Bloomberg: Ίσως είναι νωρίς για να εγκαταλείψει η Ελλάδα την ασφάλεια των προγραμμάτων διάσωσης

«Η Ελλάδα βιώνει τις δυσκολίες του να είσαι ξανά “κανονικός”»

Bloomberg: Έτοιμη η Ελλάδα για έξοδο από τα μνημόνια;

«Η κρατούσα άποψη στην Ευρώπη είναι ότι η κρίση έχει τελειώσει στην Ελλάδα: η οικονομία αναπτύσσεται, η χώρα μόλις άντλησε κεφάλαια από τους επενδυτές κεφαλαίων και η κυβέρνηση που πριν από τρία χρόνια βρέθηκε στο χείλος του γκρεμού λέει στην Ευρωζώνη ότι δεν χρειάζεται επιπλέον οικονομική βοήθεια» τονίζει το Bloomberg σε άρθρο του με τίτλο «Η Ελλάδα βιώνει τις δυσκολίες του να είσαι ξανά “κανονικός”».

Όπως σημειώνεται, παρά τα δελεαστικά μηνύματα, υπάρχει ο μακροχρόνιος πόνος για την επιδιόρθωση των οικονομικών της χώρας μετά από μια οικονομική κατάρρευση που δεν είχε συμβεί ποτέ ξανά εν καιρώ ειρήνης.

«Παρά την αξιολόγηση αυτή την εβδομάδα που έδειξε ότι η Ελλάδα είχε συμμορφωθεί σε όλα τα προαπαιτούμενα του προγράμματος διάσωσης εκτός από δύο, ορισμένοι αξιωματούχοι σε Αθήνα και Βρυξέλλες προειδοποιούν ότι μπορεί να είναι πολύ νωρίς για να εγκαταλείψει την εντατική “φροντίδα” ενός ευρωπαϊκού προγράμματος διάσωσης» αναφέρει το Bloomberg.

Το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων σημειώνει πως η ελληνική οικονομία έχει ανακτήσει μόνο ένα μέρος των όσων έχασε και στέκεται τόσο στην ανεργία, τονίζοντας πως «1 στους 5 Έλληνες πολίτες δεν βρίσκει δουλειά, με τη συντριπτική πλειοψηφία να αναζητά εργασία για τουλάχιστον έναν χρόνο», όσο και στις οφειλές στην εφορία που ξεπέρασαν τα 100 δισ. ευρώ.

Κάνοντας αναφορά στο Eurogroup και τη μη εκταμίευση δόσης λόγω των εκκρεμοτήτων με τους πλειστηριασμούς και το Ελληνικό, το Bloomberg αναφέρει πως το σχέδιο της κυβέρνησης είναι να δημιουργήσει (για την έξοδο από το μνημόνιο το καλοκαίρι) ένα «μαξιλάρι» ρευστότητας περίπου 20 δισ. ευρώ, μέσα αγορές ομολόγων και τους πόρους του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.

«Το πρόβλημα, σύμφωνα με όσους έχουν αμφιβολίες, είναι ότι η Ελλάδα θα βρεθεί και πάλι στο έλεος των αγορών, προσπαθώντας να σταθεί στα πόδια της και να ανακτήσει την οικονομική της κυριαρχία έχοντας τόσα πολλά προβλήματα να εκκρεμούν. Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, υπουργός Οικονομικών της προηγούμενης κυβέρνησης, εκτιμά ότι χρειάζεται προληπτική πιστωτική γραμμή» εξηγεί το άρθρο, θυμίζοντας πως η «υπερχρεωμένη Ελλάδα» έχει δεσμευτεί να διατηρεί πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό, ύψους 3,5% του ΑΕΠ, μέχρι το 2022.

«Οι αξιωματούχοι της ΕΕ συζητούν για τη δημιουργία ενός μηχανισμού επιτήρησης έτσι για να παρακολουθούν την πρόοδο και τις δαπάνες ακόμη κι όταν η Ελλάδα βγει από το πρόγραμμα διάσωσης, πριν από τις εκλογές της επόμενης χρονιάς» καταλήγει το άρθρο.

 

Επιμέλεια: Πέτρος Κατσαβριάς

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top