Mόνιμο σώμα Frontex με 10.000 συνοριοφύλακες ζητά η Κομισιόν

Διαδικασίες εξπρές στην επιστροφή μεταναστών

Frontex σύνορα

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου  

Με αφορμή την ομιλία Γιούνκερ για την κατάσταση στην Ένωση, η Κομισιόν υπενθυμίζει σήμερα τις προτάσεις της για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος και ζητά από τα Κράτη Μέλη την ανάλογη δράση για την ολοκλήρωσή τους.

Συγκεκριμένα, η Κομισιόν ζητά την ολοκλήρωση μιας πλήρως εξοπλισμένης Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής, έναν ενισχυμένο Οργανισμό για το Άσυλο, μία πιο αυστηρή και αποτελεσματική ευρωπαϊκή πολιτική επιστροφής και προώθηση νόμιμων οδών προς την Ευρώπη.

Αναλυτικά,  η Κομισιόν προτείνει να ενισχυθεί η Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή ακόμη περισσότερο και να της παρασχεθεί το κατάλληλο επίπεδο φιλοδοξίας, που θα αντιστοιχεί στις κοινές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη κατά τη διαχείριση της μετανάστευσης και των συνόρων, με "ένα μόνιμο σώμα με επιχειρησιακό προσωπικό 10 000 ατόμων έως το 2020". 

Στη βάση της πρότασης, υπό την εποπτεία και τον έλεγχο του κράτους μέλους στο οποίο θα αποστέλλονται, "τα μέλη του μόνιμου σώματος της Συοριοφυλακής και Ακτοφυλακής της ΕΕ θα είναι σε θέση να εκτελούν καθήκοντα που απαιτούν εκτελεστικές εξουσίες, όπως οι έλεγχοι ταυτότητας, η έγκριση ή η άρνηση εισόδου στα εξωτερικά σύνορα και η σύλληψη προσώπων στα σύνορα, ώστε να διασφαλιστεί πλήρης επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα".

Ο ίδιος Οργανισμός θα υποστηρίζει επίσης τις διαδικασίες επιστροφής στα κράτη μέλη, με τον εντοπισμό υπηκόων τρίτων χωρών που διαμένουν παράτυπα, την απόκτηση ταξιδιωτικών εγγράφων και την προετοιμασία των αποφάσεων επιστροφής για τις εθνικές αρχές, οι οποίες εξακολουθούν να είναι αρμόδιες για τη λήψη των αποφάσεων επιστροφής.

Θα είναι δε, σε θέση — κατόπιν προηγούμενης συμφωνίας της οικείας χώρας — να δρομολογεί κοινές επιχειρήσεις και να αποστέλλει προσωπικό εκτός της ΕΕ, πέραν των χωρών που γειτονεύουν με την ΕΕ.

Η Κομισιόν ζητά επιπλέον και μια στοχευμένη αναθεώρηση της οδηγίας περί επιστροφής που θα συμβάλει στην επιτάχυνση των διαδικασιών επιστροφής, στην καλύτερη πρόληψη της διαφυγής και των παράτυπων δευτερογενών μετακινήσεων και στην αύξηση των αποτελεσματικών επιστροφών με πλήρη σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων.

Διαδικασίες «εξπρές» για την επιστροφή μεταναστών  

Στη βάση της πρότασης, τα άτομα των οποίων η αίτηση ασύλου έχει απορριφθεί κατά τις διαδικασίες στα σύνορα θα υπόκεινται άμεσα σε μία απλοποιημένη διαδικασία επιστροφής, με καμία προθεσμία για οικειοθελή αναχώρηση και βραχύτερες προθεσμίες για την άσκηση προσφυγών. Αυτό θα εξασφαλίσει ότι οι αποφάσεις επιστροφής μπορούν να εκδίδονται γρήγορα και να επιβάλλονται πλήρως στα σύνορα και σε ελεγχόμενα κέντρα·

Σαφείς διαδικασίες και κανόνες για την πρόληψη των καταχρήσεων: Για να αποφεύγονται οι καθυστερήσεις, οι αποφάσεις επιστροφής θα πρέπει να εκδίδονται αμέσως μετά ή παράλληλα με την απόφαση λήξης της νόμιμης παραμονής. Κοινές προθεσμίες 5 ημερών κατ` ανώτατο όριο θα ισχύουν για τις προσφυγές κατά των αποφάσεων επιστροφής στην περίπτωση απόρριψης της αίτησης αιτούντων άσυλο, ενώ θα θεσπιστεί η υποχρέωση συνεργασίας εκ μέρους ατόμων που υπόκεινται σε διαδικασία επιστροφής, μεταξύ άλλων για την επαλήθευση της ταυτότητας και την απόκτηση ταξιδιωτικών εγγράφων.

Επιπλέον για την προώθηση της οικειοθελούς επιστροφής και την ενίσχυση της οικονομικής και πρακτικής στήριξης, τα κράτη μέλη θα πρέπει να εκπονήσουν προγράμματα οικειοθελούς επιστροφής.

