Η φωνή των πολιτών για την λειτουργία των υπηρεσιών του κεντρικού πυρήνα του κράτους και της Αυτοδιοίκησης φτάνει στα αυτιά της κυβέρνησης με σκοπό την βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς αυτούς. Όχι απλώς ως μια γενική εικόνα επαρκούς ή μη επαρκούς λειτουργίας, αλλά με μετρήσιμα στοιχεία, που θα επισημαίνουν στην κυβέρνηση που πρέπει να εστιάσει για να βελτιώσει την καθημερινότητα του πολίτη. Τις λεπτομέρειες του ερωτηματολογίου αξιολόγησης, παρουσίασαν οι υπουργοί Εσωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ.κ. Λιβάνιος και Παπαστεργίου.
Αξιολόγηση σε 8 λεπτά!
Ο πολίτης θα μπορεί σε 7 – 8 λεπτά να συμπληρώσει το ερωτηματολόγιο για υπηρεσίες του κεντρικού κράτους, τις ψηφιακές υπηρεσίες του gov.gr και τις υπηρεσίες της Αυτοδιοίκησης. Προϋπόθεση για την συμμετοχή στην αξιολόγηση είναι η εγγραφή του πολίτη Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας μέσω του (emep.gov.gr). Επίσης, εφ’ όσον έχουν εγγραφεί στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας, οι πολίτες μπορούν να μπουν στην πλατφόρμα είτε απευθείας στο axiologisi.ypes.gov.gr, είτε μέσω του gov.gr στην ενότητα «Πολίτης και καθημερινότητα» και στην υποενότητα «Πολίτες και Δημόσιο». Ο πολίτης εισέρχεται με κωδικούς taxisnet. «Διασφαλίζεται η ανωνυμία και η προστασία των προσωπικών δεδομένων», τόνισε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου.
Τι αξιολογούν οι πολίτες;
\Οι πολίτες έχουν την δυνατότητα να αξιολογήσουν τις υπηρεσίες του κεντρικού κράτους, που αφορούν σε ΑΑΔΕ, e-ΕΦΚΑ, ΔΥΠΑ, Κτηματολόγιο, Αστική Συγκοινωνία, ηλεκτρονική συνταγογράφηση, myHealth κ.ά.), τις υπηρεσίες του gov.gr (υπεύθυνη δήλωση/εξουσιοδότηση, ψηφιακή ταυτοποίηση των εισιτηρίων για αγώνες μέσω Gov.gr Wallet, ηλεκτρονικό παράβολο, Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς κ.ά.). Επίσης, οι πολίτες μπορούν να αξιολογήσουν τις υπηρεσίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στις υποκατηγορίες που αφορούν σε: κατάσταση οδικού δικτύου αρμοδιότητας Δήμου, κατάσταση οδικού δικτύου αρμοδιότητας Περιφέρειας, καθαριότητα, παιδικές χαρές, ηλεκτροφωτισμός, χώροι στάθμευσης, χώροι πρασίνου/πάρκα, Δημοτική Αστυνομία, κατάσταση πεζοδρομίων, υποδομές για Άτομα με Αναπηρία, Υπηρεσίες Δόμησης – Πολεοδομία, ανακύκλωση απορριμμάτων, χώροι στάθμευσης, παιδικοί/βρεφικοί σταθμοί, υποδομές σχολικών κτηρίων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ΚΑΠΗ, Δημοτική Συγκοινωνία, Δημοτικά Ιατρεία, πρόγραμμα διαχείρισης αδέσποτων ζώων συντροφιάς κ.ά.).
Επίσης, υπάρχουν δυο ερωτήσεις ανοικτού τύπου, που οι πολίτες θα μπορούν να γράψουν έως 1500 χαρακτήρες για την λειτουργία κάποιων από τις παραπάνω υπηρεσίες. Εξαιρούνται οι υπηρεσίες υγείας, καθώς αξιολογούνται από ειδική πλατφόρμα του υπουργείου Υγείας.
