Μητσοτάκης: Είμαστε περήφανοι που καθιερώνουμε την ψήφο των αποδήμων

Αυτά είναι οριστικά τα κριτήρια για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού

«Έπρεπε να περάσουν 44 χρόνια για να αλλάξει το άρθρο και είμαι περήφανος που αυτό γίνεται επί ΝΔ» τόνισε ο πρωθυπουργός στη Βουλή για την καθιέρωση της ψήφου των αποδήμων, κατά τη συζήτηση του  σχετικού νομοσχεδίου. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την εκτίμησή του ότι οι διατάξεις θα ψηφιστούν σήμερα με ευρεία πλειοψηφία και με συναίνεση, αλλά παρατήρησε προς την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ: «Δεν πιστεύω να αλλάξετε γνώμη»! 

Ο πρωθυπουργός διευκρίνισε ότι η διαδικασία πιστοποίησης θα είναι απλή και ότι ο  Έλληνας που θα ζει εκτός συνόρων θα μπορεί να ψηφίζει από τον τόπο διαμονής του. 

«Αυτό το τετράπτυχο δεν ήταν η καλύτερη λύση αλλά η μόνη ρεαλιστική» τόνισε ενώ χαρακτήρισε «νίκη εθνική» την ψήφο των αποδήμων, επικαλούμενος τα λόγια του φιλόσοφου Στέλιου Ράμφου: «Είμαστε λίγοι για να είμαστε διχασμένοι και για αυτό επιλέγουμε να μην είμαστε διασκορπισμένοι». 

«Με τον εμβληματικό νόμο που ψηφίζουμε σήμερα, δίνουμε σάρκα και οστά στη συνταγματική κατοχύρωση της δυνατότητας των Ελλήνων εκτός χώρας να ψηφίζουν στον τόπο κατοικίας τους» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.  

Ο πρωθυπουργός επισήμανε συγκεκριμένα για τα τέσσερα σημεία που συγκροτούν τον πυρήνα του νομοσχεδίου: 

•    Διεξαγωγή της ψηφοφορίας με αυτοπρόσωπη παρουσία του εκλογέα σε εκλογικά τμήματα που θα συσταθούν σε πρεσβείες, προξενεία, χώρους οργανώσεων απόδημων ή άλλους κατάλληλους χώρους. Ο ελάχιστος αριθμός για να συγκροτηθεί εκλογικό τμήμα είναι οι σαράντα (40) εκλογείς.
•    Η ψήφος των εκλογέων που ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα στα ανωτέρω εκλογικά τμήματα θα μετράει ισότιμα στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα και, επομένως, για τη συνολική κατανομή των εδρών.
•    Αυξάνονται σε 15 από 12 οι βουλευτές Επικρατείας. Οι εκλογείς στα τμήματα του εξωτερικού θα επιλέγουν (δίχως να θέτουν σταυρό προτίμησης) το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του κόμματος που επιθυμούν. Τα κόμματα θα αποφασίσουν αν  θα επιλέξουν έναν ή περισσότερους υποψηφίους στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας που θα προέρχονται από τον ελληνισμό της διασποράς.
•    Δικαίωμα εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους του εξωτερικού έχουν οι εκλογείς οι οποίοι πληρούν σωρευτικά τα παρακάτω κριτήρια: α. Τα τελευταία 35) χρόνια να έχουν ζήσει δύο  έτη στην Ελλάδα, β. Να Έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση (Ε1 ή Ε2 ή Ε3 ή Ε9) είτε το τρέχον είτε το προηγούμενο φορολογικό έτος».
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top