Έφυγε από τη ζωή ο σπουδαίος ζωγράφος Παύλος Σάμιος

Ο γιος του τσαγκάρη που ύμνησε τις γυναικείες γόβες

Έργα από την πρόσφατη έκθεσή του «Καφέ Παράδεισος»

Ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους των ελληνικών εικαστικών τεχνών, ο ζωγράφος Παύλος Σάμιος, έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 73 ετών

Άφησε την τελευταία του πνοή το πρωί της Πέμπτης στο Νοσοκομείο «Υγεία», μετά από πολυετή μάχη με τον καρκίνο.

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1948. Από μικρός ασχολήθηκε με τη ζωγραφική και το σχέδιο βοηθώντας τον πατέρα του στο εργαστήριο παπουτσιών. Τότε ήταν που ανέπτυξε την αδυναμία του στα παπούτσια -ειδικά τις γόβες- τις οποίες απαθανάτισε σε πολλά από τα διακεκριμένα έργα του. 

Παράλληλα, ο μεγάλος καλλιτέχνης A]αγάπησε τη θρησκευτική ζωγραφική που τον κέρδισε από πολύ νωρίς και εργάστηκε στο εργαστήρι Αγιογραφίας του Διονύση Καρούσου μέχρι τα δεκαοκτώ του. Παράλληλα παρακολούθησε μαθήματα σχεδίου στο Εργαστήρι του Πάνου Σαραφιανού και πέρασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών. 

Μαρία Ξανθάκου Παύλος Σάμιος

Ο Παύλος Σάμιος με τη δεύτερη σύζυγό του, Μαρία Ξανθάκου /Φωτογραφια NDP Photo Agency

Δάσκαλοί του υπήρξαν ο Νίκος Νικολάου στο Προκαταρκτικό και ο Γιάννης Μόραλης στο Εργαστήριο Ζωγραφικής. Ο Νίκος Νικολάου είχε σαν αρχή το σχέδιο και την παράδοση της Αρχαίας Ελληνικής Τέχνης και ο Γιάννης Μόραλης εισήγαγε τους σπουδαστές του στη σύγχρονη τέχνη. Σπουδαίοι δάσκαλοι που τους οφείλει πολλά, όπως επίσης και στο Γιάννη Τσαρούχη. 

Από την έκθεσή του στο Μουσείο Μπενάκη

Είχε την ευκαιρία να τον γνωρίσει στο Παρίσι και να μάθει τόσα πολλά για την ελληνική παράδοση, μέσα από τα μάτια ενός μοναδικού ζωγράφου που στα πρώτα του έργα τον επηρέασε πολύ. Την ίδια εποχή ήταν στη μοναδική παρέα του «Μαγεμένου Αυλού», όπου ο Μάνος Χατζιδάκις, μάγος του λόγου και γνώστης της ανάγκης των νέων, τους έμαθε να σκέπτονται χωρίς όρια.

Από το 1978 έως το 1992 έζησε και εργάστηκε στο Παρίσι.

Από το 2000 διετέλεσε καθηγητής στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας (Εργαστήριο παραδοσιακής ζωγραφικής fresco-βυζαντινές εικόνες-χειρόγραφα). 

Έχει ζωγραφίσει με την τεχνική του fresco πολλές μικρές εκκλησίες.

Κατά τη διάρκεια της διαδρομής του πραγματοποίησε 70 ατομικές εκθέσεις κι έλαβε μέρος σε σημαντικές ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. 

Παύλος Σάμιος Καφέ Παράδεισος

Η τελευταία του έκθεση με τίτλο «Καφέ Παράδεισος» παρουσιάστηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Ήταν παντρεμένος με τη Μαρία Ξανθάκου. Από τον πρώτο του γάμο έχει δύο κόρες την Πανδώρα και την Αφαία οι οποίες ζουν στο Παρίσι. 

Το μήνυμα της Νίκης Κεραμέως για τον θάνατό του

Η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, με ανάρτησή της στο facebook θέλησε να αποχαιρετήσει τον Παύλο Σάμιο.

«Έφυγε σήμερα από τη ζωή ο Παύλος Σάμιος, καταξιωμένος ζωγράφος και πανεπιστημιακός δάσκαλος, άοκνος δουλευτής της τέχνης και πολύ αγαπημένος φίλος. “Σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό, οι πίνακες ζωγραφικής γίνονται για ορισμένους ανθρώπους: για εκείνους που εμπνέουν τα όνειρά μας. Δεν υπάρχουν πολλοί, αλλά αν αυτοί οι λίγοι γίνουν χιλιάδες, τόσο το καλύτερο”, είχε πει. Πηγή έμπνευσης και δημιουργίας όλη η πορεία και το έργο του. Εκεί που διαρκώς συναντώνται και ερωτοτροπούν ο ρεαλισμός με το όνειρο.
“Εκεί που συναντώνται τα βλέμματα, γεννιέται η σπίθα του έρωτα, οι άνθρωποι γίνονται παρέα και μια άλλη πολύχρωμη κοινωνία γεννιέται. Εκεί που οι κουβέντες συζήτησης εναλλάσσονται σε ανύποπτο χρόνο, η πολιτική και το γήπεδο γίνονται ένα, τα λόγια μπερδεύονται με τον ήχο από τα ζάρια, για να δώσουν ανάσα στην καθημερινότητα και ελπίδα στο όνειρο”. Καλό σου ταξίδι αγαπημένε μας Παύλο».

Διαβάστε όλες τις lifestyle ειδήσεις

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top