Οικονομία Vs Yγεία: Το μεγάλο δίλημμα της κυβέρνησης

Τα σενάρια για την άρση των περιορισμών και οι διαφορετικές απόψεις 

Μέγαρο Μαξίμου

Το δίλημμα «Οικονομία Vs Yγεία» αναμένεται  κυριαρχήσει στην επικαιρότητα τις επόμενες εβδομάδες ή και μήνες, θέτοντας την κυβέρνηση ενώπιον κρίσιμων αποφάσεων. 

Μητσοτάκης σε Σακελλαροπούλου: Στόχος η ταχεία επανεκκίνηση της οικονομίας

Εκ πρώτης όψεως το δίλημμα είναι αντιφατικό, καθώς  η διατήρηση του ενός αγαθού είναι προϋπόθεση για το δεύτερο και αντίστροφα, αλλά οι παράδοξες καταστάσεις στις οποίες  οδήγησε παγκοσμίως ο κορωνοϊός, απειλεί να μετατρέψει αυτή τη σχέση σε διαζευκτική. 

Σε κάθε περίπτωση η πίεση αναμένεται να ενταθεί σταδιακά για σταδιακή άρση  στην οικονομική και κοινωνική ζωή των περιοριστικών μέτρων που επέβαλλε η κυβέρνηση για την προστασία από τον κορωνοϊό, με τα διλήμματα για το Μέγαρο Μαξίμου να είναι ήδη μεγάλα. Η μέχρι τώρα σωστή διαχείριση της κρίσης έδωσε «πόντους» στην κυβέρνηση όταν η κατάσταση βρισκόταν στο «κόκκινο» και αυτό δε θέλει να το απωλέσει όταν η χώρα περάσει στο «πορτοκαλί». 

Αν και  αναγκάσθηκε να γίνει πρόσκαιρα δυσάρεστη χωρίς μεγάλες αντιδράσεις, παρότι οδήγησε σε διακοπή λειτουργίας δεκάδες χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις ή και μεγαλύτερες λόγω έλλειψης αντικειμένου, η κυβέρνηση γνωρίζει ότι η επιστροφή στην κανονικότητα, έστω και περιορισμένη, θα είναι πιο δύσκολη από την επιβολή κατάστασης έκτακτης ανάγκης.  

Τηλεδιάσκεψη Μητσοτάκη με εντατικολόγους: Ανυπολόγιστη η προσφορά σας

Η ΜΕΓΑΛΗ ΔΟΚΙΜΑΣΊΑ ΤΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ 

Σήμερα, από τη μια μεριά είναι αυτονόητο ότι η Οικονομία δεν μπορεί να αντέξει εις άπειρον κάτω από συνθήκες διακοπής της επιχειρηματικής δραστηριότητας στο μεγαλύτερο μέρος της, ενώ πιέσεις δέχεται και το οικογενειακό εισόδημα, ειδικά στις περιπτώσεις που το βοήθημα των 800 ευρώ είναι σαφώς χαμηλότερο  των καταβαλλόμενων μισθών και δε μπορεί να καλύψει ζωτικές υποχρεώσεις. Το ενδεχόμενο ενός «ντόμινο»  αν παραταθούν τα μέτρα, το οποίο θα επηρεάζει διαδοχικά τον έναν τομέα της οικονομίας  μετά τον άλλον, με μία στάση πληρωμών π.χ. στις τράπεζες και ένα νέο κύμα «κόκκινων δανείων», είναι ένα εφιαλτικό σενάριο, όπως και μια «έκρηξη» της ανεργίας, αλλά δεν είναι το μοναδικό. Ένα Δημόσιο που θα εισπράττει επί αλλεπάλληλους μήνες λιγότερα από όσα δαπανά θα αναγκασθεί εκ των πραγμάτων να εξετάσει την επιστροφή στον εφιάλτη των περικοπών, με τις μνήμες από τα μνημονιακά χρόνια να είναι νωπές και καθόλου ευχάριστες. Και αυτά είναι μερικά μόνο από τα διόλου ευχάριστα που εκ των πραγμάτων θα  κληθεί να διαχειρισθεί η κυβέρνηση. 

Οι όποιες θετικές εξελίξεις σε μακροοικονομικό» επίπεδο, όπως η αποδοχή των ελληνικών ομολόγων ως ενέχυρο ρευστότητας από την ΕΚΤ ή και η όποια απόφαση (όταν και εάν ληφθεί τελικά) από το Εurogroup που θα βάζει τέλος στο δόγμα της αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας,  ε συνδυασμό με μέτρα χρηματοδοτικής διευκόλυνσης των κρατών μελών της ΕΕ, βοηθούν σίγουρα, όπως και η ευλυγισία που δείχνουν μέλη της κυβέρνησης να μετακινηθούν από φιλελεύθερες θέσεις στην οικονομία σε κεϋνσιανές και υπέρ της ενίσχυσης των δημοσίων δαπανών. Κανείς όμως δε θέλει να σκεφθεί τι θα σημαίνει για την πραγματική οικονομία να χαθεί στο σύνολό της η τουριστική σεζόν το καλοκαίρι που έρχεται ή στο μεγαλύτερο μέρος της.       
 

Η ΧΑΛΑΡΩΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΚΑΙ Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΝΕΑΣ «ΕΚΡΗΞΗΣ» ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ 

Από την άλλη πλευρά, μια απόφαση χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων που θα αποδειχθεί πρόωρη και ένα νέο, δευτερογενές, κύμα μετάδοσης του κορωνοϊού, όπως ήδη συμβαίνει στην Ιαπωνία, θα υπονομεύσει ουσιαστικά και την προοπτική ανάκαμψης της οικονομίας. Στην περίπτωση αυτή θα χαθεί οριστικά η τουριστική σεζόν ενώ η ελπίδα για ένα «ριμπάουντ» της αγοράς με ταχεία ανάκαμψη της κατανάλωσης όταν αρθούν τα μέτρα θα αποδειχθεί φρούδα, με ό,τι καταστροφικές συνέπειες συνεπάγεται αυτό. Κανείς φυσικά δεν μπορεί να ξεχνά και το ζήτημα των σχολείων, που όσο και να φαίνεται «άσχετο» με τη λειτουργία  της οικονομίας συντηρεί την ανάγκη επιδότησης μέσω αδειών ειδικού σκοπού τους εργαζόμενους.   

Το μέχρι στιγμής επικρατέστερο σενάριο θέλει την 27η Απριλίου ως ημερομηνία ορόσημο για τις αποφάσεις, με την έναρξη της δεύτερης εβδομάδας μετά το Πάσχα, όταν θα υπάρξει και σαφής εικόνα για το αν τηρήθηκε το «εμπάργκο» στις μετακινήσεις και σε ποιο βαθμό αυτό τηρήθηκε. Γιατί  μπορεί να είναι εύκολο π.χ. να ελέγξεις αν πέρασε κάποιος από τα διόδια για να πάει στον τόπο καταγωγής του, αλλά δύσκολο έως αδύνατο να ελέγξεις αν θα συγκεντρωθούν αρκετές οικογένειες μαζί στο σπίτι ενός χωριού, χωρίς να χρησιμοποιήσουν μεταφορικό μέσο, για να κάνουν Ανάσταση. 

Το καταρχήν σχέδιο κάνει λόγο για σταδιακή άρση περιορισμών, με σημείο έναρξης ενδεχομένως το άνοιγμα των μικρών καταστημάτων  για να ακολουθήσουν τα πολυκαταστήματα και η  άρση καθολικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας  πιθανότατα (με εξαίρεση τις βραδινές ώρες ίσως), όπως και το άνοιγμα των σχολείων, στο τελευταίο στάδιο και εφόσον πάνε όλα καλά. Βεβαίως στη χρονική αλληλουχία της άρσης των μέτρων ενδέχεται να υπάρξουν αλλαγές, ενώ για να οδηγηθούμε από το ένα βήμα στο άλλο δεν αποκλείεται να χρειασθούν αρκετές εβδομάδες ή και να υπάρξει γεωγραφική διαφοροποίηση, καθώς ενδιάμεσα τα μέτρα θα επανεξετασθούν.  

Απαγόρευση κυκλοφορίας: Πότε θα ξεκινήσει η σταδιακή άρση των μέτρων              

ΤΑ «ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ» ΑΛΛΩΝ ΚΡΑΤΩΝ ΚΑΙ Η ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ     

Ειδικοί επιστήμονες τους οποίους συμβουλεύεται το Μέγαρο Μαξίμου επιμένουν πάντως ότι μέχρι να υπάρξει σαφής ένδειξη  ότι καθυστερεί ο ρυθμός διπλασιασμός των κρουσμάτων, δεν πρέπει να υπάρξει χαλάρωση, ενώ ο Καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος που εκπροσωπεί την κυβέρνηση στους Διεθνείς Οργανισμούς Υγείας, είναι επιφυλακτικός στο άνοιγμα των σχολείων φέτος και προειδοποιεί ότι ίσως χρειασθούν περιοριστικά μέτρα ακόμη και το καλοκαίρι. Από τη δική του σκοπιά το Υπουργείο Παιδείας ετοιμάζεται για ένα σχέδιο επανεκκίνησης της εκπαιδευτικής δραστηριότητας, έχοντας παράλληλα το βλέμμα όμως στις εξελίξεις.        
Η Ελλάδα άλλωστε μπορεί να χρησιμοποιήσει την Αυστρία και τη Δανία σαν… «πειραματόζωα», καθώς οι συγκεκριμένες χώρες ετοιμάζονται για σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων τις επόμενες ημέρες. Παράλληλα το Μέγαρο Μαξίμου σε συνεργασία με επιστημονικούς φορείς ετοιμάζει plan Β για τη συνύπαρξη με τον κορωνοϊό (στην περίπτωση που επιμείνει έστω και σε χαμηλότερους ρυθμούς το καλοκαίρι),  με τη χρήση π.χ. διαγνωστικών τεστ ως «πιστοποιητικών» για την επανέναρξη ή συνέχιση επαγγελματικής δραστηριότητας, τη θερμομέτρηση σε χώρους συγκέντρωσης ή διέλευσης πολιτών κ.ά. Η ελπίδα είναι ότι η επιστημονική πρόοδος στην καταπολέμηση της ασθένειας με την κυκλοφορία φαρμάκου αρχικά και στη συνέχεια εμβολίου, θα επιτρέψει αυτή τη «συνύπαρξη» -στη χειρότερη περίπτωση -  με τον Covid-19, κατά τρόπο αντίστοιχο με αυτόν της γρίπης.

O παγκόσμιος χάρτης της πανδημίας- 80.142 νεκροί σε 192 χώρες  

Μέχρι τότε η κυβέρνηση είναι αναγκασμένη να κάνει σχέδια επί χάρτου, προσδοκώντας να βγει αληθινό το αισιόδοξο σενάριο για μεγάλη μείωση των κρουσμάτων το καλοκαίρι και σταδιακή απόκτηση ανοσίας από την πλειοψηφία του πληθυσμού. Το απαισιόδοξο σενάριο για συνέχιση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, το οποίο απεύχονται στο Μαξίμου, θα συνεπάγεται πάντως και εξαιρετικά δύσκολες αποφάσεις.            

Του ΑΓΔ                           
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top