Κώστας Καζάκος: Το ΚΚΕ, η Αντίσταση και η σύλληψη της Καρέζη στη Χούντα

Η... παραλίγο κουμπαριά του ζευγαριού με τον δικτάτορα Παπαδόπουλο

Δείτε βίντεο για τον θάνατο του Κώστα Καζάκου από το Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του Star

Σε ηλικία 87 ετών πέθανε την Τρίτη ο ηθοποιός Κώστας Καζάκος, ο οποίος τον τελευταίο καιρό νοσηλευόταν στον Ευαγγελισμό.

Κώστας Καζάκος: Ο θυελλώδης έρωτας με την Τζένη Καρέζη

Ο καταξιωμένος ηθοποιός έπασχε από σοβαρό αναπνευστικό πρόβλημα, με την υγεία του να έχει επιβαρυνθεί τον τελευταίο καιρό καθώς νόσησε με κορωνοϊό. Τον περασμένο Απρίλιο είχε αναγκαστεί να αποχωρήσει λίγο πριν την πρεμιέρα της θεατρικής παράστασης Ματωμένα Χώματα, για λόγους υγείας.

Ο Κώστας Καζάκος με την Αλέκα Παπαρήγα σε εκδήλωση του ΚΚΕ το 2000

Ο Κώστας Καζάκος με την Αλέκα Παπαρήγα σε εκδήλωση του ΚΚΕ το 2000 /Φωτογραφία Eurokinissi

«Η πολιτική δράση του ήταν μια αρμονική συνύπαρξη της ζωής και της καλλιτεχνικής πράξης. Η ιδεολογία του καθόριζε τη ζωή του κι αυτό έβγαινε αβίαστα και στη δουλειά του. Δεν μπορούμε να διακρίνουμε στον Κώστα Καζάκο την πολιτική δράση από την καλλιτεχνική του δραστηριότητα», ανέφερε το ΚΚΕ στην ανακοίνωση μετά τον θάνατό του.

Στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2007 και του Οκτωβρίου 2009 εκλέχθηκε βουλευτής του, ως επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας. Βέβαια, η πολιτική του δράση, πέρα από την καλλιτεχνική, πηγαίνει πολλά χρόνια πίσω. 

Καζάκος: Οι δυο γάμοι, η οικογένεια και ο θάνατος της κόρης του

Γεννημένος το 1935, έζησε ως παιδί τα χρόνια της Κατοχής, του Εμφυλίου και της Αντίστασης. Όπως είχε πει σε συνέντευξη του στη LIFO για εκείνα τα χρόνια: «Τα θυμάμαι πολύ έντονα, τα έζησε πολύ άγρια η οικογένειά μου. Έτυχε να βρίσκεται από την πλευρά εκείνη που κυνηγήθηκε μετά κι ουσιαστικά εμείς περάσαμε Κατοχή μετά την Απελευθέρωση […] Ο πατέρας μου ήταν στα πανεπιστήμια του Αιγαίου, όπως έλεγε: πέρασε από Ικαρία και Άη-Στράτη και κατέληξε στη Μακρόνησο. Είχε απολυθεί από τη δουλειά του στη Νομαρχία, από την εξορία απολύθηκε το 1952. Τότε τέλειωσα κι εγώ το σχολείο, το νυχτερινό στο Παγκράτι -εκείνη την εποχή μόλις είχαν ιδρυθεί τα νυχτερινά- γιατί δούλευα όλη μέρα για να μπορεί να συντηρηθεί η οικογένεια. Περάσαμε πολύ βασανιστικά χρόνια που μας καθόρισαν οικογενειακώς και δε θα τα ξεχάσουμε όσο ζούμε».

Ακόμα και τα σχέδια του να γίνει δάσκαλος, να σπουδάσει φιλολογία ανατράπηκαν γιατί δεν μπορούσε να πάρει το χαρτί Κοινωνικών Φρονημάτων από την Ασφάλεια. Η φοίτηση στη Σχολή Σταυράκου και το γεγονός ότι έδινε μία ελευθερία στη διακίνηση των ιδεών, ήταν από τα πιο σημαντικά χρόνια στη ζωή του, όπως έλεγε ο ίδιος. Γράφτηκε χωρίς να έχει ιδέα από θέατρο και γιατί η συγκεκριμένη σχολή λειτουργούσε χωρίς άδεια. Ως εκ τούτου δεν απαιτούσε και πιστοποιητικό κοινωνικών φρονημάτων. Εκεί πέρασε από τα πιο σημαντικά χρόνια της ζωής τους, με συζητήσεις με ανθρώπους όπως ο Τσαρούχης, ο Τερζάκης, ο Θεοδωράκης, ο Καμπανέλλης που περνούσαν από τη σχολή κι έδιναν την ευκαιρία για «απέραντες συζητήσεις» με πλήρη ελευθερία.

Κώστας Καζάκος: Η αιτία του θανάτου του - Η ανακοίνωση του νοσοκομείου

Καζάκος - Καρέζη: Το Μεγάλο μας τσίρκο

Σε αυτούς που εκτίμησαν το ταλέντο του ήταν ο Κάρολος Κουν, ο οποίος τον πήρε στο Θέατρο Τέχνης. Η πρώτη του θεατρική εμφάνιση ήταν στο έργο του Μπέρτολτ Μπρεχτ Ο κύκλος με την κιμωλία, με τον Κώστα Καζάκο να επιλέγει στην πορεία του έργα μεγάλων συγγραφέων.

