Μάθετε γιατί γέρνει ο Πύργος της Πίζας!

Τι αναφέρει ο πολιτικός μηχανικός που έψαξε να βρει λύσεις για να τον σταθεροποιήσει

Μάθετε γιατί γέρνει ο Πύργος της Πίζας!

Παγκοσμίως γνωστός για την ακούσια κλίση του είναι ο Πύργος της Πίζας που βρίσκεται πίσω από τον Καθεδρικό Ναό της Ιταλικής πόλης της Πίζας και είναι το τρίτο παλαιότερο οικοδόμημα στην Πλατεία του Ντουόμο, της Πίζας (Piazza del Duomo) μετά τον Καθεδρικό Ναό και το κυκλικού σχήματος Βαπτιστήριο της Πίζας.

Το ύψος του πύργου είναι 55.86 μέτρα από τη χαμηλότερη πλευρά του εδάφους και 56.67 μ. από την υψηλότερη, ενώ το πλάτος των τοιχωμάτων της βάσης του είναι 2.44 μέτρα.

Έχετε αναρωτηθεί όμως για ποιο λόγο γέρνει;

Ο πολιτικός μηχανικός John Burland έψαξε να βρει λύσεις για να σταθεροποιήσει  τον κεκλισμένο πύργο, αφού όπως ανέφερε, αν οι κάτοικοι ξέρουν πως το κτίριό τους γέρνει δεν μπορούν να είναι και τόσο χαρούμενοι.

 

Ο ίδιος αναφέρει πως ο λόγος που ο πύργος της Πίζας γέρνει οφείλεται στην μάνα-φύση και τέτοιου είδους προβλήματα μπορεί να διορθώσει  ένας τομέας που ονομάζεται γεωτεχνική.

«Ο Πύργος της Πίζας είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση και περιλαμβάνει πολλές τεχνικές λεπτομέρειες, όποτε ο καλύτερος τρόπος να το εξηγήσω είναι να δώσω μια αναλογία. Είναι σαν κάποια παιδιά να προσπαθούν να χτίσουν πύργους με ξύλινα τουβλάκια πάνω στο χαλί και όχι σε επίπεδο πάτωμα. Μετά από ένα σημείο ο πύργος αρχίζει αναπόφευκτα να γέρνει. Όσο και να προσπαθήσεις δεν μπορείς να πας ψηλότερα. Και αυτό γιατί άπαξ και ο πύργος ξεκινήσει να κινείται, έστω και λίγο, το κέντρο της βαρύτητας μετακινείται και οδηγεί τον πύργο προς την κατεύθυνση που κινείται» τόνισε και πρόσθεσε:

«Και αυτός είναι ο λόγος που η Πίζα γέρνει – μοιάζει με το να προσπαθείς να χτίσεις έναν πύργο σε ένα απαλό χαλί.Ο Πύργος της Πίζας είναι εκπληκτικός και πραγματικά σου κόβει την ανάσα με την αρχιτεκτονική του- θα αποτελούσε μνημείο κληρονομιάς ακόμα και αν δεν έγερνε- αλλά νομίζω αυτό είναι το χαρακτηριστικό που τον κάνει τόσο διάσημο. Κανένα κτίριο δεν είναι όσο όμορφος είναι ο Πύργος της Πίζας».

 

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top