Από την αξιολόγηση στην εξαγωγή αποτελεσμάτων
Η αξιολόγηση θα γίνεται δυο φορές τον χρόνο με διάρκεια 2,5 εβδομάδων. Την περίοδο Απριλίου – Μαΐου και Οκτωβρίου – Νοεμβρίου. Για την παρούσα αξιολόγηση, που η πλατφόρμα έχει ανοίξει, παρά τα πρώτα προβλήματα που προέκυψαν λόγω της μαζικής εισροής πολιτών, τα αποτελέσματα θα εξαχθούν στο πρώτο δεκαήμερο του Ιούνιου 2025. Η επεξεργασία των δεδομένων θα γίνεται από αυτοματοποιημένο σύστημα που έχει δημιουργήσει το υπουργείο Εσωτερικών.
Ανοικτά δεδομένα με γεωγραφική διασπορά
Σημειωτέον ότι τα αποτελέσματα θα είναι αναρτημένα δημόσια και θα καταγράφεται η γεωγραφική διασπορά, πράγμα που δίνει «σήμα» για βελτιώσεις της λειτουργίας των κατά τόπους υπηρεσιών είτε αυτές κρατικές είτε της Αυτοδιοίκησης. Στα δεδομένα θα έχει πρόσβαση ο κάθε πολίτης σε αυτά. «Τα αποτελέσματα των ερωτηματολογίων θα είναι κομβικής σημασίας για το Δημόσιο», τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών, Θοδωρής Λιβάνιος προσθέτοντας: «Δεν υπάρχει φόβος να εκτεθεί το Δημόσιο».
Δεν αφορά στην αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων
Ο υπουργός Εσωτερικών, Θοδωρής Λιβάνιος διευκρίνισε ότι η αξιολόγηση των υπηρεσιών του Δημοσίου και των ΟΤΑ από τους πολίτες δεν αφορά σε καμία περίπτωση την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων και προϊσταμένων που είναι σε εξέλιξη.
Μετά την εξαγωγή αποτελεσμάτων
Τι γίνεται, όμως, μετά την εξαγωγή των αποτελεσμάτων από τα ερωτηματολόγια; Στο ερώτημα αυτό κλήθηκε να απαντήσει ο υπουργός Εσωτερικών, Θοδωρής Λιβάνιος, ο οποίος είπε: «Επαφίεται στην Διοίκηση η αξιοποίηση του πλούτου των δεδομένων». «Θα ήταν λάθος να μην αξιοποιηθούν όλα τα δεδομένα ως ιεράρχηση και προτεραιοποίηση των αναγκών», πρόσθεσε. «Θα λαμβάνονται υπ’ όψιν τα νέα δεδομένα για την διαμόρφωση δημόσιων πολιτικών», διευκρίνισε ο υπουργός Εσωτερικών.
Τα παράπονα… στην Διοίκηση
«Ο ελεύθερος σχολιασμός δεν είναι φόρμα για ονομαστικές καταγγελίες ή επιμέρους προβλήματα όπως μια λακκούβα στον δρόμο», σημείωσε ο υπουργός Εσωτερικών. Για τις καταγγελίες που αφορούν τις δημόσιες υπηρεσίες ως προς την κακοδιοίκηση ή περιπτώσεως διαφθοράς, ο υπουργός Εσωτερικών παρέπεμψε στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας, όπου στην ιστοσελίδα της μπορεί ο πολίτης να υποβάλει την καταγγελία του».
Προς το μέλλον
Στο μεταξύ, για υπηρεσίες όπου η εξυπηρέτηση γίνεται πρόσωπο με πρόσωπο (π.χ. τα ΚΕΠ) σχεδιάζεται μία συμπληρωματική μέθοδος αξιολόγησης. Μετά την απομάκρυνση από το γκισέ ο πολίτης θα λαμβάνει στο κινητό του τηλέφωνο ηλεκτρονικό ερωτηματολόγιο, μέσω του οποίου θα μπορεί να αξιολογήσει τόσο την υπηρεσία, όσο και τη διαδικασία που ακολουθήθηκε.
Απαντώντας στην κριτική γιατί αξιολογούνται μόνον αυτές οι υπηρεσίες, αλλά όχι η λειτουργία της Αστυνομίας ή της Δικαιοσύνης, ο υπουργός Εσωτερικών, Θοδωρής Λιβάνιος τόνισε: «Το ερωτηματολόγιο δεν καλύπτει προς το παρόν όλο τον δημόσιο τομέα. Ανά εξάμηνο θα εξετάζουμε ποιες υπηρεσίες του Δημοσίου θα εντάσσονται στο ερωτηματολόγιο».
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.