Αυτό είναι το σχέδιο του Μακρόν για μια «νέα Ευρώπη»: Ευρωπαϊκός στρατός, κοινός προϋπολογισμός και ασφάλεια

«Χρειαζόμαστε περισσότερη Δημοκρατία» - Νέα Ενημέρωση: 27-09-17 17:19

Το όραμά του για μια «νέα Ευρώπη» παρουσίασε ο Εμανουέλ Μακρόν κατά την διάρκεια ομιλίας του στη Σορβόννη.

Ο Γάλλος Πρόεδρος, αποκάλυψε το σχέδιο του για μια Ευρώπη «πιο δημοκρατική, πιο αλληλέγγυα και πιο κοντά στον μέσο Ευρωπαίο πολίτη».

Με βασικό μότο τη φράση «χρειαζόμαστε μια πιο δημοκρατική Ευρώπη», ο Μακρόν εξέφρασε την ελπίδα του η Ευρωπαϊκή Ένωση να χαράξει μία νέα πορεία και να γίνει περισσότερο ανταποδοτική προς τους λαούς, στηριζόμενη στην ανάπτυξη, στη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των λαών και στην ευημερία όλων των κοινωνικών στρωμάτων.

Όπως τόνισε, το πρώτο θέμα που πρέπει να δρομολογηθεί είναι αυτό της ασφάλειας:

«Είναι η πρώτη μεταρρύθμιση που πρέπει να κάνουμε, καθώς η ασφάλεια είναι ό,τι πιο σημαντικό για τους λαούς μας».

Μάλιστα είπε όλο νόημα πως «ξεχάσαμε πώς να προστατεύουμε την Ευρώπη», ανοίγοντας και επισήμως τη συζήτηση για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού στρατού, ο οποίος δεν θα στηρίζεται στις δυνάμεις του ΝΑΤΟ και την αμερικανική συνδρομή, κάτι που βρίσκει σύμφωνο και τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος έχει ήδη αναλάβει πρωτοβουλίες.

Παράλληλα πρότεινε τη δημιουργία ευρωπαϊκής εισαγγελίας, καθώς μόνο με αυτόν τον τρόπο θα αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η τρομοκρατία και ο κίνδυνος για τους Ευρωπαίους πολίτες. «Η βασική μεταρρύθμιση που πρέπει να γίνει είναι αυτή των μετακινήσεων. Ζούμε σε μία περίεργη περίοδο για την Ευρώπη και τον κόσμο. Η τρομοκρατία είναι παρούσα και απειλεί τον τρόπο ζωής και τις αξίες μας. Πρέπει να επικεντρωθούμε στην εύρεση νέων τρόπων αντίδρασης. Η Ευρώπη πρέπει να αντιδράσει σε αυτές τις απειλές. Προτείνω τη δημιουργία ειδικής Ευρωπαϊκής Ακαδημίας κατά της τρομοκρατίας τα μέλη της οποίας θα λάβουν την καλύτερη δυνατή εκπαίδευση για τν αντιμετώπιση των απειλών και την θωράκιση της ασφάλειας των πολιτών του κόσμου».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Το όραμά του για την Ευρώπη παρουσιάζει σήμερα ο Emmanuel Macron

Αναφερόμενος στον θέμα της οικονομίας, ο Γάλλος Πρόεδρος είπε πως «ο φόρος επί των χρηματοοικονομικών συναλλαγών προορίζεται για να χρηματοδοτήσει την ανάπτυξη και να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας», ενώ μίλησε για κοινό προϋπολογισμό και κοινό υπουργείο Οικονομικών, προσθέτοντας ότι:

«Το  νόμισμά μας είναι το πρώτο κοινό που έχουμε. Χρειαζόμαστε έναν μηχανισμό σταθεροποίησης και κοινό προϋπολογισμό».

«Έχουμε περάσει μία δύσκολη μακρά περίοδο κρίσης στην Ευρώπη. Πληρώσαμε για τα λάθη και τις παραλείψεις αλλά σήμερα είμαστε σε φάση προόδου. Η ανάπτυξη δεν είναι δυνατό να έρθει πάλι μεμονωμένα. Είμαστε ένας ενιαίος φορέας και έτσι πρέπει να χτίσουμε πλέον το μέλλον. Η ανάπτυξη πρέπει να έρθει για όλους με τους ίδιους όρους. Οι προτάσεις που έχουμε καταθέσει για κεντρικό οικονομικό σύστημα και κοινή οικονομική πολιτική στην Ευρώπη είναι προτάσεις που πρέπει να μελετήσουμε αλλά και να προωθήσουμε. Γνωρίζω πως οι αλλαγές δεν είναι εύκολο να γίνουν και κατανοώ πως θα υπάρχουν αντιδράσεις. Οφείλουμε όμως να συζητήσουμε τις διαφορές μας και να λύσουμε μέσα σε ευσύνοπτο χρόνο τις όποιες διαφορές μας» δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος, ζητώντας να ξεκινήσει η επί της ουσίας νομισματική και οικονομική Ένωση.

«Η ΕΕ είναι σήμερα πολύ αργή, πολύ αδύναμη και πολύ αναποτελεσματική. Μόνο μια ισχυρή Ευρώπη μπορεί να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις ενός παγκοσμιοποιημένου κόσμου. Ο μόνος τρόπος για το μέλλον η αποκατάσταση μιας κυρίαρχης, ενωμένης και δημοκρατικής Ευρώπης», πρόσθεσε ο Γάλλος πρόεδρος.

Όσον αφορά το κλίμα, ο Γάλλος πρόεδρος ζήτησε την καθολική αντίδραση της Ευρώπης, λέγοντας πως «η κλιματική αλλαγή σκοτώνει τον πλανήτη και αυτό είναι γεγονός. Οφείλουμε να δράσουμε και όχι απλά να αντιδράσουμε σε αυτό το γεγονός. Έχουμε υποχρέωση απέναντι στις επόμενες γενιές. Η Ευρώπη ενωμένη πρέπει να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή ως έναν από τους βασικότερους εχθρούς μας».

Αναφερόμενος στο επικείμενο Brexit, ο Γάλλος πρόεδρος άνοιξε την πόρτα της επανόδου στη Βρετανία, λέγοντας πως «το Ηνωμένο Βασίλειο έχει θέση στην αναμορφωμένη Ευρώπη».

Προκειμένου να δρομολογηθούν όλα τα παραπάνω, ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε «ανοιχτός» στο ενδεχόμενο ακόμη και στην αλλαγή της συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Πηγή φώτο: Αssociated Press / Video: Reuters

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top