Πρώτη φορά κυρώσεις από την ΕΕ σε βάρος της Τουρκίας

Τι δήλωσε ο Επίτροπος Χαν για τα μέτρα κατά της Άγκυρας

Επίτροπος Χαν

Toν περιορισμό της χρηματοδότησης (προενταξιακά κονδύλια) ή των συναντήσεων υψηλού επιπέδου, μπορεί να περιλαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα που κλήθηκε να προτείνει η Κομισιόν και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης, σύμφωνα με τον αρμόδιο για τη διεύρυνση Επίτροπο Γιοχάνες Χαν, όπως μεταδίδει ο  ανταποκριτής του Star στις Βρυξέλλες  Θάνος Αθανασίου.     

Ενημέρωση αρχηγών για τις προκλήσεις των Τούρκων εξετάζει ο Τσίπρας

Συγκεκριμένα, ο Επίτροπος αρμόδιος για τη διεύρυνση δήλωσε στον Τύπο στο Λουξεμβούργο ότι: "όσον αφορά την Τουρκία, το Συμβούλιο επιβεβαίωσε ότι η χώρα συνεχίζει να απομακρύνεται από την ΕΕ, με δικές της αποφάσεις". "Ως εκ τούτου", είπε, "εξακολουθεί να ισχύει το de facto τέλμα στις διαπραγματεύσεις προσχώρησης που αποφάσισε το Συμβούλιο πέρυσι". 

Όπως σημείωσε "η συζήτησή μας επηρεάστηκε σημαντικά από την κατάσταση της γεώτρησης υδρογονανθράκων από τουρκικά σκάφη στην Κυπριακή ΑΟΖ, κάτι που είναι απαράδεκτο".

"Τα συμπεράσματα του Συμβουλίου αναφέρονται σε αυτές τις πολύ πρόσφατες εξελίξεις και επιτρέψτε μου τώρα να αναγνώσω: το Συμβούλιο υπογραμμίζει τις σοβαρές άμεσες αρνητικές συνέπειες που έχουν αυτές οι παράνομες ενέργειες σε ολόκληρο το φάσμα των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας και επιπλέον το Συμβούλιο καλεί την Κομισιόν και την ΕΥΕΔ να υποβάλλει χωρίς καθυστέρηση επιλογές για κατάλληλα μέτρα".

Όπως διευκρίνισε τέλος, "αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τη χρηματοδότηση ή συναντήσεις υψηλού επιπέδου".

ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΆ ΜΕΤΡΑ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ 

«Για πρώτη φορά η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφασίζει μέτρα εις βάρος της Τουρκίας για παραβίαση του διεθνούς δικαίου και συγκεκριμένα για τις ενέργειές της στην Κυπριακή ΑΟΖ» επισημαίνουν διπλωματικές πηγές, όπως  μεταδίδει το ΑΜΠΕ.  μετά τη σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ στο Λουξεμβούργο. «Στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων δόθηκε μια σκληρή μάχη της Ελλάδας» προσθέτουν. 

Αυστηρό μήνυμα σε Τουρκία από ΕΕ: Αυτές είναι οι κυρώσεις που ετοιμάζει

Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, «το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων υπογραμμίζει τη σοβαρή αρνητική επίδραση που έχουν άμεσα αυτές οι παράνομες ενέργειες σε όλο το εύρος των σχέσεων ΕΕ - Τουρκίας» και «καλεί την Τουρκία να δείξει αυτοσυγκράτηση, σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου και να απέχει από αυτές τις ενέργειες». Επίσης, σημειώνεται ότι η ΕΕ θα παρακολουθεί με προσοχή τις εξελίξεις και είναι έτοιμη να αντιδράσει καταλλήλως και σε απολυτή αλληλεγγύη με την Κύπρο. Σε αυτό το πλαίσιο, όπως υπογραμμίζουν οι διπλωματικές πηγές, το Συμβούλιο καλεί την Επιτροπή και την ΕΥΕΔ (Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης) να καταθέσει επιλογές για κατάλληλα μετρά χωρίς καθυστέρηση.

Σε σχέση με την Αλβανία, οι διπλωματικές πηγές παρατηρούν πως για πρώτη φορά το Συμβούλιο θέτει επίσημα την προστασία των περιουσιακών δικαιωμάτων και το δικαίωμα στον αυτοπροσδιορισμό, ως κριτήρια για την ενταξιακή διαδικασία.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τη Βόρεια Μακεδονία σημειώνουν πως για πρώτη φορά το Συμβούλιο δεν καλωσορίζει μόνο ως ιστορική τη Συμφωνία των Πρεσπών, τονίζοντας τη σημασία της για την ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας, άλλα υπογραμμίζει τη σημασία της εφαρμογής της. Με αυτόν τον τρόπο, διαμηνύουν οι ίδιες διπλωματικές πηγές, η ΕΕ αποκτά ρόλο στην παρακολούθηση της πιστής εφαρμογής της Συμφωνίας των Πρεσπών.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top