Δύο στους τρεις Έλληνες θα ψηφίσουν κόμμα που είναι κατά των «Πρεσπών»

Ζαχαριάδης: Ο Τσίπρας έκανε ό,τι και ο Καραμανλής το 1981 με την ΕΟΚ

Ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ζόραν Ζάεφ στις Πρέσπες

Την εκτίμηση ότι η Συμφωνία των Πρεσπών δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Ελλάδας εκφράζει το 71% των Ελλήνων, σύμφωνα με πανελλαδική έρευνα κοινής γνώμης της Metron Analysis για το Κέντρο Διεθνών Στρατηγικών Αναλύσεων (ΚΕΔΙΣΑ), η οποία διενεργήθηκε από 17 έως 19 Δεκεμβρίου.

Μάλιστα, δύο στους τρεις Έλληνες (66%) δηλώνουν ότι στις επόμενες βουλευτικές εκλογές θα ψηφίσουν κόμμα που είναι κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών, με το 19% των ερωτηθέντων να δηλώνει ότι θα επιλέξει εκ των κομμάτων που στη στήριξαν.

«Όχι» στη Συμφωνία των Πρεσπών λένε 7 στους 10 Έλληνες

Η έρευνα παρουσιάστηκε την προηγούμενη Τρίτη, με τον ιδρυτή και πρόεδρο του ΔΣ του ΚΕΔΙΣΑ, Ανδρέα Μπανούτσο, να επισημαίνει όπως τα Σκόπια θα ήταν αυτά που θα έπρεπε να είχαν κάνει τις μεγαλύτερες υποχωρήσεις σε αυτόν τον συμβιβασμό, και όχι η Ελλάδα, καθώς οι γείτονές μας ήταν αυτοί που επιθυμούσαν διακαώς την ένταξή τους στους Ευρωατλαντικούς θεσμούς.

H παρουσίαση της έρευνας της Metron Analysis για το ΚΕΔΙΣΑ

Το 71% των Ελλήνων εκτιμά ότι η Συμφωνία των Πρεσπών δεν εξυπηρετεί τα ελληνικά συμφέροντα, σύμφωνα με την έρευνα της Metron Analysis για το ΚΕΔΙΣΑ

Παράλληλα, εκτίμησε ότι η κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από τη Βουλή των Ελλήνων θέτει ένα σοβαρό ζήτημα δημοκρατικής νομιμοποίησης, λόγω της αναντιστοιχίας που υπάρχει με τη μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων η οποία είναι αντίθετη με τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Ζαχαριάδης: Ο Τσίπρας έκανε ό,τι και ο Καραμανλής το 1981 με την ΕΟΚ

Στην εκδήλωση έγινε ένα άτυπο… debate ανάμεσα στους ομιλητές, με το πάνελ να αποτελείται από τον διευθυντή της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριάδης, τον βουλευτή της ΝΔ και τομεάρχη Εξωτερικών, Γιώργος Κουμουτσάκος, τον βουλευτή του ΚΙΝΑΛ και πρώην υπουργό, Ανδρέας Λοβέρδος, τον διεθνολόγο-δικηγόρο και στέλεχος της ΝΔ, Δημήτρη Ιατρίδη, και τον αναπληρωτή εκπρόσωπο Τύπου του ΚΙΝΑΛ, Σπύρο Καρανικόλα.

Ο κ. Ζαχαριάδης αναφέρθηκε στο παράδειγμα της ένταξης της Ελλάδος στην τότε ΕΟΚ το 1981, όταν η συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινής γνώμης ήταν αντίθετη με την ένταξη και ο τότε Έλληνας πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής πήγε αντίθετα στο «ρεύμα» και υπέγραψε την ένταξη της Ελλάδος στην ΕΟΚ, γιατί πίστευε πως αυτό υπαγόρευε το μακροπρόθεσμο εθνικό συμφέρον. Έτσι, επισήμανε και ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνησή του έκριναν ότι η υπογραφή και κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών εξυπηρετεί τα μακροπρόθεσμα εθνικά συμφέροντα.

Ο κ. Κουμουτσάκος, ανέφερε ότι δεν υπάρχει μέτρο σύγκρισης ανάμεσα στην ένταξη στην ΕΟΚ και τη Συμφωνία των Πρεσπών γιατί η δεύτερη αφορά ένα ζήτημα εθνικής ταυτότητας που δεν μπορεί να αλλάξει την πεποίθηση του Ελληνικού λαού, ενώ η ένταξη στην ΕΟΚ ήταν ένα οικονομικό και θεσμικό ζήτημα, για το οποίο ήταν αντίθετοι τότε οι Έλληνες πολίτες, όταν όμως στη συνέχεια διαπίστωσαν ότι ωφελήθηκαν οικονομικά, θεσμικά κλπ., στήριξαν με μεγάλη πλειοψηφία την επιλογή αυτή. Αυτό είναι κάτι που δεν πρόκειται κατά την εκτίμησή του να συμβεί με τη Συμφωνία των Πρεσπών γιατί είναι απίθανο να κερδίσει τις καρδιές και τα μυαλά των Ελλήνων πολιτών. Αναφερόμενος, εξάλλου, στην επόμενη ημέρα από την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από το Ελληνικό Κοινοβούλιο διατύπωσε τον προβληματισμό του κατά πόσο η «Βόρεια Μακεδονία» θα είναι σύμμαχος της Ελλάδος ή της Τουρκίας μέσα στο ΝΑΤΟ.

Ο κ. Λοβέρδος, ανέφερε ότι δεν υπάρχει η αμφιβολία ότι η συντριπτική πλειοψηφία της Ελληνικής κοινής γνώμης, τόσο πριν όσο και μετά την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από το Ελληνικό κοινοβούλιο, είναι ενάντια στη Συμφωνία αυτή και αυτό είναι κάτι που μπορεί να αφουγκραστεί ένας πολιτικός συζητώντας με τους πολίτες. Αναφέρθηκε επίσης στο μεγάλο πρόβλημα, που συνιστά για την Ελλάδα η αναγνώριση «μακεδονικής» εθνικότητας και γλώσσας, όπως προκύπτει από τη Συμφωνία των Πρεσπών και πως τώρα κανείς πλέον δεν μπορεί να διαμαρτυρηθεί επισήμως όταν ο οποιοσδήποτε αναφέρεται στους Σκοπιανούς ως «Μακεδόνες» γιατί πλέον η Ελληνική κυβέρνηση και το Ελληνικό κοινοβούλιο συμφώνησαν σε αυτό με την υπογραφή και την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Ο κ. Ιατρίδης, ανέφερε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών δεν εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα και επισήμανε πως η Ελλάδα δεν πήρε απολύτως κανένα αντάλλαγμα για τις υποχωρήσεις που έκανε με μείζονα υποχώρηση την αναγνώριση «μακεδονικής» εθνικότητας και γλώσσας, ενώ ο κ. Καρανικόλας είπε πως με ευθύνη της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα εργαλειοποιήθηκε ένα εθνικό θέμα με στόχο να διχάσει τους πολιτικούς της αντιπάλους και τον ελληνικό λαό και πως η Συμφωνία είναι εθνικά επιζήμια.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top