Oscars 2019: Malek vs. Bale ή θα γίνει η ανατροπή

Τι λένε τα προγνωστικά για το βραβείο Καλύτερου Ηθοποιού

Έχουν μείνει μόνο λίγα 24ωρα μέχρι να στρωθεί το κόκκινο χαλί, να αρχίσουν να "ξεσκονίζονται" τα χρυσά αγαλματίδια και όλη η elit του Hollywood να δώσει ραντεβού στην Ακαδημία Κινηματογράφου.

Στις 24 Φεβρουαρίου όλοι θα ξέρουν ποιος θα είναι ο άντρας που θα ανεβεί στο βήμα και θα ευχαριστήσει μπαμπά, μαμά και λοιπούς συγγενείς, καθώς και τους άλλους συντελεστές της ταινίας που τον οδήγησε στην επιτυχία.

Τα  "μανίκια" για τη μάχη του Α' ανδρικού ρόλου θα σηκώσουν οι Christian Bale, Bradley Cooper, Rami Malek, Viggo Mortensen και Willem Dafoe.

Christian Bale για τον ρόλο του Dick Cheney στην ταινία Vice

Ο Bale έχει ήδη κερδίσει το βραβείο toy καλύτερου υποστηρικτικού ηθοποιού για την ερμηνεία του ως Dicky Eklund στην ταινία The Fighter του David O. Russell, και τώρα πάει να διεκδικήσει το "μεγαλύτερο" των Όσκαρ. Και θα το κάνει έχοντας υποδυθεί τον πρώην αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Dick Cheney, ρόλος που έδειξε τη δυναμική του από το trailer. Για ακόμα μια φορά, μάλιστα, έκανε μια ιδιαίτερα ξεχωριστή μεταμόρφωση για να μπει στο πετσί του ρόλου. Τόσο που αν δεν ήξερε κανείς ότι είναι ο Bale δύσκολα θα τον αναγνώριζε.

Αν και δεν έλαβε ενθουσιώδεις κριτικές από τους κριτικούς, εξακολουθεί να είναι ένας από τους κορυφαίους υποψηφίους του 2019. Να υπενθυμίσουμε ότι κέρδισε και τη Χρυσή Σφαίρα για Καλύτερο Ηθοποιό - Κωμωδία ή Μιούζικαλ, αλλά και το Βραβείο Κριτικών για τον Καλύτερο Ηθοποιό.

Αυτές οι νίκες τον έκαναν να νιώθει ένα από τα δυνατά χαρτιά της τελετής απειλή για το Όσκαρ, αλλά δεν ξεχώρισε στα SAG κάτι που για πολλούς τον θέτει σε μειονεκτική θέση. Εντούτοις, τη χρονιά που ο Casey Affleck έχασε το SAG, κέρδισε τη Χρυσή Σφαίρα και την κριτική των κριτικών πριν πάρει το Oscar. Ίσως αυτή να είναι και η μοίρα του Bale.

Bradley Cooper για τον ρόλο του Jackson Maine στην ταινία A Star Is Born 

Είναι από τους λίγους ηθοποιούς που κατάφεραν να θέσουν υποψηφιότητα για Όσκαρ τρία συναπτά έτη  με τις ταινίες Playbook, American Hustle και American Sniper. Και επιστρέφει στη γνώριμη για εκείνον θέση με την ταινία A Star Born, το remake του κλασικού δράματος του Χόλιγουντ. Στην ταινία, ο Cooper υποδύεται τον Jackson Maine και αξιοποιεί τις αυτοκαταστροφικές τάσεις του χαρακτήρα του. 

Οι προσπάθειες του Cooper δεν πέρασαν απαρατήρητες από τους κριτικούς και τελικά "γέμισε" υποψηφιότητες το 2018 και 2019: βραβεία Golden Globes, Critics 'Choice Awards και SAG. Σε καθένα, όμως, από τα προαναφερθέντα έχασε είτε από τον Malek είτε από τον Bale. Γι αυτό είναι πολλοί εκείνοι που πιστεύει ότι η τύχη του θα είναι ίδια και στα Oscars. Μπορεί βέβαια να ελπίζει ότι θα πάρει είτε το βραβείο  Best Picture είτε το Best Adapted Screenplay. Σημειώνουν, δε, ότι είναι εξαιρετικά σπάνιο για έναν σκηνοθέτη να δώσει τέτοια... ώθηση στον εαυτό του που να πάρει το "μεγαλύτερο" όλων στα Oscars -κάτι που συνέβη μόνο δύο φορές στην ιστορία των βραβείων.

Willem Dafoe για τον ρόλο Vincent van Gough στην ταινία At Eternity’s Gate

Μια από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις όταν ανακοινώθηκαν οι υποφιότητες ήταν αυτή του Dafoe που βρέθηκε μεταξύ των πέντε και δικεδικεί το βραβείο του Καλύτερου Ηθοποιού.

Στην ταινία At Eternity's Gate, υποδύεται τον ζωγράφο Vincent van Gough, ρόλος που του χάρισε κι υποψηφιότητα για Χρυσή Σφαίρα. Δεν την πήρε, όμως, ενώ λέγεται ότι απογοητεύτηκε κι από τα Critics' Choice Awards και τα SAG awards που δεν τον τίμησαν και έτσι... έβλαψαν σοβαρά τις πιθανότητες του για Oscar. Σε κάθε περίπτωση, αυτό που δεν αλλάζει είναι ότι είναι η  τέταρτη υποψηφιότητα της καριέρας του.

