης. Όπως πρόσθεσε,  η κυβέρνησή του θα έχει αξιοπιστία και δική της μεταρρυθμιστική ατζέντα.  «Δεν μπορούμε με το δεξί να υπογράφουμε και με το αριστερό να κάνουμε τα ανάποδα» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Οι συμβασιούχοι και το Δημόσιο

Ως παράδειγμα κακής διαχείρισης από την κυβέρνηση ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε το ζήτημα των συμβασιούχων. «Δείτε τι γίνεται με τους συμβασιούχους. Μια καινούρια γενιά συμβασιούχων  για να κάνει ο κ. Σκουρλέτης και ο κ. Τσίπρας τα δικά του παιχνίδια».

«Το κράτος πρέπει να μικρύνει όσον αφορά την παρέμβασή του» ανέφερε για το ίδιο θέμα αλλά για μία ακόμη φορά διευκρίνισε ότι αυτό δεν σημαίνει απολύσει στο Δημόσιο.  «Δεν μπορούν να γίνουν απολύσεις στο Δημόσιο, αλλά θα προσλαμβάνουμε πολύ λιγότερους, 1 πρόσληψη για κάθε 5 αποχωρήσεις» συμπλήρωσε.  

Μίλησε ακόμα για την «ανάγκη κατάργησης των ταμπού» και αναφέρθηκε σε συνεργασία του ιδιωτικού τομέα με τον Δημόσιο,  όπως για παράδειγμα στην παροχή υπηρεσιών υγείας. Όπως τόνισε, μπορεί να πριμοδοτηθεί ο ιδιωτικός τομέας για την παροχή πρόσθετης ασφάλισης στους εργαζόμενους από τον «τρίτο πυλώνα», την ιδιωτική ασφάλιση.      

Οι Ρομά και τα Εξάρχεια

Για το ζήτημα των Ρομά ανέφερε ότι είναι ένα δύσκολο πρόβλημα και ότι πολλές πολιτικές έχουν αποτύχει, όχι μόνο στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, αλλά πρέπει να βρεθεί λύση.  

Για την κατάσταση στα Εξάρχεια και στο  κέντρο της Αθήνας ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε ότι «δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η κατάσταση στο κέντρο της Αθήνας ήταν σαφώς καλύτερη με την προηγούμενη κυβέρνηση. Σήμερα το κράτος δεν μπαίνει καν στα Εξάρχεια. Δεν νομίζω ότι είναι θέμα αστυνομίας, αλλά είναι θέμα εντολών  και πολιτικής βούλησης».

Για την εκδήλωση που έχουν προγραμματίσει οι αστυνομικοί  στα Εξάρχεια επισήμανε ότι παρότι αρχικά η αντίδρασή του  ήταν «γιατί όχι;»,  είναι αρνητικός τελικά στην πραγματοποίησή της, παρά την υποστήριξη που έχει εκφράσει σε αυτήν ο αντιπρόεδρος του κόμματος Α. Γεωργιάδης:

«Έχω μια ευθύνη να διασφαλίσω την κοινωνική ηρεμία…  Αυτή η εκδήλωση ταυτόχρονα μπορεί να ανοίξει τον ασκό του Αιόλου…  Εγώ θα τους ζητήσω στη συνάντηση που  θα έχουν μαζί μου, να μην πραγματοποιήσουν την εκδήλωση».

Ο πολιτικός πολιτισμός, οι συγκρούσεις και το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ  

Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι τον χαροποίησε το γεγονός ότι υπήρξε πολιτικός πολιτισμός, έστω και με θλιβερή αφορμή, τον θάνατο του πατέρα του, Κωνσταντίνο Μητσοτάκη.   

«Οι πολιτικές συγκρούσεις μπορεί να είναι πολύ σκληρές. Αλλά γίνονται μέσα στη Βουλή. Δεν γίνονται μέσω των τρολ του διαδικτύου» συμπλήρωσε.  

Απέκλεισε πάντως κατηγορηματικά το ενδεχόμενο κυβερνητικής συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, απαντώντας στην σχετική ερώτηση:    

«Μας χωρίζει άβυσσος με τον κ. Τσίπρα… Δεν υπάρχει καμία δυνατότητα (συνεργασίας)» .        

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top