Τι σημαίνουν για την Ελλάδα και την οικονομία οι Γερμανικές εκλογές: Πώς θα επηρεαστεί η χώρα μας

Η κυβέρνηση συνεργασίας που θα σχηματιστεί θα είναι καίριας σημασίας

Οι επιπτώσεις των Γερμανικών εκλογών για την Ελλάδα

Οι Γερμανικές εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής, με τη νίκη της Μέρκελ να προμηνύεται (βάσει των δημοσκοπήσεων) σίγουρη και άνετη. 

Αυτό που μένει να δούμε και έχει μεγάλη σημασία, είναι ποια κυβέρνηση συνεργασίας θα σχηματιστεί στη συνέχεια.

O ΔΥΟ ΑΝΤΙΠΑΛΟΙ: ΑΝΓΚΕΛΑ ΜΕΡΚΕΛ ΚΑΙ ΜΑΡΤΙΝ ΣΟΥΛΤΣ

Οι επιλογές δεν είναι πολλές. Για την ακρίβεια «παίζουν» κυρίως δυο εναλλακτικές: Είτε θα έχουμε ξανά το «κλασικό» σχήμα, δηλαδή την ανανέωση του μεγάλου συνασπισμού - Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα (CDU/CSU) και Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα (SPD) μαζί - είτε το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα θα συνεργαστεί με το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό (FDP) και τους Πράσινους (Grüne).

O Κρίστιαν Λίντνερ, αρχηγός των Φιλελεύθερων (FDP)

Πώς όμως θα επηρεαστεί η Ελλάδα από την κυβέρνηση συνεργασίας που θα προκύψει;

Όπως εξήγησε στο star.gr o Κρίστοφ Ρίγκερ, Στρατηγικός Αναλυτής στην Commerzbank AG, «οι εκλογές φαίνονται πολύ βαρετές, δεδομένου ότι η Μέρκελ είναι σχεδόν σίγουρο πως θα παραμείνει Καγκελάριος. Για μένα οι δύο ερωτήσεις–κλειδιά αναφορικά με τις εκλογές είναι ποια κυβέρνηση συνεργασίας θα υπάρξει, δηλαδή ποια θα είναι η «junior» παράταξη που θα συνεργαστεί με την Μέρκελ, και το δεύτερο, ποιος θα είναι Υπουργός Οικονομικών. Αυτή είναι η πιο σχετική ερώτηση ειδικά για την Ελλάδα. Τα παραπάνω θα έχουν άμεση επίδραση στις αγορές».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις λίγο πριν τις Γερμανικές εκλογές: Η Μέρκελ, ο Σουλτς και οι αναποφάσιστοι

ΑΝ Ο ΣΟΙΜΠΛΕ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΞΑΝΑ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ, ΠΟΙΕΣ ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ;

«Aν δε γίνει ΥΠΟΙΚ ο Σόιμπλε, κατά πάσα πιθανότητα θα υπάρξει ανακούφιση καθώς ο Σόιμπλε ενσάρκωνε την εικόνα της γερμανικής αυστηρότητας απέναντι στην Ελλάδα», λέει στο star.gr ο Κριστόφ Ρίγκερ.

Ωστόσο αυτό δε σημαίνει πως θα πρέπει να «επαναπαυόμαστε», αφού όπως εξηγεί στο star.gr o Ρίγκερ, θα πρέπει να δούμε ποιος θα είναι ο επόμενος «συνέταιρος» της Μέρκελ, δηλαδή τι θα συμβεί «αν ο Σουλτς (SDP) ή το (junior) FDP "Ελεύθερο δημοκρατικο κόμμα" συμμετάσχουν στην κυβέρνηση συνεργασίας και διεκδικήσουν το Υπουργείο Οικονομικών. To SPD (Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα) είναι πιο επιεικές προς τις άλλες χώρες».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ποιοί θέλουν μια θέση στην Καγκελαρία; Οι αντίπαλοι των Γερμανικών εκλογών - Ποιός προηγείται

Δε συμβαίνει όμως το ίδιο και με το FDP (Φιλελεύθερο Δημοκρατικό κόμμα):

«Αν κοιτάξει κανείς το εκλογικό μανιφέστο του FDP θα διαπιστώσει ότι ακόμα κι αν ο Σόιμπλε αντικατασταθεί από αυτό, τα πράγματα δε θα γίνουν ευκολότερα» τονίζει ο Κριστόφ Ρίγκερ, εξηγώντας πως «το FDP θέλει να περιορίσει τις δυνατότητες του ESM (Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας - Ένα μόνιμο πρόγραμμα χρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα 19 μέλη της Ευρωζώνης). Αντίθετα ο Σουλτς θέλει να τις σταθεροποιήσει και να μετασχηματίσει το ESM σε ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο».

