Τέλος οι Πανελλήνιες – Με βαθμό απολυτηρίου η εισαγωγή στα πανεπιστήμια

"Όχι" στα ιδιωτικά ΑΕΙ, λέει ο υπουργός Παιδείας

Τέλος οι Πανελλήνιες από το 2020

Ριζικές αλλαγές στο σύστημα εισαγωγής στα πανεπιστήμια θα ισχύσουν από το 2020.

Όπως αποκάλυψε ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, σε συνέντευξή του στα «Νέα», «από τον Ιούνιο του 2020 η εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση θα εξαρτάται από το βαθμό του απολυτηρίου».

Εξαίρεση θα αποτελέσουν οι Ιατρικές Σχολές, οι Νομικές και τα Πολυτεχνεία. Για την εισαγωγή σε αυτά τα ΑΕΙ θα υπάρχει μεταβατικό στάδιο με το καθεστώς των Πανελληνίων Εξετάσεων να διατηρείται για ένα χρονικό διάστημα, το οποίο πάντως δεν καθορίζει ο κ. Γαβρόγλου.

Η Γ’ Λυκείου θα μεταβληθεί σε προθάλαμο για τα Πανεπιστήμια με προπαρασκευαστικά μαθήματα, ενώ το γενικό πρόγραμμα θα ολοκληρώνεται στη Β’ Λυκείου.

Τι είπε ο κ. Γαβρόγλου

Τον Ιούνιο του 2020 η εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση θα εξαρτάται από τον βαθμό του απολυτηρίου.

Θα δημιουργηθούν διετή Προγράμματα Σπουδών, που θα παρέχουν επαγγελματικά πιστοποιητικά ευρωπαϊκών προδιαγραφών και τα οποία θα συνδεθούν με τα Επαγγελματικά Λύκεια.

Για ιδιωτικά πανεπιστήμια: Το νεοφιλελεύθερο μοντέλο του μαθητή ή του φοιτητή-πελάτη, που τόσο εμμονικά προβάλλεται από τον κ. Μητσοτάκη και το κόμμα του και τόσο απροκάλυπτα διαφημίζεται μέσω της δυσφήμισης των δημόσιων πανεπιστημίων, δε μας αφορά.

Για Θρησκευτικά και Εκκλησία: Η εσωτερική οργάνωση του υπουργείου, όπως και τα προγράμματα σπουδών των σχολείων είναι αποκλειστικό ζήτημα της πολιτείας, που αντιμετωπίζεται εντός των ορίων του Συντάγματος.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top