Δένδιας: Αθήνα και Πεκίνο υπέρ της εδαφικής ακεραιότητας όλων των κράτων

Η Ελλάδα υπέγραψε τα Σύμφωνα Φιλίας Και Συνεργασίας στην Καμπότζη

O Νίκος Δένδιας στην Καμπότζη

Με τον Κινέζο ομόλογό του Γουάνγκ Γι (Wang Yi) συναντήθηκε σήμερα, στο περιθώριο των εργασιών της 55ης Συνόδου του οργανισμού «ASEAN» (Association of South - East Asian Nations) που φιλοξενείται στην Καμπότζη, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και της Κίνας υπογράμμισαν αμφότεροι την ανάγκη για σεβασμό της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας όλων των κρατών, όπως υπογραμμίζεται σε ανάρτησή του κ. Δένδια σε μέσο κοινωνικό δικτύωσης.

Μήνυμα Δένδια για την Τουρκία: Ο αναθεωρητισμός οδηγεί σε περιπέτειες

Κατά τη συνάντηση, οι Νίκος Δένδιας και Γουάνγκ Γι συζήτησαν για τις ελληνοκινεζικές σχέσεις υπό το φως της 50ης επετείου από τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων, με έμφαση στο εμπόριο, τις επενδύσεις, τον τουρισμό και τον πολιτισμό. Επιπλέον, συζητήθηκε η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και το Κυπριακό.

Οι νέες απειλές Ακάρ κατά Ελλάδας ανεβάζουν τη «θερμοκρασία» στο Αιγαίο 

O Νίκος Δένδιας με τον Κινέζο ΥΠΕΞ Γουάνγκ Γι

«Κατά τη διάρκεια αυτής της συνάντησης, είχα την ευκαιρία να δεχτώ τη διαβεβαίωση του για την στήριξη στην εδαφική ακεραιότητα, στην κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας απέναντι στις προκλήσεις τις οποίες αντιμετωπίζει. Μια θέση απόλυτα συμβατή με το Διεθνές Δίκαιο, λαμβάνοντας υπόψη ότι η Κίνα είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας. Και από την άλλη είχα την ευκαιρία να επαναλάβω την ελληνική θέση υπέρ του “One China policy’’, της “Πολιτικής της Μίας Κίνας’’, μια θέση που είναι και η ευρωπαϊκή θέση στο θέμα αυτό», είπε ο κ. Δένδιας.

Ο ΥΠΕΞ συναντήθηκε και με τον υπουργό Εξωτερικών του Κατάρ, την υπουργό Εξωτερικών της Ινδονησίας και τον υπουργό Εξωτερικών της Ταϋλάνδης. 

Η Ελλάδα υπέγραψε τα Σύμφωνα Φιλίας Και Συνεργασίας στην Καμπότζη

Στις εργασίας της 55ης Συνόδου των Υπουργών Εξωτερικών της ASEAN (Ένωση των Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας), που φιλοξενείται στην Καμπότζη συμμετείχει ο Νίκος Δένδιας.

Στο Βιετνάμ ο Δένδιας: Συνάντησε τον πρόεδρο και τον πρωθυπουργό της χώρας

Στο πλαίσιο της Συνόδου, η Ελλάδα υπέγραψε το Σύμφωνο Φιλίας και Συνεργασίας της ASEAN, καθιστώντας τη χώρα μας παρατηρητή του εν λόγω Οργανισμού. Το σχετικό αίτημα είχε υποβληθεί από τον υπουργό Εξωτερικών το 2020, αλλά η υπογραφή του καθυστέρησε λόγω εσωτερικών διαφωνιών εντός της ASEAN αναφορικά με το ζήτημα του επιπέδου συμμετοχής του εκπροσώπου του στρατιωτικού καθεστώτος της Μιανμάρ, σημειώνουν διπλωματικές πηγές. Μαζί με την Ελλάδα την εν λόγω συμφωνία υπογράφουν η Δανία, η Ολλανδία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κατάρ και το Ομάν.

Κίνα: «Οι ΗΠΑ θα πληρώσουν το τίμημα μετά την επίσκεψη Πελόζι στην Ταϊβάν»

Ο Νίκος Δένδιας στην Καμπότζη

«Σήμερα είχα τη χαρά και την τιμή εκ μέρους της Ελληνικής Δημοκρατίας να υπογράψω εδώ στην Πνομ Πενχ τη Συμφωνία Φιλίας και Συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και του Συμφώνου των Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας, δηλαδή του ASEAN, ενός χώρου άνω των εξακοσίων εκατομμυρίων ανθρώπων με Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν άνω των τριών τρισεκατομμυρίων και με θέσεις απολύτως συμβατές με τις Ελληνικές θέσεις στα θέματα του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας. Νομίζω ότι είναι ένα ακόμα σημαντικό βήμα σε μία ελληνική εξωτερική πολιτική την οποία έχουν χαρακτηρίσει ως πολιτική πέρα του γνωστού ορίζοντα», δήλωσε ο κ. Δένδιας.

Ικανοποίηση στην Αθήνα από τα ηχηρά μηνύματα Γερμανίας-Γαλλίας σε Τουρκία

Αναδεικνύοντας τη σημασία συμμετοχής της Ελλάδας στον εν λόγω οργανισμό, οι διπλωματικές πηγές υπογραμμίζουν ότι προσφέρει σειρά από οφέλη: «Καταρχήν, διανοίγονται προοπτικές συνεργασίας με σειρά χωρών με αρκετές από τις οποίες η Ελλάδα δεν είχε ποτέ στο παρελθόν επαφές σε υπουργικό επίπεδο.

Οι χώρες που συμμετέχουν στην ASEAN, πέρα από την προσήλωση σε βασικές αρχές που ασπάζεται η Ελλάδα, προτάσσουν, επίσης, τον πλήρη σεβασμό στη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS). 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top