Στην Ουάσιγκτον ο Ερντογάν για τη συνάντηση με τον Τραμπ

Δρακόντεια τα μέτρα ασφαλείας

Τα ξημερώματα ώρα Ελλάδος, προσγειώθηκε στην Ουάσιγκτον ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος θα συναντηθεί σήμερα με τον Αμερικανό ομόλογό του, Ντόναλντ Τραμπ. 

Ο Ερντογάν και η σύζυγός του Εμινέ θα γίνουν δεκτοί στον Λευκό Οίκο στις 12:00 το μεσημέρι (19:00 ώρα Ελλάδος), όπου οι δύο πρόεδροι θα έχουν μια 20λεπτη συνάντηση, παρουσία των συζύγων τους. 

Στις 12:30 θα αρχίσουν οι διμερείς συνομιλίες και στις 13:00 θα ακολουθήσει διευρυμένο γεύμα εργασίας με τη συμμετοχή και των συνεργατών τους. 

Στις 15:10 οι δύο πρόεδροι θα δώσουν κοινή συνέντευξη Τύπου στην ανατολική πτέρυγα του Λευκού Οίκου. 

Λίγο μετά την άφιξή του στην Ουάσιγκτον, ο Ταγίπ Ερντογάν εμφανίστηκε στο παράθυρο του δωματίου του και χαιρέτησε του λίγους οπαδούς του που είχαν συγκεντρωθεί για να τον καλωσορίσουν. 

Στο σημείο όμως βρέθηκαν και διαδηλωτές που αντιδρούν στην επίσκεψη του Τούρκου προέδρου. Σε τοίχο του ξενοδοχείου, όπου διαμένει, εμφανίστηκε με προτζέκτορα η φωτογραφία του και το μήνυμα:

«Ο Ερντογάν  κοιμάται, 864 μωρά κοιμούνται στις φυλακές του». Τοιχοκόλλησαν επίσης πανό που έγραφε: «Ο μεγαλύτερος διώκτης των δημοσιογράφων κοιμάται εδώ».

Δρακόντεια τα μέτρα ασφαλείας

Τα μέτρα ασφαλείας γύρω από το ξενοδοχείο που μένει ο Ερντογάν είναι πολύ αυστηρά. Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις βρίσκονται περιμετρικά του ξενοδοχείου, φορτηγά έχουν τοποθετηθεί κατά μήκος του ξενοδοχείου, ενώ υπάρχουν ελεύθεροι σκοπευτές ακροβολισμένοι σε ταράτσες κτιρίων. 

Τι θα περιλαμβάνει η ατζέντα της συνάντησης Τραμπ – Ερντογάν

Η συνάντηση των δύο προέδρων γίνεται ενώ οι σχέσεις των χωρών τους παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη επιδείνωση εδώ και δεκαετίες. 

Η Τουρκία έχει στρέψει το βλέμμα της στη Ρωσία για θέματα ασφαλείας, ενώ η Ουάσιγκτον επικρίνει έντονα την Άγκυρα για τις επιθέσεις εναντίον των Κούρδων κατά τη διάρκεια των επιδρομών στη Συρία τον περασμένο μήνα. Οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν το καυτό ζήτημα των ρωσικών S-400, αλλά και το κουρδικό ζήτημα. 

Ο Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να εκφράσει την ανησυχία του για την αγορά των S-400 από τη Ρωσία, απόφαση που οδήγησε και στην αναστολή της συμμετοχής της Τουρκίας στο πρόγραμμα των F-35.

Σύμφωνα μάλιστα με αναλυτές θα επιχειρήσει να βάλει πάλι την Τουρκία στο πρόγραμμα των F-35 και να δώσει ένα τέλος στην υπόθεση με την αγωγή των ΗΠΑ κατά της Halkbank, την οποία κατηγορεί ότι παραβίασε το εμπάργκο κατά της Τεχεράνης. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top