Έκτακτη σύσκεψη από την Κομισιόν για τα μολυσμένα αυγά-15 ευρωπαϊκές χώρες αγγίζει το σκάνδαλο

Παίρνει διαστάσεις

Κάθε μέρα που περνάει, νέες αποκαλύψεις προστίθενται στην υπόθεση των μολυσμένων από την τοξική ουσία Fipronil αυγών.

Μετά τη Βρετανία που ανακοίνωσε ότι έχει εισαγάγει 700.000, με αποτέλεσμα εκτός από τα αυγά που πετάχθηκαν, να αποσυρθούν οι έτοιμες σαλάτες και τα σάντουιτς από τα σούπερ μάρκετς, σειρά είχε η Γαλλία να παραδεχθεί ότι από τον Απρίλιο η χώρα ίσως και να έχει καταναλώσει περισσότερα από 250.000 μολυσμένα αυγά. Τελευταίο θύμα του διατροφικού σκανδάλου η Δανία.

Σύμφωνα με Βρετανό δημοσιογράφο, «μολυσμένα αυγά έχουν βρεθεί μέχρι τώρα σε 15 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συν το Χονγκ Κονγκ και η Ελβετία από τις αρχές του Αυγούστου. Η Δανία είναι μία από τις τελευταίες χώρες που έχει επηρεαστεί καθώς 20 τόνοι μολυσμένων αυγών έχουν εισαχθεί».

Το ερώτημα που όλοι θέτουν είναι αν υπάρχει κίνδυνος για τον καταναλωτή.

Σύμφωνα με Γάλλο δημοσιογράφο «Πράγματι το Fipronil επηρεάζει τον θυρεοειδή, τα νεφρά και το ήπαρ. Όμως μόνον σε μεγάλες ποσότητες και αν καταναλωθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα».

Στα αυγά που προέρχονται από την Ολλανδία δεν βρίσκουμε παρά ελάχιστο ποσοστό της τοξικής ουσίας. Πάντως οι έρευνες συνεχίζονται τόσο στο Βέλγιο όσο και στη Γερμανία. Στην Ολλανδία έγιναν ήδη δύο συλλήψεις καθώς το εν λόγω παρασιτοκτόνο απαγορεύεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του Εισαγγελέα, οι δύο άνδρες που συνελήφθησαν είναι ύποπτοι ότι έθεσαν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία με την παροχή του Fipronil στη βιομηχανία πουλερικών.

Η Σλοβακία και η Ρουμανία ανακοίνωσαν ότι ανήκουν κι αυτές στις χώρες στις οποίες μολυσμένα αυγά διατέθηκαν είτε αυτούσια είτε στη βιομηχανία τροφίμων. Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε σήμερα ότι θα συγκαλέσει έκτακτη σύσκεψη των αρμοδίων.

Τα κράτη μέλη έχουν πρωτίστως την ευθύνη για να διαξάγουν έρευνες και να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα. Η Επιτροπή έχει λάβει και λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να βοηθήσει στο καθήκον αυτό.

Οι οικονομικές απώλειες του τομέα ανέρχονται ήδη σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. Εκατόν εξήντα μονάδες εκτροφής και παραγωγής παραμένουν αποκλεισμένες στην Ολλανδία και 50 στο Βέλγιο.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top