Στο Βιετνάμ ο Δένδιας: Συνάντησε τον πρόεδρο και τον πρωθυπουργό της χώρας

Διμερείς σχέσεις και σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου επί τάπητος

Δένδιας - Pham Minh Chinh

Eπίσκεψη στο Βιετνάμ, όπου έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της χώρας Ngyen Xuan Phuc, καθώς και από τον Πρωθυπουργό Pham Minh Chinh, πραγματοποίησε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

Επίσης, είχε συνομιλίες με τον Βιετναμέζο ομόλογό του Bui Thanh Son.

Η εν λόγω επίσκεψη έπεται της επίσκεψης της Αντιπροέδρου του Βιετνάμ στην Αθήνα Vo Thi Anh Xuan τον περασμένο Νοέμβριο, καθώς και της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας στο Ανόι τον περασμένο Μάιο.

Ικανοποίηση στην Αθήνα από τα ηχηρά μηνύματα Γερμανίας-Γαλλίας σε Τουρκία

Οι συνομιλίες εστιάσθηκαν καταρχήν στην ανάπτυξη των διμερών δεσμών, κυρίως, μέσω της διεύρυνσης του εμπορίου σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος, όπως η ναυτιλία και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Αποκάλυψη: Η Ελλάδα παίρνει γαλλικά αεροσκάφη και για τον Στρατό Ξηράς

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην κοινή προσήλωση των δύο χωρών στο Διεθνές Δίκαιο και στο Δίκαιο της Θάλασσας, την UNCLOS, η οποία αποτελεί πυξίδα για την επίλυση όλων των διαφορών. Συγκρατείται ότι το Βιετνάμ είναι ιδρυτικό μέλος της "Ομάδας των κρατών Φίλων της UNCLOS".

Σημειώνεται ότι το ζήτημα αυτό βρέθηκε επίσης στο επίκεντρο των επαφών που είχε ο Υπουργός Εξωτερικών στο Νέο Δελχί και Τόκυο τον περασμένο Απρίλιο και αναμένεται να συζητηθεί και κατά τις επαφές με Υπουργούς Εξωτερικών της ASEAN στην Καμπότζη.

Δένδιας – Κολονά: Η Γαλλία στο πλευρό της Ελλάδας για τις τουρκικές απειλές

Ο Υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε διεξοδικά για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα μας στην Ανατολική Μεσόγειο και παράλληλα ενημερώθηκε για την κατάσταση στην Νότια Σινική Θάλασσα.

Επίσης, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης υπογράφηκε Μνημόνιο Κατανόησης στον τομέα της Διπλωματικής Εκπαίδευσης.

Στο πλαίσιο της πολιτιστικής συνεργασίας, ο Υπουργός Εξωτερικών επισκέφθηκε τα γραφεία της Εθνικής Ολυμπιακής Επιτροπής του Βιετνάμ, όπου και πραγματοποίησε δωρεά για την ενίσχυση νέων αθλητών στο πλαίσιο σχετικών πρωτοβουλιών μας στα Ηνωμένα Έθνη.

Αποκάλυψη Star: «Αναθερμαίνεται» ο East Med

Συζητήθηκε επίσης η συνεργασία στο πλαίσιο των Διεθνών Οργανισμών. Ο Υπουργός Εξωτερικών ευχαρίστησε για την στήριξη από το Βιετνάμ της ελληνικής υποψηφιότητας για το Συμβούλιο Ασφαλείας την περίοδο 2025-2026.

Εξετάσθηκαν οι σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης-Βιετνάμ, υπό το φως της εφαρμογής της Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου, καθώς και της Συμφωνίας για την Προστασία των Επενδύσεων.

Τέλος, ο Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στην συνεισφορά των Βιετναμέζων στρατιωτών, οι οποίοι πολέμησαν στο Μακεδονικό μέτωπο στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Μεταξύ αυτών, ήταν και ο μετέπειτα πατέρας της ανεξαρτησίας του Βιετνάμ Ho Chi Minh.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top