Νίμιτς: Το έργο μου τελείωσε, η Ελλάδα ήρε τα βέτο για ΝΑΤΟ-ΕΕ

«Υπάρχουν ζητήματα στην εμπορική χρήση του ονόματος “Μακεδονία”»

O Μάθιου Νίμιτς

«Η Ελλάδα ήρε τις ενστάσεις της στην ενταξιακή διαδικασία της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ. Αυτή είναι η λύση, και τώρα το δικό μου έργο τελείωσε», είπε ο Μάθιου Νίμιτς, ο ειδικός απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) για το Σκοπιανό.

Ο Νίμιτς είπε πως οι σχέσεις των δύο χωρών χρειάζονται χρόνια, ενώ είπε πως τρέφει μεγάλες ελπίδες τόσο για την Ελλάδα όσο και τη Βόρεια Μακεδονία.

«Μακεδονική μειονότητα»: Τι απαντά η συντάκτης του άρθρου στο BBC

Μιλώντας για τη Συμφωνία των Πρεσπών, είπε πως «αφορούσε το όνομα, τους επιθετικούς προσδιορισμούς, γλώσσα... θέματα αμφιλεγόμενα και στις χώρες, που δεν είναι εύκολα σε πολλούς να τα κατανοήσουν», ενώ απέδωσε εύσημα στον Αλέξη Τσίπρα και τον Ζόραν Ζάεφ, που «ανέλαβαν την ευθύνη να δώσουν λύση».

«Υπάρχουν ζητήματα στην εμπορική χρήση του ονόματος “Μακεδονία”»

Ο ίδιος αναγνώρισε πως η συμφωνία έχει θέματα που αφορούν στο μέλλον, όπως οι επιτροπές για τις αλλαγές στα σχολικά βιβλία, ενώ είπε πως είναι πολλά τα ζητήματα που χρειάζονται χρόνο, όπως τα διαβατήρια, οι ταμπέλες, κλπ. Παράλληλα, αναγνώρισε πως «υπάρχουν ζητήματα στην εμπορική χρήση του ονόματος “Μακεδονία”».

Αυτός είναι ο συνταξιούχος που μίλησε στο BBC για “μειονότητα"

Ο Μάθιου Νίμιτς είπε πως συμμερίζεται και τις… δυσκολίες των Ελλήνων να μιλήσουν για Μακεδόνες, χωρίς να εννοούν Έλληνες: «Είναι πολύ δύσκολο για τους Έλληνες να χρησιμοποιήσουν τη λέξη “Μακεδόνας“, όταν αναφέρονται στους ανθρώπους στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας. Γιατί χρησιμοποιούν τον όρο “Μακεδόνες” αναφερόμενοι σε Έλληνες της ελληνικής Μακεδονίας».

H Συμφωνία των Πρεσπών έκλεισε το ζήτημα της μειονότητας

Τέλος, ο Νίμιτς αναφέρθηκε και στο Κυπριακό (είχε εμπλοκή ως υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ το 1977), λέγοντας χαρακτηριστικά: «Τι θέλουμε; Μια διαμάχη όπου οι άνθρωποι ζουν μια κανονική ζωή ή έναν θερμό πόλεμο, όπως στη Συρία, που σκοτώνονται μέχρι και παιδιά. Εγώ λέω διάλογο, ακόμη κι αν χρειάζονται χρόνια».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top