Τα λεγόμενα του Ρίγκερ, επιβεβαιώνουν και οι σημερινές δηλώσεις του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και στελέχους των Γερμανών Φιλελευθέρων (FDP) Αλεξάντερ Γκραφ Λάμπσντορφ στην εφημερίδα «Tagesspiegel», όπου επανέφερε τη συζήτηση περί Brexit, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «αν οι μεταρρυθμίσεις δεν εφαρμοστούν και η Ελλάδα δε σταθεί στα πόδια της, τότε θα ήταν καλύτερα να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της εκτός Ευρωζώνης, αλλά κανείς δεν επιθυμεί ένα Grexit».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Kοντός ψαλμός... αλληλούια για τις Γερμανικές εκλογές: Πότε θα ξέρουμε το αποτέλεσμα και τι θα γίνει μετά

Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΕΥΝΟΪΚΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΛΙΜΑ

«Δεδομένου του γενικότερου πολιτικού και οικονομικού περιβάλλοντος υπάρχει ένα πνεύμα βαθιάς ευρωπαϊκής ενοποίησης που εκφράζεται από τον Γάλλο Πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν. Ακόμα κι η Άνγκελα Μέρκελ έχει «αγκαλιάσει» την ιδέα ενός κοινού ευρωπαϊκού προϋπολογισμού ή ενός ευρωπαίου Υπουργού Οικονομικών. Όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό με την προοπτική της ελάφρυνσης χρέους βοήθησαν πραγματικά την Ελλάδα να επιστρέψει στις αγορές δοκιμαστικά.Υπάρχουν ελπίδες ότι μόλις το πρόγραμμα ολοκληρωθεί τον επόμενο χρόνο, θα υπάρξουν περαιτέρω μέτρα ελάφρυνσης χρέους και τότε η Ελλάδα θα μπορεί να επιστρέψει "κανονικά" στις αγορές» εξήγησε στο star.gr o Κριστόφ Ρίγκερ.

ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ;

«Είναι ρίσκο για τους επενδυτές, αλλά για την Ελλάδα είναι ευνοϊκό. Είναι καλή η συμβουλή της εξόδου στις αγορές ακόμα κι όταν η χώρα πληρώνει ήδη δάνεια. Όταν λαμβάνεις χρήματα χωρίς αυστηρό πρόγραμμα επιτήρησης, ενισχύεις την εμπιστοσύνη των αγορών αν μπορείς να έχεις πρόσβαση σε αυτές. Αρκεί όμως η Ελλάδα να μην το «παρακάνει», καθώς οι ικανότητες των αγορών είναι περιορισμένες».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γερμανικές εκλογές: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε και γιατί θα πρέπει να σας ενδιαφέρουν

ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΙΣ ΑΡΟΡΕΣ,ΤΙ; ΤΕΛΟΣ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗ ΚΑΙ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ;

«Αυτό θα χρειαστεί πολλά πολλά χρόνια. Από τη στιγμή που θα τελειώσει επίσημα το πρόγραμμα (o Aλέξης Τσίπρας είπε ότι θέλει να τερματίσει το πρόγραμμα διάσωσης τον Αύγουστο του 2019) δε θα δοθούν καθόλου νέα χρήματα, τη στιγμή που τα υπάρχοντα δάνεια θα είναι ακόμα σε ισχύ και θα συνεχίσουν να αποπληρώνονται για πολλές πολλές δεκαετίες ακόμα. Στην Πορτογαλία για παράδειγμα το επίσημο πρόγραμμα έχει τελειώσει, αλλά όσο υπάρχουν δάνεια σε ισχύ, θα υπάρχει επιτήρηση», τόνισε ο Κριστόφ Ρίγκερ, καταλήγοντας όλο νόημα πως «όσο υπάρχουν δάνεια και πιστωτές θα υπάρχουν Μνημόνια».

 

Tης Χριστίνας Βεργιώτη.

 

 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top