Πάιατ: Η ελληνοαμερικανική συνεργασία έχει φτάσει μακριά

Με θερμά λόγια μίλησε για την Ελλάδα ο Ζόραν Ζάεφ

Ο Τζέφρι Πάιατ

Έχουμε φτάσει μακριά τους τελευταίους μήνες, είπε όσον αφορά το επίπεδο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, είπε ο Τζέφρι Πάιατ, μιλώντας στο συνέδριο του Economist.

«Η αναθεωρημένη και εκτεταμένη αμυντική συνεργασία, όπως ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ήταν κομβικό σημείο των συζητήσεων, που είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τον Ιανουάριο στον Λευκό Οίκο», τόνισε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα.

Ο Τζέφρι Πάιατ δήλωσε υπερήφανος για τη συνεργασία που έχει με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια.

Ο πρέσβης των ΗΠΑ αναφέρθηκε και στην Τουρκία, επικαλούμενος – μεταξύ άλλων – την επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εθνικής Άμυνας Μάικ Πομπέο στην Κύπρο, ο οποίος μίλησε για τις αμερικανικές ανησυχίες για τη συνεχιζόμενη εξερευνητική δραστηριότητα της Τουρκίας σε κυπριακά και ελληνικά ύδατα.

«Η παρουσία της δύναμης των ΗΠΑ είναι εδώ για να βοηθήσουμε τους συμμάχους μας να χτίσουν υποδομές ευημερίας και ασφάλειας», τόνισε ο Τζέφρι Πάιατ.

«Η Ελλάδα είναι σημαντικός εταίρος, πολιτικός, στρατιωτικός, αλλά και σε επίπεδο επενδύσεων και ενέργειας»
Αναφερόμενος στις σχέσεις της Ελλάδας με τους βόρειους γειτονές της, είπε πως «ζούμε μία περίοδο που είναι καλύτερες από ποτέ».

Ζάεφ: Διαμορφώνουμε τα Βαλκάνια μέσα από τη φιλία μας με την Ελλάδα

Με θερμά λόγια για την Ελλάδα και τις σχέσεις των δύο χωρών μίλησε ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ.

«Αισθάνομαι πολύ χαρούμενος που είμαι στην Αθήνα, που έχουμε μια πολύ καλή φιλία. Μέσα από αυτή τη φιλία, διαμορφώνουμε τα Βαλκάνια και γίνονται ευρωπαϊκά», είπε ο Ζάεφ.

Όπως υποστήριξε, η χώρα του άλλαξε πολύ: «Δεν αλλάξαμε μόνο το όνομά μας. Αλλάξαμε προς το καλύτερο: δημοκρατία, ελευθερία, ποιότητα ζωής των πολιτών μας».

Ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας είπε πως η Ελλάδα είναι από τα πιο παλαιά μέλη του ΝΑΤΟ και πως είναι σημαντικό να στηρίζει όλες τις χώρες των δυτικών βαλκανίων ως εν εν δυνάμει χώρες της ΕΕ.

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στο θέμα των βιβλίων Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας, λέγοντας πως δουλεύουμε από κοινού και πως υπάρχει μία ομάδα από την Ελλάδα, που θα βρει λύσεις το συντομότερο.

Παράλληλα, είπε πως συζήτησε με τον Κατερίνα Σακελλαροπούλου και τον Κυριάκο Μητσοτάκη για το θέμα των επωνυμίας των προϊόντων και πως σύντομα θα συναντηθεί μία ομάδα και από τις δύο χώρες και θα βρει λύση για το θέμα.

«Αυτά θα μας φέρουν πιο κοντά», είπε.

Ράμα: Να αφήσουμε το παρελθόν πίσω

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας είπε πως η χώρα του θέλει να αφήσει το παρελθόν πίσω μία και καλή.

«Η μόνη επιλογή που έχουμε, είναι να είμαστε κομμάτι της ΕΕ, Και αυτό, όχι γιατί υπάρχουν άλλοι πιο ισχυροί φίλοι μας, που μας ζητούν κάτι τέτοιο. Πρόκειται για μία απαίτηση των παιδιών μας, αυτό ζητούν οι νέες γενιές», είπε ο Έντι Ράμα.

Όπως είπε, στα δυτικά Βαλκάνια «έχουμε ξεκινήσει μια συνεργασία για αμοιβαία συνεργασία και κατανόηση. Παρά τα μεγάλα ζητήματα, που μας απασχολούν, όπως το Κόσοβο και η μη αναγνώρισή του από τη Σερβία, εντούτοις είμαστε ακόμη στη θέση να καθόμαστε στο τραπέζι και να προετοιμάζουμε το μέλλον».

Ο ίδιος χαρακτήρισε τον διάλογο ως «το μόνο εργαλείο» και τόνισε πως πρέπει γρήγορα να κλείσουμε τα χάσματα του παρελθόντος και «να συνεργαστούμε πιο στενά μεταξύ μας».
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top