Γνωρίστε το AfD, το ακροδεξιό κόμμα που απειλεί να γίνει ο αντίπαλος της Μέρκελ στη Βουλή

Οι δημοσκοπήσεις το θέλουν 3ο κόμμα

H Εναλλακτική για τη Γερμανία, ή αλλιώς AfD, είναι ένα εθνικιστικό κόμμα, που επιθυμεί να κλείσουν τα σύνορα της Γερμανίας για να μην μπαίνουν άλλοι μετανάστες, να φύγει η χώρα από το Ευρώ και να σταματήσουν οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας, υπολογίζεται ότι θα μπει για πρώτη φορά στο γερμανικό κοινοβούλιο. Υπολογίζεται, μάλιστα, ότι το ποσοστό που θα πάρει στις εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου θα είναι μεταξύ 8 με 11%.

Οι δυο βασικοί υποψήφιοι του AfD, Alexander Gauland και Alice Weidel

Μερικές δημοσκοπήσεις το θέλουν να γίνεται 3ο κόμμα, μετά από το κόμμα της Μέρκελ και τους κεντροαριστερούς Σοσιαλδημοκράτες.

Αν οι δημοσκοπήσεις πέσουν μέσα, θα είναι η πρώτη φορά εδώ και 60 χρόνια που ένα κόμμα πιο δεξιό από αυτό της συντηρητικής Μέρκελ θα καταφέρει να μπει στη Βουλή.

Πανό κατά της Μέρκελ που γράφουν "η Μέρκελ πρέπει να φύγει" και "σταματήστε τη διακινήτρια ανθρώπων, Μέρκελ"

Ο αρχηγός του κόμματος είναι ο 76χρονος Alexander Gauland, που προκάλεσε σάλο πέρυσι, με τη δήλωσή του ότι κανένας Γερμανός «δεν θέλει να ζει δίπλα σε έναν μαύρο ποδοσφαιριστή». Πρώην μέλος του κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών της Μέρκελ, ξαναέγινε πρόσφατα πρωτοσέλιδο, αγγίζοντας ένα ιδιαίτερα εύθραυστο ζήτημα, αυτό των μουσουλμάνων μεταναστών από χώρες όπως η Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν.

"Μπούρκα; Εμείς θέλουμε να φοράμε μπικίνι" γράφει το σλόγκαν της προεκλογικής καμπάνιας του AfD

Είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στο Pforzheim, μια πόλη στη βόρεια Γερμανία. Οι παρατηρητές αποδίδουν τη δημοτικότητα του AfD στον μεγάλο πληθυσμό της συγκεκριμένης πόλης, καθώς οι κάτοικοί της είναι συνολικά πιο συντηρητικοί από τους υπόλοιπους Γερμανούς πολίτες.

"Κόκκινη κάρτα για τη Μέρκελ" φωνάζουν σε πορεία του κόμματος

Ο Timo Lochocki, ένας πολιτικός αναλυτής με έδρα το Βερολίνο, θεωρεί ότι η επιτυχία του AfD βασίζεται κυρίως στην απογοήτευση των πολιτών από τα άλλα κόμματα, που τους έκανε να στραφούν σε εναλλακτικές λύσεις, αρκετά ακραίες, προσπαθώντας να βρουν μια χαραμάδα ελπίδας. Αυτή ακριβώς η άποψη αντικατοπτρίζεται και στην απόφαση της Βρετανίας για το Brexit και στην άνοδο του Donald Trump στην εξουσία των ΗΠΑ, την οποία επικρότησε αμέσως το AfD.  

"Η χώρα μας, το σπίτι μας" φωνάζουν οι οπαδοί του AfD

Κατά καιρούς, το AfD έχει οργανώσει ημερίδες στις οποίες συζητά τα προβλήματα που φέρνουν οι πρόσφυγες μαζί τους στην Ευρώπη και το πώς μπορούν να λυθούν. Όταν επιθυμεί να τραβήξει λίγο περισσότερο το σχοινί, οργανώνει πορείες κατεβάζοντας τους οπαδούς του στους δρόμους, για να διαδηλώσουν κατά των μεταναστών, κατά των μουσουλμάνων, ακόμα και κατά της ίδιας της Μέρκελ και της πολιτικής της.

Το ακροδεξιό γερμανικό κόμμα αυτοπροσδιορίζεται ως η μοναδική φωνή των πολιτών, θεωρώντας όλους τους υπόλοιπους, από τους δημοφιλείς πολιτικούς έως τους δημοσιογράφους, εχθρούς, ή ακόμα και προδότες.

Αν το κόμμα αυτό έρθει τρίτο και η Μέρκελ συνασπιστεί με το κεντροαριστερό κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών, τότε μπορεί το AfD να εξελιχθεί στο μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, με ειδικά προνόμια μέσα στο Κοινοβούλιο.

 

Πηγή φωτό και βίντεο: Associated Press

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top