MasterChef Συνταγή: Ψητή σέλα κουνελιού, parma ζαμπόν, με μορχέλες

Η συνταγή του Jason Atherton για το κυρίως πιάτο του μεγάλου τελικού!

Στο μεγάλο τελικό του MasterChef 5, η Μαργαρίτα και ο Διονύσης χρειάστηκε να ετοιμάσουν τρία πολύ απαιτητικά πιάτα του Βρετανού chef, Jason Atherton. 

MasterChef τελικός: Tα πιάτα του Jason Atherton που θα κρίνουν τον νικητή!

O παγκοσμίου φήμης chef ετοίμασε ένα κυρίως πιάτο υψηλής γαστρονομίας. Για τους τολμηρούς της κουζίνας, η συνταγή για ψητή σέλα κουνελιού, parma ζαμπόν, με μορχέλες, κολοκύθι και τρούφα υπάρχει παρακάτω: 

Για τη σέλα κουνελιού

  • Ξεκοκαλισμένη σέλα κουνελιού
  • Πηκτίνη κρέατος (activa)
  • Φέτες ζαμπόν parma

Εκτέλεση

  • Ανοίγουμε το ξεκοκαλισμένο φιλέτο και καθαρίζουμε από τυχόν νεύρα.
  • Απλώνουμε το φιλέτο, καρυκεύουμε και προσθέτουμε λίγη ακτίβα σε όλο το φιλέτο και τυλίγουμε.
  • Σε μία μεμβράνη απλώνουμε φέτες από ζαμπόν πάρμα, ρίχνουμε λίγη ακτίβα ακόμα, τοποθετούμε το ρολό από το φιλέτο και τυλίγουμε σφικτά να έχουμε μπαλοτίνα.
  • Τοποθετούμε στο ρόνερ στους 62ο C για 25΄, αφήνουμε να ξεκουραστεί και μετά τοποθετούμε σε παγόνερο.
  • Όταν το χρειαστούμε περνάμε από ένα τηγανάκι να δώσουμε χρώμα στο ζαμπόν και μετά για 2 λεπτά στον φούρνο.
  • Αφήνουμε να ξεκουραστεί και κόβουμε για το σερβίρισμα.

MasterChef Tελικός: Χτένια, συμπυκνωμένο αγγούρι και γρανίτα χαλεπένιο

Για τα κολοκύθια και πουρέ βασιλικού

  • 4 κολοκύθια

  • 4 κλαδιά «κορφές» φύλλα βασιλικού
  • 500 γρ. baby σπανάκι
  • 50 γρ. παρμεζάνα τριμμένη
  • 100 ml κρέμα γάλακτος

Εκτέλεση

  • Καθαρίζουμε, ξεφλουδίζουμε τα κολοκύθια και τα τρίβουμε.
  • Κρατάμε τα φύλλα βασιλικού και πετάμε τα κοτσάνια.
  • Σε ένα τηγάνι μαγειρεύουμε τα τριμμένα κολοκύθια με προσοχή να μην πάρουν χρώμα και συνεχίζουμε το μαγείρεμα μέχρι να τραβήξουν τα υγρά τους.
  • Σε μια κατσαρόλα με βραστό νερό μπλανσάρουμε το σπανάκι και τις φλούδες από τα κολοκύθια για περίπου 3΄ μέχρι να σπάνε με τα δάκτυλα.
  • Μπλανσάρουμε τον βασιλικό για περίπου 30΄΄.
  • Τινάζουμε το περίσσιο νερό και το προσθέτουμε στο τηγάνι με τα κολοκύθια, προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και ζεσταίνουμε.
  • Αναμειγνύουμε στο θερμαινόμενο μπλέντερ με την τριμμένη παρμεζάνα μέχρι να έχουμε ένα λείο αποτέλεσμα.
  • Περνάμε από σίτα και παγώνουμε το συντομότερο δυνατόν.

Για τους κολοκυθοανθούς

4 κολοκυθοανθοί

Εκτέλεση

  • Μπλανσάρουμε τους κολοκυθοανθούς για 1΄-2΄.

MasterChef Τελικός: Η μαμά του Διονύση παρεξηγήθηκε με τον Ιωάννη!

