Παπαδημητρίου - Δαβάκη: Ο ερχομός του γιου τους και το νέο τους τραγούδι!

Οι δυο καταξιωμένοι καλλιτέχνες άνοιξαν την καρδιά τους στο star.gr!

Εξωστρεφείς, δημιουργικοί και ευτυχισμένοι...

Ο Δημήτρης Παπαδημητρίου και η Βερόνικα Δαβάκη, αφού μας παρότρυναν «Πάμε Να Βρούμε Λίγη Θάλασσα» με το νέο τους τραγούδι, βουτούν στη δική τους θάλασσα και μιλούν στο star.gr για τη μαγεία της δημιουργίας, την πανδημία και το πώς επηρεάζει τους καλλιτέχνες, αλλά και τη νέα σελίδα στην προσωπική τους ζωή, καθώς πρόσφατα έγιναν γονείς.

Ο Δημήτρης Παπαδημητρίου και η Βερόνικα Δαβάκη

Βερόνικα, σε χαρακτηρίζουν ως «Κορίτσι με την χαμογελαστή φωνή». Που θεωρείς ότι τοποθετείσαι φωνητικά, σε ποιο είδος τραγουδιού; β) Ποια είναι η δική σας γνώμη κύριε Παπαδημητρίου;

Β.Δ.: Καταρχήν ανήκω στο ελληνικό τραγούδι.  Έχοντας ξεκινήσει από το ρεμπέτικο  η πορεία μου μοιάζει να είναι μια μικρογραφία της ιστορίας του ελληνικού τραγουδιού μέχρι το σήμερα. Οι φωνητικές σπουδές μου βοήθησαν πολύ σε αυτό χωρίς ωστόσο να αλλοιώσουν το φυσικό μου χρώμα. Η φωνή είναι ένα άλλο δαχτυλικό αποτύπωμα. Αποτυπώνει είτε το θέλουμε είτε όχι την διάθεση του καθενός μας απέναντι στους ανθρώπους και τη ζωή.

Δ.Π.: Το χαμόγελο μπορεί να βρεθεί τόσο κοντά στη χαρά όσο και στην πίκρα, το όνειρο αλλά και την αποτυχία. Στα φωτεινά αλλά και στα δυσοίωνα. Τότε είναι που αποκτά μεγαλύτερη αξία.  Υπάρχει κάτι περίεργο στην τέχνη όπου οι δημιουργοί συνήθως θέλουν να μοιραστούν τα δυσάρεστα συναισθήματα και η κοινωνία τα αποδέχεται σαν ομοιοπαθητική θεραπεία. Σπανίζουν τα αριστουργήματα που βασίζονται σε θετικά συναισθήματα.  Θεωρώ τον χαρακτηρισμό που αποδόθηκε στη Βερόνικα πολύτιμο όπως ένας κόκκος χρυσού σε ένα ποτάμι που τα νερά του πλαντάζουν.

Ο Δημήτρης Παπαδημητρίου και η Βερόνικα Δαβάκη

Το «Πάμε Να Βρούμε Λίγη Θάλασσα» ανήκει σε μια νέα ανεξάρτητη συλλογή τραγουδιών που θα εκδίδονται χωριστά καθώς ηχογραφούνται. Ποιο είναι το επόμενο κομμάτι που θα ακούσουμε;

Β.Δ.: Υπάρχουν διάφορες σκέψεις. Εγώ θα ήθελα πολύ ένα νανούρισμα. Δεν ξέρω.. Το προτείνω! Τι λες;

Δ.Π.: Καλή ιδέα, αλλά δε νομίζω!

Η Βερόνικα Δαβάκη μας προτρέπει να «Πάμε να βρούμε λίγη θάλασσα»

Το «Πάμε να Βρούμε Λίγη Θάλασσα» έρχεται μετά τις διακοπές του καλοκαιριού και μετά την πολύμηνη καραντίνας λόγω κορωνοΐου. Θα λέγατε ότι είναι ένα τραγούδι- σύνθημα μετά τις δυσκολίες του lockdown;

Β.Δ.: Είναι ένα τραγούδι-σύνθημα διαφυγής από κάθε είδους lockdown/περιορισμό. Είναι η βαθύτερη επιθυμία μας να δραπετεύσουμε, να απελευθερωθούμε από αυτά που μας δεσμεύουν, ο,τι κι αν είναι. Η θάλασσα συμβολίζει την ελευθερία, καθένας από εμάς έχει τις δικές του «θάλασσες».

Δ.Π: Ο χειρότερος περιορισμός είναι όταν δεν υπάρχει εξωτερικός και συγκεκριμένος λόγος αλλά οι άνθρωποι αναπτύσσοντας μια στερητική ψυχολογία  αυτοεγκλωβιζονται και δυστυχούν. Εάν κανείς ξεπεράσει τον δυνατό πρώτο στίχο και πάει στον δεύτερο «κι ίσως αλλάξουνε τα λόγια μας με αυτά που γελούμε να πούμε» αυτό το νόημα είναι εμφανές. Ωστόσο, ναι η χρήση του τραγουδιού αυτή τη στιγμή κοινωνικά είναι σαφώς να εκφράσει την επιθυμία διαφυγής από τον εγκλεισμό της πανδημίας. Γι αυτό και το εκδώσαμε μετά την άρση των μέτρων.