Δυστυχώς για τον Dafoe και τους φαν του, θα πρέπει να περιμένει την επόμενη φορά για να ακούσει το όνομά του. Και δεν φταίει εκείνος, αλλά δε βοήθησε και η ταίνια που... κατα τ' άλλα δεν ξεχώρισε και τόσο!

Είναι η πρώτη φορά, ωστόσο, που παίρνει υποψηφιότητα.

Rami Malek για τον ρόλο του Freddie Mercury στην ταινία Bohemian Rhapsody 

Είναι ο σίγουρος τρόπος για έναν ηθοποιό για να καταφέρει να... μπει στα Oscar, το να υποδυθεί ένα αγαπημένο διάσημο πρόσωπο. Καλή ώρα ο Rami Malek, ο οποίος ενσάρκωσε τον Freddie Mercury, τον frontman των Queen, στην ταινία Bohemian Rhapsody, που έγινε ένα hit box office. Η ίδια η ταινία σημείωσε ανάμεικτα σχόλια από τους κριτικούς, αλλά ο Malek εγκωμιάστηκε γενικά ως το ισχυρότερο ατού της.

Ο Mr. Robot είναι ένας πραγματικός MVP του έργου, τόσο που όλα τα άλλα είναι κάτω από τη σκιά του. Κι αυτό αποτυπώνεται και στο ότι όλοι διασκέδασαν βλέποντάς τη, ακόμα και όσοι τελικά την έκριναν αρνητικά.

Η Bohemian Rhapsody ξεπέρασει την χλιαρή υποδοχή της και απογειώθηκε τόσο που έγινε ένα από τα πιο δυνατά χαρτιά αποσπώντας πολλά ακόμα βραβεία: Best Picture - Drama στα Golden Globes αλλά και τις υποψηφιότητες για Best Picture από Producers Guild και φυσικά τα Oscars. Ο Malek μην ξεχνάμε ότι "σήκωσε" ήδη το βραβείο για τον Καλύτερο Ηθοποιό - Δράμα στις Golden Globes.

Αν και δε βγήκε νικητής στα Critics 'Choice Awards, οι πιθανότητες για να φύγει με το Oscar μεγιστοποιήθηκαν όταν απέσπασε και το βραβείο SAG για τον καλύτερο ηθοποιό. Από το 2004, τα SAG και τα Oscar έχουν ταυτιστεί 13 φορές - με μόνο εξαίρεση το 2016 οπότε και ο Denzel Washington προσπέρασε τον Casey Affleck.

Βέβαια, ο Malek εξακολουθεί να έχει σκληρό ανταγωνισμό από ένα μόνο όνομα, αλλά για την ώρα μοιάζει να είναι ο "εκλεκτός".

Viggo Mortensen για τον ρόλο Tony "Lip" Vallelonga στην ταινία Green Book 

Έχει ξανβρεθεί υποψήφιος για τις ταινίες Eastern Promises και Captain Fantastic, αλλά ο Mortensen απέδειξε πόσο καλός ηθοποιός είναι στο Πράσινο Βιβλίο του Peter Farrelly. Υποδυόμενος τον Ιταλό-Αμερικανό bouncer Tony "Lip" Vallelonga, συνεργάζεται με την αφρο-αμερικανα πιανίστα Dr. Don Shirley (Mahershala Ali) σε τουρ που κάνουν.

Οι ερμηνείες και των δύο ηθοποιών είναι εκπληκτικές και είναι ο βασικός λόγος που έχει γίνει τόσος ντόρος γύρω από την ταινία αυτή. Ο Mortensen βυθίζεται μέσα στο ρόλο του Tony, δείχνοντας ότι είναι κάτι που διασκεδάζει. Από την άλλη, η Vallelonga θα μπορούσε εύκολα να βγει καρικατούρα, αλλά ο Mortensen κατάφερε να φέρει την ισορροπία. Έχει έναν τρόπο να χειρίζεται τις κωμικές και τις δραματικές πτυχές της ταινίας με τη χάρη που τους αρμόζει.

Ο Mortensen κέρδισε το βραβείο καλύτερου ηθοποιού στη NBR και ακολούθησαν υποψηφιότητες στα Golden Globes, τα Critics 'Choice Awards και τα SAG. Αλλά, όπως και ο Cooper, ο Mortensen έχασε τελικά και τα τρία "μεγάλα", οπότε θεωρείται εξαιρετικά απίθανο να κερδίσει το Oscar. Αυτό που όλοι παραδέχονται είναι πως ο αστέρας του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών "χτίζει" πλέον τον εαυτό του κι έχει ήδη στο βιογραφικό του 3 συμμετοχές στα βραβεία της Ακαδημίας Κινηματογράφου και μια πληθώρα άλλων μεγάλων ερμηνειών που δεν κέρδισαν υποψηφιότητες. Σε κάθε περίπτωση, οι ψηφοφόροι των βραβείων έχουν αναγνωρίσει κι αγαπούν το έργο του, αλλά φέτος δεν είναι η χρονιά του...

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top