Αυτές τις ημέρες τα ελληνικά νοικοκυριά μοσχομυρίζουν κουλουράκια, τσουρέκια και άλλα εδέσματα. Εμείς βρήκαμε την συνταγή της Αργυρούς  Μπαρμπαρίγου για τα πασχαλινά κουλουράκια και σας την παρουσιάζουμε τη διαδικασία βήμα-βήμα.

Υλικά συνταγής

500 γρ. βούτυρο γάλακτος

500 γρ. ζάχαρη
ξύσμα από 3 ακέρωτα πορτοκάλια
2 βανίλιες
1/4 κ.γ. μαστίχα κοπανισμένη
1 πρέζα αλάτι
4 αυγά
120 γρ. χυμό φρέσκο πορτοκάλι
1 κ.γ. κοφτό σόδα μαγειρική
1.350 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
10 γρ. μπέικιν πάουντερ (1/2 φάκελο)
Για το διάλυμα αβγού
2 κρόκους αυγού
2 κ.σ. ζάχαρη
4 κ.σ. νερό
(τα χτυπάμε με πιρούνι)

Πώς να τα φτιάξουμε

Για τα πασχαλινά κουλουράκια, όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.

Κοσκινίζουμε αλεύρι και baking powder. Στίβουμε τα πορτοκάλια στον στίφτη.

Βάζουμε στον κάδο της κουζινομηχανής , το βούτυρο με τη ζάχαρη. Τα χτυπάμε για 6-7 λεπτά με το εξάρτημα ανάδευσης (αναδευτήρας Κ) ή με το σύρμα (φουέ). Χτυπάμε τα υλικά μέχρι να αφρατέψει καλά το μείγμα και να γίνει κρέμα.

Προσθέτουμε το ξύσμα, τη βανίλια, τη μαστίχα και το αλάτι. Ένα ένα ρίχνουμε τα αυγά χτυπώντας πολύ καλά το μείγμα να τα πίνει

Διαλύουμε τη σόδα στο χυμό πορτοκαλιού και τα προσθέτουμε. Χαμηλώνουμε την ταχύτητα της κουζινομηχανής Kenwood και λίγο λίγο ρίχνουμε το αλεύρι με το baking.

Από την ώρα που βάζουμε το αλεύρι δεν ζυμώνουμε πολύ γιατί θα σκληρύνουν τα κουλουράκια. Την ώρα που προσθέτουμε το αλεύρι κρατάμε λίγο. Ίσως να μην το πάρει όλο.

Η ζύμη πρέπει να είναι αφράτη και εύπλαστη. Τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε για 20 λεπτά να σταθεί.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160 βαθμούς C στον αέρα. Πλάθουμε σε ότι σχήμα θέλουμε. Τα αραδιάζουμε σε λαμαρίνες. Αλείφουμε με διάλυμα αβγού.

Ψήνουμε για 25 λεπτά περίπου να ροδίσουν. Αφήνουμε σε σχάρα να κρυώσουν.