Τα "ψιλά γράμματα" της συμφωνίας με τα Σκόπια που προκαλούν ανησυχία

Οι δύο πλευρές του νομίσματος στην αξιολόγηση της συμφωνίας

Η  προσεκτική ανάγνωση στα «ψιλά γράμματα» της συμφωνίας με τα Σκόπια αφήνει γλυκόπικρη γεύση γι’ αυτά που κέρδισε ή αναγκάστηκε να παραχωρήσει η Ελλάδα.

Όπως επισήμανε η Κάτια Μακρή στο ρεπορτάζ του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του Star με τη Μάρα Ζαχαρέα, στα θετικά λογίζεται σίγουρα το ότι η αλλαγή Συντάγματος θα γίνει μια κι έξω έως το τέλος του 2018, οπότε τα Σκόπια δεν έχουν πολλά περιθώρια για ελιγμούς. Ο Ήλιος της Βεργίνας δύει, αφού σε έξι μήνες πρέπει να υποστείλουν τη σημαία τους και να ανεμίσουν μια νέα με άλλο σύμβολο .

ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ, ΝΕΑ ΑΡΧΗ ΣΕ ΑΓΩΓΟΥΣ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΤΟΥΡΙΣΜΟ

Οι σχέσεις μας, βγαίνουν από τη βαθιά κατάψυξη που τις είχε βυθίσει το 2006 ο εθνικισμός του  Γκρούεφσκι.  Έτσι το Γραφείο Συνδέσμου Σκοπίων αποκτά επίσημα υπόσταση πρεσβείας , ανοίγουμε προξενείο,  ενώ συσφίγγουμε τις σχέσεις μας γενικώς: Από τη μοιρασιά των αγωγών αερίου και τα εκατομμύρια που θα την συνοδεύουν έως την οικονομία, τον τουρισμό , τις επενδύσεις. Η νέα αρχή στη φιλία μας θα επισφραγιστεί με ένα Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας για όλα τα διμερή μας θέματα.

Η ΑΛΛΗ ΠΛΕΥΡΑ ΤΟΥ ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΣ

Η  συμφωνία έχει φυσικά δυο όψεις. Τη καλή και την κακή , η οποία προκαλεί αντιδράσεις, σχόλια και στεναχώρια

Το όνομα είναι τελικά μεταφρασμένο , Βόρεια Μακεδονία ή North Macedonia. Η σλαβική εκδοχή του Severna Macedonija ειπώθηκε προφορικά από τα εγχώρια κυβερνητικά στελέχη αλλά δεν κατεγράφη ποτέ και σε κανένα κείμενο.

Το γεγονός αυτό προκάλεσε την έντονη κριτική του προέδρου της ΝΔ στη Βουλή, ότι δεν έχει περιεχόμενο ο γεωγραφικός προσδιορισμός.   «Ψεύδεστε,  δεν υπάρχει Severna Macedonia … Για πρώτη φορά αναγνωρίζεται  γλώσσα και εθνότητα… Απο τη στιγμή που το αναγνωρίζεται δεν εχει ουσιαστικό περιεχόμενο ο γεωγραφικός προσδιορισμός» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΜΑΚΕΔΟΝΑΣ;

Ποιος είναι Μακεδόνας ; Και εμείς και…  εκείνοι, αφού το άρθρο 7 της συμφωνίας  είναι  ωδή στη δημιουργική ασάφεια ! Λέει πως μπορούμε να το χρησιμοποιούμε και οι δυο αλλά θα αναφερόμαστε σε διαφορετικό ιστορικό πλαίσιο, με τον πρωθυπουργό να αναφέρει για το ίδιο ζήτημα ότι «η συμφωνία αναγνωρίζει τον αυτοπροσδιορισμό».   

ΑΡΓΟΥΝ ΤΑ ΝΕΑ ΕΓΓΡΑΦΑ

Όσο για την αλλαγή εγγράφων; Αυτή θα πάρει έως 5 χρόνια. Μεγάλο διάστημα και αρκετό για να…  τραβήξει λίγο παραπίσω ο Ζάεφ το όνομα «Μακεδονία» στα επίσημα χαρτιά αλλά και για να απορροφηθούν οι κραδασμοί μιας δύσκολης -  ένθεν κακείθεν- συμφωνίας.

Για 3 χρόνια θα υπάρχουν δύο «Μακεδονίες» ακόμη και για προϊόντα!    

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top