Θλίψη έχει προκαλέσει ο θάνατος του Γεράσιμου Μιχελή, ο οποίος έγινε γνωστός στο ευρύ κοινό μέσα από τον ρόλο του «κακού» στο «Πάρα Πέντε».
Γεράσιμος Μιχελής: Το πρόβλημα υγείας και η σχέση με τη Τζούλη Σούμα
Συντετριμμένος είναι ο Μιχάλης Οικονόμου, ο οποίος γνώριζε καλά τον εκλιπόντα ηθοποιό και είχε συνεργαστεί μαζί του.
Μέσα από μια σπαρακτική ανάρτηση στο Instagram, ο Μιχάλης Οικονόμου αποχαιρέτησε τον Γεράσιμο Μιχελή, αποκαλύπτοντας μεταξύ άλλων το πρόβλημα υγείας που τον ταλαιπωρούσε.
Γεράσιμος Μιχελής: Η ανακοίνωση της οικογένειάς του για την κηδεία του
«Καλό ταξίδι αδερφέ μου Γεράσιμε, πέτα στο φως!🕊️
Με τον Γεράσιμο Μιχελή δουλέψαμε μαζί στον Ξένο του Καμύ σε σκηνοθεσία Δημήτρη Τσιάμη, και στο θέατρο στο ραδιόφωνο στον Οικοδιδάσκαλο του φεστιβάλ Αθηνών το 2017, ξαναβρεθήκαμε στην εκδήλωση για τη Γαλιλαία στο Μέγαρο το 2019, αλλά -κυρίως – μας άρεσε να αποκαλούμε ο ένας τον άλλο, πνευματικά αδέρφια.
Από τη στιγμή που διαγνώστηκε με τη τρομερή νόσο του κινητικού νευρώνα στράφηκε όμως ακόμα πιο βαθιά στην ποίησή του, ατενίζοντας ήδη με μια ελπιδοφόρα ευχαριστία τον ουρανό», έγραψε στο αποχαιρετιστήριο μήνυμά του.
Τι είναι η νόσος του κινητικού νευρώνα
Η ALS (πλαγία αμυοτροφική σκλήρυνση ή νόσος του κινητικού νευρώνα) είναι μια προοδευτική, εκφυλιστική ασθένεια που προσβάλει τα κινητικά νευρικά κύτταρα στον εγκέφαλο και στον νωτιαίο μυελό. Πρόκειται για τη νόσο που είχε ο Στίβεν Χόκινγκ.
Τα κύρια συμπτώματα είναι:
- Μυϊκή αδυναμία και παράλυση: Αδυναμία στα χέρια και στα πόδια, ατροφία μυών μάσησης και κατάποσης, αδυναμία στήριξης του κορμού και του κεφαλιού και τέλος, ατροφία των αναπνευστικών μυών
- Μυϊκές κράμπες.
- Νοητικές και συμπεριφορικές διαταραχές (30-50% των ασθενών): απώλεια μνήμης, αφασία και αντικοινωνική συμπεριφορά.
- Πόνος: με μορφή νευροπαθητικού πόνου, σπαστικότητας, μυϊκών κραμπών, αλλά και λόγω κατάκλισης.
Να τονιστεί πως στην πλειοψηφία των ατόμων με ALS η όραση, η ακοή, η όσφρηση, η αφή και η γεύση διατηρούνται.
Πώς αντιμετωπίζεται ;
Δεν υπάρχει ακόμα οριστική θεραπεία για την ALS, μόνο επιβράδυνση της πορείας της νόσου, ανακούφιση των συμπτωμάτων και βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών. Πιο ειδικά, προσφέρεται φαρμακευτική αγωγή, φυσιοθεραπεία και εργοθεραπεία, διατροφική και αναπνευστική υποστήριξη και βοηθητικές συσκευές για ομιλία και κίνηση.
Η ζωή των ατόμων με ALS είναι ιδιαίτερα δύσκολη και ειδικά στα τελικά στάδια της νόσου, είναι απαραίτητη ή συνεχής φροντίδα και στήριξη από το οικογενειακό περιβάλλον και τους επαγγελματίες υγείας
Πηγή: Neurocenter.gr
Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.