Το θεατρικό σανίδι ήταν το... σπίτι του Κώστα Καζάκου για πολλές δεκαετίες

Το θεατρικό σανίδι ήταν το... σπίτι του Κώστα Καζάκου για πολλές δεκαετίες /Φωτογραφία NDP Photo Agency

Τα έργα που ανέβαζε κι ως θιασάρχης είχαν σαφή πολιτικό προσανατολισμό με την παράσταση Το μεγάλο μας τσίρκο να γίνεται το σύμβολο του αντιδικτατορικού αγώνα. Η συγκεκριμένη παράσταση ήταν άλλωστε μια πολιτική πράξη.

Οι προεκτάσεις που πήρε και ο μεγάλος αντίκτυπος στην κοινωνία έφεραν ως συνέπεια τη σύλληψη της Τζένης Καρέζη για περίπου έναν μήνα. Τον Νοέμβριο του 1973 όταν αποφυλακίστηκε, επέστρεψε στο θέατρο και την παράσταση ακόμα πιο αποφασισμένη.

Ο Κώστας Καζάκος με τον Γενικό Γραμματέα του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα

Ο Κώστας Καζάκος με τον Γενικό Γραμματέα του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα /Φωτογραφία NDP Photo Agency

Συνθήματα του έργου χρησιμοποιήθηκαν μέχρι και στην εξέγερση των φοιτητών στο Πολυτεχνείο όπως το «Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία», και το «Φωνή Λαού-Οργή Θεού». «Ναι, μπορώ να ξανακάνω φυλακή. Αν χρειαστεί, μπορώ να ξαναπάω», είχε δηλώσει μετά από χρόνια η μεγάλη ηθοποιός.

Κώστας Καζάκος: Αυτή ήταν η τελευταία δημόσια εμφάνιση του ηθοποιού

Πώς γλίτωσαν την κουμπαριά με τη Χούντα

Ωστόσο, η μοίρα τα έφερε έτσι που το αντικαθεστωτικό κι αντιστασιακό ζευγάρι παραλίγο να... κουμπαριάσει με τη Χούντα!

Ο Κωνσταντίνος Καζάκος, ο γιος της Τζένης Καρέζη και του Κώστα Καζάκου, επρόκειτο να γεννηθεί στα τέλη Απριλίου του 1969. Τότε, όσα παιδιά γεννιόντουσαν την 21η Απριλίου τα βάφτιζε ο Παπαδόπουλος ή η σύζυγός του Δέσποινα ή ακόμη και η οικογένεια του Ζωιτάκη, που συμμετείχε στο πραξικόπημα.

Ο Κώστας Καζάκος με τον στενό του φίλο Νίκο Κούρκουλο και τη Μαριάννα Λάτση 

Ο Κώστας Καζάκος με τον στενό του φίλο Νίκο Κούρκουλο και τη Μαριάννα Λάτση /Φωτογραφία Eurokinissi

Όσο πλησίαζε ο καιρός και η Καρέζη ήταν έτοιμη να γεννήσει, μαύρα φίδια είχαν ζώσει την οικογένεια. Έψαχναν τρόπους να αποφύγουν τη γέννα όσο περισσότερο γίνεται, ώστε να μην πέσει την 21η Απριλίου

«Είχαν κάνει ολόκληρο σχέδιο να με κρύψουν», ανέφερε ο Κωνσταντίνος Καζάκος στη Μηχανή του Χρόνου. Τι έγινε τελικά; Μια μικρή επιπλοκή πριν από τη γέννα, έσωσε το ζευγάρι από την ανεπιθύμητη κουμπαριά: «Γύρω στις 20 Απριλίου ο γιατρός της, της είπε: "Πρέπει να κάνουμε καισαρική, γιατί έρχεται (το παιδί) ανάποδα”. Το ότι θα έκανε με καισαρική τη γέννα, έδωσε την ευχέρεια να περιμένει μερικές μέρες και να αποφύγουμε την 21η Απριλίου οπότε η γέννα έγινε την 25η Απριλίου».

Πέθανε ο Κώστας Καζάκος

Η στράτευση στο ΚΚΕ

Ο Κώστας Καζάκος υπήρξε από πολύ νωρίς ενεργός πολίτης και με έντονη πολιτική δράση. Στις τάξεις του ΚΚΕ στρατεύτηκε από το 1974 και μετά, με την αποκατάσταση της Δημοκρατίας.

Με τον γιο του Κωνσταντίνο Καζάκο και την ηθοποιό Ελισάβετ Μουτάφη

Με τον γιο του Κωνσταντίνο Καζάκο και την ηθοποιό Ελισάβετ Μουτάφη /Φωτογραφία Eurokinissi

Υπήρξε πάντα και σταθερά στο πλευρό του ΚΚΕ, ακόμα και στις... δύσκολες εποχές. Είχε πολιτική ταυτότητα και δεν την έκρυψε ποτέ. Φρόντιζε να την δηλώνει και μέσα από τα έργα που επέλεγε.

Ήταν παρών σε πολλές κινητοποιήσεις του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ. Για την Εργατική Πρωτομαγιά, για το Πολυτεχνείο τα φεστιβάλ της ΚΝΕ στις αντιπολεμικές κινητοποιήσεις.

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top