Η Κομισιόν προτείνει κοινά κριτήρια για τον προσδιορισμό του κινδύνου διαφυγής, που αποτελεί έναν από τους καθοριστικούς παράγοντες για το κατά πόσον δικαιολογείται η κράτηση, τα κράτη μέλη θα υποχρεούνται να προβλέπουν μια αρχική περίοδο κράτησης τουλάχιστον 3 μηνών  και θα είναι πλέον επίσης σε θέση να θέτουν υπό κράτηση πρόσωπα που υπόκεινται σε απόφαση επιστροφής, τα οποία συνιστούν απειλή για τη δημόσια τάξη ή την εθνική ασφάλεια.

Τέλος,  σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη ομαλών νόμιμων οδών για τα άτομα που χρήζουν προστασίας, καθώς και τη δημιουργία ελκυστικών διαύλων για τη μετανάστευση εργατικού δυναμικού, η Κομισιόν υπέβαλε ήδη ορισμένες πρωτοβουλίες και προτάσεις για την ενίσχυση της ασφαλούς και νόμιμης μετανάστευσης. 
 

Ακολουθήστε μας:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τελευταία Νέα
23:48 Γνωστός παρουσιαστής στη Μύκονο χωρίς τη σύζυγό του
23:00 Δείτε τι μαγείρεψε ο Πέτρος Κωστόπουλος στην κόρη του Αμαλία
22:53 Έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης η κυβέρνηση Μητσοτάκη στη Βουλή
22:41 Μητσοτάκης: Τέλος ο ΕΝΦΙΑ για πέντε χρόνια στους πληγέντες
22:38 Επιστρέφει ο «Αδύναμος Κρίκος» στην ελληνική τηλεόραση
22:35 Είδαν τον γιο τους να πυροβολείται μέσω app ενώ έκαναν διακοπές στην Ελλάδα
22:10 Για ποιο λόγο έγινε έξαλλη η μητέρα της Χριστίνας Μπόμπα!
22:09 ΔΕΗ: Σχέδιο διάσωσης χωρίς «να πληρώσουν τη νύφη» οι καταναλωτές
21:59 Δίκη Χρυσής Αυγής: Ήταν στο ίδιο μηχανάκι αλλά τα είδαν όλα διαφορετικά
21:45 Με ποια ηθοποιό από το «Σοί σου» θα παίξει ξανά η Βάσω Λασκαράκη;
21:44 Τσίπρας προς Μητσοτάκη: Εσείς είστε λαϊκιστές!
21:32 Σε ποιες περιοχές καταγράφηκαν οι περισσότερες ζημιές από τον σεισμό
21:03 Μάτι: Ένας χρόνος πέρασε και τίποτα δεν άλλαξε
20:45 Γνωστή Ελληνίδα δημοσιογράφος έχασε 33 κιλά και το γιόρτασε στο Instagram
20:41 Απονεμήθηκαν τα δεύτερα «Βραβεία Πολιτισμού Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη»
17:46 Έγκυος η Κατερίνα Γερονικολού; Τι λέει άνθρωπος από το περιβάλλον της
12:00 Πώς συμπεριφέρονται τα ζώδια όταν είναι σε σχέση; - Κριός μέχρι Παρθένο
18:00 Τατιάνα Στεφανίδου-Νίκος Ευαγγελάτος: Αυτό είναι το πολυτελές σπίτι τους!
15:49 Ισχυρός μετασεισμός 4,4 Ρίχτερ - Δείτε την αντίδραση της Ελένης Τσαγκά
16:31 Μεγάλος σεισμός 5,1 Ρίχτερ στην Αθήνα- «Δεν ξέρουμε αν ήταν η κύρια δόνηση»
10:46 Μπόμπα: Με μαύρο μπικίνι και χωρίς ρετούς -Διακοπές με τον Τανιμανίδη
11:30 Ελένη Μενεγάκη: Το δημόσιο «ευχαριστώ» για τη γιορτή της Μαρίνας
08:20 Τσουχτερές από σήμερα οι χρεώσεις στις αναλήψεις από ATM
15:11 Κοινές διακοπές Λιάγκα-Σκορδά στην Τήνο
09:31 Γενέθλια έχει η Δέσποινα Βανδή-Μας δείχνει πρώτη φορά τον γιο της
11:17 Εξομολόγηση: «Δεν πέρναγε από το μυαλό μας ότι θα πεθάνει η Ρίκα Βαγιάνη!»
11:06 Μπακογιάννης - Κοσιώνη: Έγιναν κουμπάροι στον γάμο φιλικού τους ζευγαριού
23:50 Δολοφονία βιολόγου: Τη βίαζε ακόμα και νεκρή
20:44 Συνολάκης στο Star: «Η Αθήνα θα αντιμετωπίσει και μεγαλύτερο σεισμό»
19:16 Η ψυχραιμία της Λίνας Δρούγκα on air τη στιγμή του σεισμού!
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε
τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top