Επιτελικό κράτος: Τι αλλάζει σε θητείες, μόρια, μετακλητούς

Ριζικές αλλαγές σε διατάξεις από τον Γιώργο Γεραπετρίτη

Σειρά ριζικών νομοτεχνικών βελτιώσεων στο νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος κατέθεσε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης.

Ο υπουργός Επικρατείας ενσωμάτωσε παρατηρήσεις της αντιπολίτευσης, αλλά και των εξωκοινοβουλευτικών φορέων, κάνοντας αλλαγές στο θέμα της μοριοδότησης για τους υπηρεσιακούς γραμματείς, όπως και στο θέμα του αριθμού των μετακλητών. 

Ο κ. Γεραπετρίτης διαβεβαίωσε ότι όλες οι έρευνες, που είναι σε εξέλιξη από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, θα συνεχιστούν κανονικά, απαντώντας έτσι στα σχόλια του Παύλου Πολάκη.

Παράλληλα, απάντησε στις αιτιάσεις  βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, περί συγκεντρωτισμού αρμοδιοτήτων στον πρωθυπουργό, λέγοντας ότι δε μεταφέρεται καμία αρμοδιότητα από τους υπουργούς στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Οι βασικότερες αλλαγές, που έκανε δεκτές στο νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος
 
-    Αλλάζει η μοριοδότηση για την επιλογή των υπηρεσιακών γραμματέων. Η αρχική πρόβλεψη για μοριοδότηση της συνέντευξης με 50% περιορίζεται στο 40%, ενώ με 25% μοριοδοτείται η εμπειρία και με 35% τα προσόντα. Για την ίδια θέση υιοθετείται πλήρως το μοντέλο της δομημένης συνέντευξης.

-    Καταργείται η δυνατότητα για περισσότερους μετακλητούς στην Προεδρία της Κυβέρνησης. Με τη νέα ρύθμιση εισάγεται ανώτατο πλαφόν 100 μετακλητών το οποίο δεν θα μπορεί να παραβιαστεί.

-    Για ΣΕΠΕ: προβλέπεται ότι γενικός διευθυντής του θα είναι επιθεωρητής εκ του σώματος, δηλαδή των επιθεωρητών για να εξασφαλίζεται η συνέχεια και αναβαθμίζεται σε γενικό επιθεωρητή εργασίας. 

-    Καταργείται η πενταετής προηγούμενη πολιτική απασχόληση ως κώλυμα για τη θέση του υπηρεσιακού γραμματέα.

-    Καταργείται η δυνατότητα ένας μετακλητός να καταλαμβάνει τη θέση του επικεφαλής της Αρχής Διαφάνειας. Με τη νέα ρύθμιση ο επικεφαλής θα πρέπει να προέρχεται αποκλειστικά από τη «δεξαμενή των δημοσίων υπαλλήλων».

-    Δημιουργείται πρόσθετο κυβερνητικό Συμβούλιο Θεσμών και Δημόσιας Διοίκησης.

-    Στο πλαίσιο Υπουργικού Συμβουλίου, εφόσον υπάρξει διαφωνία θα διεξάγεται ψηφοφορία. Μετά μάλιστα από τη λήξη του θα πρέπει να υπάρχει σύντομη επίσημη ανακοίνωση για το τι αποφασίστηκε.

-    Η Εθνική Αρχή Διαφάνειας καθίσταται καθολικός διάδοχος όλων των αρμοδιοτήτων και άρα σημαίνει συνεχίζονται κανονικά όλοι οι έλεγχοι των Γραμματειών.

-    Διαμορφώνεται νέο πλαίσιο μοριοδότησης για αποφοίτους της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης.

-    Μπαίνει πλαφόν 100 μετακλητών στην Προεδρία της Κυβέρνησης.

-    Δεν μπορεί μετακλητός να είναι επικεφαλής της Επιτροπής Ελέγχων

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top