Πολλοί υποστηρίζουν πως θα πρέπει να ληφθούν ακόμα πιο αυστηρά μέτρα, ακόμα και να σταματήσουν, οι live εμφανίσεις και τα νυχτερινά κέντρα, καθώς σε κάποιες περιπτώσεις παρατηρούνται φαινόμενα συνωστισμού και τα κρούσματα του ιού παρουσιάζουν αυξητική τάση. Ποια η γνώμη σας ως καλλιτέχνες και ως άνθρωποι;

Δ.Π: Εγώ είμαι υπέρ των μέτρων. Αν υπήρχε η ίδια αντιμετώπιση και στον τουρισμό και σε άλλες οικονομικά προσοδοφόρες δραστηριότητες αφενός μεν η διάρκεια της απαγόρευσης θα ήταν πολύ μικρότερη και αφετέρου δεν θα χρεωνόταν τα μέτρα κατ’ ουσίαν μόνο ο πολιτισμός. Σήμερα την αύξηση των κρουσμάτων την έφερε σίγουρα ο τουρισμός και όχι οι συναυλίες γιατί στις συναυλίες θα πήγαιναν μετά από τόσοι καραντίνα Έλληνες χωρίς το μικρόβιο.

Β.Δ.: Δεν είμαστε λοιμωξιολόγοι, ούτε καν γιατροί η νοσηλευτές. Δεν μπορούμε εμείς να εκφέρουμε άποψη για τον τρόπο που θα αντιμετωπιστεί ένα τόσο πολύπλευρο και αιφνιδιαστικό πρόβλημα. Αυτό όμως που γνωρίζουμε είναι πως η κρατική στήριξη αυτή τη στιγμή είναι άκρως αναγκαία για τους ανθρώπους του καλλιτεχνικού χώρου αλλά και των υπολοίπων τομέων που πλήττονται από τα μέτρα.

Ο Δημήτρης Παπαδημητρίου και η Βερόνικα Δαβάκη

Κύριε Παπαδημητρίου πώς προέκυψε η συνεργασία με τον αείμνηστο Μάνο Ελευθέριου στους στίχους. β) Αναμφίβολα και για σένα Βερόνικα αποτελεί τιμή να ερμηνεύεις στίχους του μεγάλου μας ποιητή;

Δ.Π.: Το πρώτο τραγούδι του Μάνου που μελοποίησα ήταν στο περίφημο αφιέρωμα  από μια δισκογραφική εταιρεία. Εκεί έγραψα τους «Σταθμάρχες» και το τραγούδησε ο Γιώργος Νταλάρας.  Αν και γνωριζόμασταν πολλά χρόνια υπήρχε εκατέρωθεν μια ευγενής αυτοσυγκράτηση που έσπασε εκκωφαντικά μετά την πρώτη συνεργασία. Ο Μάνος μου άφησε πολλούς στίχους τους οποίους αναμφίβολα θα έρθει η στιγμή να εκδώσω όταν αντιληφθώ ότι και το κοινωνικό σύνολο θα έτεινε ευήκοο το ους.

Β.Δ: Εκτός από τιμή είναι και τεράστια χαρά. Μου χάρισαν οι δυο δημιουργοί έναν θησαυρό. Ένα τραγούδι επίκαιρο και διαχρονικό, βαθύ και λαϊκό. Σ αυτό συμβάλλει βέβαια ο στίχος του Μάνου Ελευθερίου. Αυτό που λέγεται είναι απλό και απολύτως σαφές. Τι φοβερό όμως που δεν είναι μόνο αυτό!!  Ποια είναι εκείνη η θάλασσα που δεν πειράζει να είναι πάντα θυμωμένη;  Πως μπορεί να γίνει η θάλασσα μια προσευχή σ αυτά που χάθηκαν;
Τι κρίμα που δεν είναι εδώ. Πρόλαβα όμως και τον γνώρισα, τον συναναστράφηκα και πήρα κάτι από τον κόσμο του. Πόσο τυχερή είμαι που στα πρώτα μου βήματα τραγουδώ τα λόγια των σπουδαίων Μάνου Ελευθερίου, Αλκη Αλκαίου και Γιώργου Μπλάνα.

Ο Δημήτρης Παπαδημητρίου και η Βερόνικα Δαβάκη

Δημήτρης Παπαδημητρίου - Βερόνικα Δαβάκη: Έγιναν γονείς για πρώτη φορά!

Πρόσφατα γίνατε γονείς για πρώτη φορά. Πώς νιώθετε που φέρατε στον κόσμο μια νέα ζωή;

Δ.Π.: Είναι μια απολύτως φυσιολογική και λογική εξέλιξη στη ζωή των ανθρώπων. Μια καταρχήν βιολογική ανάγκη που παίρνει διαστάσεις μεταφυσικές. Όλο έχει να κάνει με το πώς ο καθένας το δέχεται και το φιλοσοφεί. Εγώ προσωπικά αποφάσισα ότι το πιο συμφέρον είναι να το δω όσο γίνεται πιο απλά αντιγράφοντας την φυσική στοργή όλων σχεδόν των έμβιων γονέων προς τα τέκνα. Φοβάμαι ότι η προβολή γιγάντιων σκέψεων,  προβλέψεων και απαιτήσεων καταστρέφει το πως το παιδί θα δει τη ζωή αργότερα.

Τι περιλαμβάνουν τα επόμενα σχέδια σας σε επαγγελματικό και προσωπικό επίπεδο;

ΒΔ: Όταν ο καλλιτέχνης κάνει σχέδια ο κορωνοϊος γελάει!

Δ.Π: Σωστό! Ωστόσο οι ηχογραφήσεις του «Μεγάλου Αιρετικού», η προετοιμασία παραστάσεων του Moby Dick για τον Μάρτιο και η σύνθεση ενός νέου έργου μου για τις Θερμοπύλες, μια παραγγελία του Υπουργείου Πολιτισμού, μπορούν να πραγματοποιηθούν παρόλα αυτά.

 

 

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top