Στα σκαριά το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας – Αποχώρησε η ΝΔ από τη σύσκεψη

Αντίθετο δηλώνει το Κίνημα Αλλαγής

Το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής

Στη σύσταση Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας προχωρά η κυβέρνηση.

Το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής συνεδρίασε σήμερα στο ΥΠΕΞ, υπό τον Νίκο Κοτζιά, και όλα δείχνουν ότι οι διαδικασίες θα προχωρήσουν.

Η Νέα Δημοκρατία, πάντως, αποχώρησε από τη συζήτηση, αν και όχι για λόγους που σχετίζονται με το θέμα.

Ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος, ζήτησε τη διεύρυνση της ημερησίας διάταξης, ώστε να υπάρξει ενημέρωση για τα πολλά φλέγοντα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής (ελληνοαλβανικές σχέσεις, ελληνοτουρκικές, Βαλκάνια, κλπ).

Ο υπουργός Εξωτερικών αρνήθηκε, με αποτέλεσμα να αποχωρήσει ο κ. Κουμουτσάκος.

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο του STAR, Αντώνη Αντωνόπουλο, ο βουλευτής της ΝΔ βγαίνοντας από τη συνεδρίαση είπε – απαντώντας σε σχετική ερώτηση – ότι η ΝΔ στηρίζει επί της αρχής τη σύσταση Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας.

Δε συμβαίνει, πάντως, το ίδιο και με το Κίνημα Αλλαγής.

Ο τομεάρχης Εξωτερικών και Άμυνας του Κινήματος Αλλαγής, Ανδρέας Λοβέρδος δήλωσε, από την πλευρά του, ότι το κόμμα του δε συμφωνεί με τη σύσταση Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας και ζήτησε διεύρυνση αρμοδιοτήτων του ΚΥΣΕΑ (Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας).

Τι είναι το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας

Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας ξεκίνησε ως πρόταση του επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρου Θεοδωράκη, ο οποίος τον Μάρτιο του 2017 είχε στείλει σχετική επιστολή στον Πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, βάσει πρότασης που είχε καταθέσει το Ποτάμι από τον Δεκέμβριο του 2016.

Ο κ. Βούτσης ενημέρωσε στη συνέχεια τον πρωθυπουργό, ο οποίος δήλωσε θετικός στην ιδέα.

Ο ρόλος του ΣΕΑ θα είναι να συνεπικουρεί την εκάστοτε κυβέρνηση στην λήψη κρίσιμων αποφάσεων για τη διαμόρφωση της πολιτικής της χώρας σε θέματα, που σχετίζονται με την εξωτερική πολιτική, τη στρατηγική άμυνα και τον συντονισμό πληροφοριών.

Ο αρχικός σχεδιασμός προβλεπε πως θα συμμετείχαν σε αυτό οι πρώην πρωθυπουργοί, οι αρχηγοί των κομμάτων της Βουλής, ο υπουργός Εξωτερικών, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, ο υπουργός Εσωτερικών, ο υπουργός Οικονομικών, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, ο υπουργός αρμόδιος για τα θέματα Ενέργειας, ένας υπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ αρμόδιος με ειδική αρμοδιότητα για το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας, μόνιμοι υφυπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ο γ.γ. του υπουργείου Εξωτερικών, ο γ.γ. του υπουργείου Οικονομικών και ο αρχηγός της ΕΥΠ. 

Θα συνεδριάζει τρεις φορές ετησίως υποχρεωτικά, ενώ προβλέπονται και επιπλέον συνεδριάσεις, εφόσον κριθεί αναγκαία η σύγκλησή του ή το επιβάλλουν οι περιστάσεις.

ΝΔ: Δε νομιμοποιούμε την κυβερνητική πρακτική άρνησης για ουσιαστική ενημέρωση 

Σε ενημερωτικό της σημείωμα για την αποχώρηση της η   Νέα Δημοκρατία αναφέρει ότι  σέβεται απολύτως τον θεσμό και την αποστολή του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής αλλά καταλογίζει στην κυβέρνηση ότι αρνήθηκε να συζητηθούν σε αυτό όχι μόνον το ζήτημα της πιθανής συστάσεως Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, αλλά σοβαρά και τρέχοντα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής της χώρας (όπως  εξελίξεις στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων, τις ελληνοαλβανικές σχέσεις, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τις σχέσεις της Ελλάδας με την Ρωσία καθώς και οι σοβαρές εξελίξεις στα Βαλκάνια).

Αναφέρει για το ίδιο ζήτημα η αξιωματική αντιπολίτευση:

«Κατόπιν αυτού, η αξιωματική αντιπολίτευση αποχώρησε από τη σημερινή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής.

 Με τη στάση αυτή η Νέα Δημοκρατία υπογραμμίζει:

 1.   Την ανάγκη να υπάρχει σταθερή και ουσιαστική ενημέρωση και συζήτηση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων για τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής της χώρας.

 2.   Την άρνηση της να νομιμοποιήσει με την παρουσία της στην σημερινή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής  την απαράδεκτη επιλογή της Κυβέρνησης να κρατάει στο σκοτάδι τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου».
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top