Για τη σάλτσα κουνελιού

  • 1,5 kg κόκαλα κουνελιού

  • 750 γρ. κατεβασμένο ζωμό μοσχαριού

  • 750 γρ. ζωμό κοτόπουλου
  • 1 κ.σ. πελτές ντομάτας
  • 400ml λευκό ξηρό κρασί
  • 2 κρεμμύδια
  • 1 πράσο
  • 1 κεφάλι σκόρδο
  • 2 καρότα
  • 2 στικ σέλερι
  • χυμός από λεμόνι
  • 100-150 γρ. βούτυρο

Εκτέλεση

  •  Σε μια κατσαρόλα δίνουμε χρώμα στα κόκαλα του κουνελιού, μέχρι να χρυσαφίσουν καλά και αφαιρούμε.
  • Πλένουμε και χοντροκόβουμε το μιρεπουά. Το σοτάρουμε μέχρι να καραμελώσουν και να μαλακώσουν τα λαχανικά.
  • Προσθέτουμε τον πελτέ και σοτάρουμε για 2΄.
  • Προσθέτουμε πάλι τα κόκαλα κουνελιού.
  • Σβήνουμε με το λευκό κρασί και το κατεβάζουμε στο μισό.
  • Προσθέτουμε τους ζωμούς και σιγοβράζουμε, αφαιρώντας συνεχώς το λίπος από την επιφάνεια.
  • Περνάμε από σινουά εταμίν και τοποθετούμε πάλι στη φωτιά.
  • Δοκιμάζουμε για γεύση καρυκευμάτων κουνελιού και κατεβάζουμε μέχρι να πάρουμε την επιθυμητή ένταση.
  • Περνάμε από σινουά και κρυώνουμε.
  • Πριν το σερβίρισμα, φρεσκάρουμε τη σάλτσα με λίγο βούτυρο, τσεκάρουμε τη γεύση και αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο χυμό λεμόνι.

MasterChef Τελικός: Η αποκάλυψη του Κοντιζά για το δοκιμαστικό που έκανε

Για τις Μορχέλες γεμιστές με μους κοτόπουλου

  • 30 πλυμένες μορχέλες

  • 500 γρ. φιλέτο κοτόπουλου

  • 200 ml κρέμα γάλακτος
  • 90 γρ. ασπράδι αυγού
  • 50 γρ. ψιλοκομμένο άγριο σκόρδο

Εκτέλεση

  • Τοποθετούμε τα φιλέτα κοτόπουλου στο μπλέντερ και χτυπάμε.
  • Περνάμε από εταμίν σε κρύο μπεν μαρί και αναμειγνύουμε με το ασπράδι.
  • Μετά προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, το σκόρδο και καρυκεύουμε.
  • Τοποθετούμε σε σακούλα ζαχαροπλαστικής και κάνουμε μικρή τρύπα.
  • Γεμίζουμε τις μορχέλες με τη μους. (Τυλίγουμε τις γεμισμένες μορχέλες, σε μεμβράνη σαν μπαλοτίνα).
  • Τα βράζουμε για 4΄.
  • Πριν το σερβίρισμα τα ζεσταίνουμε σε ένα τηγανάκι μαζί με σάλτσα κουνελιού, να γλασαριστούν.

Για την πάστα

  • 550 γρ. αλεύρι 00

  • 4 αυγά

  • 6 κρόκους
  • Αλάτι

Για το τελείωμα:

  • Λιαστές ντομάτες,
  • Παλαιωμένη παρμεζάνα
  • βασιλικός

Εκτέλεση

  • Στον κάδο του μίξερ με το φτερό, ρίχνουμε το αλεύρι με το αλάτι, ανακατεύουμε και σιγά-σιγά προσθέτουμε τα αυγά με τους κρόκους μέχρι να ενσωματωθούν.
  • Κατεβάζουμε τη σάλτσα κουνελιού ελαφρά και τελειώνουμε με ανάλατο βούτυρο. (Να λειώσει το βούτυρο, αλλά να μην ξεπεράσει τους 60ο C).
  • Προσθέτουμε λιαστή ντομάτα και κομμένο βασιλικό.
  • Τελειώνουμε το μαγείρεμα της πάστας με τη σάλτσα και σερβίρουμε σε συνοδευτικό πιάτο.
  • Γαρνίρουμε με παλαιωμένη παρμεζάνα και σχοινόπρασο.

Για το πράσινο λάδι

  • 200 γρ. chives
  • 200 γρ. άνηθος
  • 400 γρ. σταφυλέλαιο

Εκτέλεση

  • Βάζουμε όλα τα υλικά στο θερμαινόμενο μίξερ και χτυπάμε στους 74ο C. Περνάμε από σινουά εταμίν με τουλπάνι.

  • Τέλος, τοποθετούμε σε μπιμπερό.

Για το στήσιμο

  • Ψήνουμε τη σέλα κουνελιού
  • Ζεσταίνουμε ελαφρά τον πουρέ κολοκυθιού
  • Σιγοβρασμένες οι μορχέλες
  • Βασιλικός
  • Φύλλα σορέλ
  • Πράσινο λάδι
  • Σάλτσα κουνελιού
Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top