Το παρασκήνιο της απόφασης Μητσοτάκη για νέο lockdown

Πώς από το αδιανόητο περάσαμε στο αναπόφευκτο

Δείτε τα νέα μέτρα, που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο του γενικού lockdown, που θα ισχύσει από το Σάββατο στις 06.00

«Είναι το μήνυμα που ήθελα εξαρχής να μην κάνω».

Αυτό ανέφερε με έμφαση ο πρωθυπουργός την περασμένη Παρασκευή ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ανακοινώνοντας το lockdown σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες και υπογραμμίζοντας πως ο εφιάλτης του κορωνοϊού «έχει επιστρέψει δριμύτερος».

Η κυβέρνηση είχε επισημάνει σε κάθε τόνο πως η οικονομία δεν αντέχει ένα νέο lockdown. Τις μεγάλες δυσκολίες, που θα αντιμετωπίσει, η οικονομία σε περίπτωση νέας καραντίνας, η οποία ανακοινώνεται σε λίγες ώρες, τις είχε επισημάνει ο πρωθυπουργός και στο πρόσφατο διάγγελμα.

Μάλιστα, ήταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός, που πριν από περίπου έναν μήνα κατά τη διάρκεια συζήτησης με τον ιστορικό και συγγραφέα, Yval Noah Harari, στο πλαίσιο του Athens Democracy Forum 2020, σημείωνε πως «είναι πολύ δύσκολο, σχεδόν αδιανόητο, να πάμε σε ένα δεύτερο γενικό lockdown».

Λαμβάνοντας τα μέτρα για την Αττική, με το κλείσιμο της εστίασης, η κυβέρνηση ήθελε να «ζυγίσει» την απόδοσή τους στις επόμενες 10 ημέρες, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, διαβεβαίωνε μέχρι και χθες, Τετάρτη, πως ένα lockdown στην Αττική είναι ακόμη μακριά.

Πέτσας: Μακριά το lockdown στην Αττική, κοντά τα νέα μέτρα

Ωστόσο, οι αριθμοί ήταν αμείλικτοι και έδειχναν εκθετική αύξηση των κρουσμάτων, ειδικά στην Αττική τα τελευταία δύο 24ωρα, με τους λοιμωξιολόγους να προειδοποιούν για εκτόξευση των κρουσμάτων έως και τον εφιαλτικό αριθμό των 7.000 ημερησίως.

7.000 κρούσματα τη μέρα προέβλεπαν χωρίς lockdown οι λοιμωξιολόγοι!

Το μεσημέρι της Τετάρτης ο πρωθυπουργός πήρε στα χέρια του την εισήγηση των ειδικών για καθολικό «κλείσιμο» της χώρας. Εξέτασε τα προτεινόμενα μέτρα και άναψε «πράσινο» φως για το νέο ολικό lockdown στη χώρα. Άλλωστε, το έχει πει πολλές φορές, το είπε και στο πρόσφατο διάγγελμα: η προστασία της ανθρώπινης ζωής είναι πάνω απ’ όλα.

Κορωνοϊός: 2.646 νέα κρούσματα - 823 στη Θεσσαλονίκη και 588 στην Αττική!

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός ήθελε αρχικά να ανακοινώσει το νέο lockdown με διάγγελμα, αλλά τελικά αποφασίστηκε να κάνει συνέντευξη Τύπου, για να εξηγήσει τους λόγους, που πήρε απόφαση για lockdown.

Πιέζεται έντονα το ΕΣΥ

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) έχει αρχίσει να πιέζεται έντονα, καθώς είναι δραματική η αύξηση των διασωληνωμένων μέσα σε έναν μήνα.

Από τους 82 διασωληνωμένους στις 4 Οκτωβρίου, περάσαμε στους 179 στις 4 Νοεμβρίου, δηλαδή αυξήθηκαν κατά 118%. Τις τελευταίες τρεις ημέρες, από 1η Νοεμβρίου μέχρι και χθες, διασωληνώθηκαν 39 νέοι ασθενείς. 

Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ενημέρωσε πως οι κλινικές ΜΕΘ σε ολόκληρη τη χώρα είναι 1.013, εκ των οποίων αυτές για τον κορωνοϊό 348.

Ωστόσο, εάν συνεχιστεί η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων, είναι ζήτημα χρόνου να δούμε ΜΕΘ νοσοκομείων να γεμίζουν και να μην μπορούν να υποστηρίξουν νέους ασθενείς, που θα το έχουν ανάγκη.

Χαρακτηριστικά, θέλοντας να καταδείξει τον ραγδαίο ρυθμό εξάπλωσης του ιού, ο κ. Κικίλιας, είπε πως πριν από 12 ημέρες ήταν καλυμμένο το 20% των κλινών ΜΕΘ στη Β. Ελλάδα και τώρα το ποσοστό αυτό είναι σχεδόν 80%.

Αντιπρόεδρος ΕΟΔΥ: Γιατί εισηγήθηκαν οι λοιμωξιολόγοι το lockdown

Τους λόγους που οδήγησαν τους λοιμωξιολόγους στο να προτείνουν νέο γενικό lockdown εξήγησε ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ.

Όπως είπε ο Γιώργος Παναγιωτακόπουλος, μιλώντας στο Mega,  η επιτροπή πρότεινε καθολικό «κλείσιμο» της χώρας, λόγω των πολλών θετικών τεστ, της αύξησης του ρυθμού μεταδοτικότητας και της πίεσης στο σύστημα Υγείας από την αύξηση του αριθμού των διασωληνωμένων.

Γιατί πάμε τόσο ξαφνικά σε lockdown – O αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ απαντά

Όπως είπε, εάν συνεχιστεί να αυξάνεται ο αριθμός των διασωληνωμένων κατά 10 με 15 την ημέρα, το συστημα αργά ή γρήγορα θα καταρρεύσει. Μοιραία, όπως εξήγησε, θα φτάσουμε μετά και στο σημείο «να διαλέγουμε ποιους θα βάλουμε στη ΜΕΘ» και αυτό πρέπει να αποφευχθεί.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top