To δύσκολο εγχείρημα Μητσοτάκη στη ΔΕΘ: Να δώσει ένα νέο όραμα όταν λεφτά… δεν υπάρχουν

Σε ποιους τομείς θα δώσει έμφαση ο πρόεδρος της ΝΔ / Πρώτη ανάρτηση: 15-09-2017 16:29

To δύσκολο εγχείρημα Μητσοτάκη στη ΔΕΘ

Με την σκέψη του στο πάθημα προηγούμενων αρχηγών αξιωματικής αντιπολίτευσης από όλους τους πολιτικούς χώρους (και όχι μόνο προκατόχων του στην ΝΔ) προετοιμάσθηκε όλες αυτές τις ημέρες  με αλλεπάλληλες συσκέψεις και brainstorming o Κυριάκος Μητσοτάκης για την ΔΕΘ.    

Κι αυτό γιατί όσο  κι αν μοιάζει παράδοξο, η ΔΕΘ μπορεί να έχει «τσουρουφλίσει» πρωθυπουργούς με τις αναφορές τους (κυρίως κατά την συνέντευξη Τύπου),  αλλά έχει «κάψει» παράλληλα αρχηγούς αξιωματικής αντιπολίτευσης και έχει μεταβληθεί αργότερα σε Ερινύα τους, όταν κατά την μετέπειτα διακυβέρνησή τους οι διακηρύξεις αποδείχθηκε ότι απείχαν κατά πολύ από την πράξη. 

Το παρελθόν και οι «ρουκέτες» των αρχηγών που τους στοιχειώνουν ως πρωθυπουργούς 

Το περιβόητο πλέον  «πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης» του Αλέξη Τσίπρα είναι ένα σχετικά πρόσφατο παράδειγμα. Κατά την ομιλία του στην ΔΕΘ το 2014 ο τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πέρα από τις ήδη γνωστές διακηρύξεις «για σχίσιμο των μνημονίων με ένα νόμο και ένα άρθρο την βραδιά των εκλογών», υποσχέθηκε χαρακτηριστικά  «σεισάχθεια», δηλαδή το χάρισμα των οφειλών των πολιτών. Η συνέχεια είναι γνωστή και μάλλον απέχει κατά πολύ από την διακήρυξη:  Το «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη» μετατράπηκε στην πράξη σε ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς που ξεκινούν οσονούπω, όχι μόνο από τις ίδιες τις τράπεζες αλλά και από funds- «γύπες» ενώ όσον αφορά τις οφειλές στο Δημόσιο, οι κατασχέσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς έρχονται «κατά ριπάς» σε βάρος ακόμη και μικροοφειλετών.

Ο κ. Τσίπρας δεν ήταν ο πρώτος αρχηγός αξιωματικός αντιπολίτευσης είναι αλήθεια ο οποίος στον κομματικό του οίστρο αναφέρθηκε σε υποσχέσεις που δεν μπορούσε να τηρήσει. Τον Σεπτέμβριο του 2009 ο Γιώργος Παπανδρέoυ,  απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου κατά την συνέντευξη Τύπου εκστόμισε το «λεφτά υπάρχουν». Αν τον βοήθησε να κερδίσει τις εκλογές από μία ήδη τραυματισμένη κυβέρνηση της ΝΔ είναι προς διερεύνηση. Το σίγουρο είναι ότι χρειάσθηκαν μόλις λίγοι μήνες για να διανύσει την απόσταση από την Θεσσαλονίκη των υποσχέσεων ο τότε πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μέχρι το…  Καστελλόριζο και την ανακοίνωση του πρώτου μνημονίου. Η συνέχεια είναι γνωστή για τον ίδιο, την κυβέρνησή του και το κόμμα του,  που μέχρι τώρα μία φράση στη ΔΕΘ συνεχίζει να τους στοιχειώνει.    

               

Αλλά και όσον αφορά τη ΝΔ, ένας από τους προκατόχους του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ηγεσία της, ο Αντώνης Σαμαράς, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά την ΔΕΘ του 2011 στην τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και  κατακεραύνωσε το μνημόνιο, το οποίο όπως αποδείχθηκε δεν θα ήταν το πρώτο και μοναδικό. Δεν πέρασαν ούτε δύο μήνες και ο κ. Σαμαράς συγκυβερνούσε με τον κ. Παπανδρέου  στηρίζοντας κοινοβουλευτικά μαζί με το ΠΑΣΟΚ και το ΛΑΟΣ την κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου, η οποία ψήφισε και δεύτερο μνημόνιο, με τις ψήφους και της ΝΔ, τον Φεβρουάριο του 2012.  Μια «στροφή» που σημαντικός αριθμός βουλευτών της δεν την δέχθηκε, με αποτέλεσμα μεταξύ άλλων την δημιουργία των ΑΝΕΛ,  αλλά και την μεγάλη μείωση των ποσοστών της ΝΔ στις εκλογές του Μαϊου του 2012.  

           

Οι άξονες της ομιλίας Μητοτάκη:  Όχι  στις υποσχέσεις και στην παροχολογία, ναι στις μεταρρυθμίσεις 

Με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν τη ΝΔ  φαβορί για την πρώτη θέση στις εκλογές και να διεκδικεί την αυτοδυναμία, το τελευταίο που θα ήθελε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναλογιζόμενος και τα παραπάνω, είναι μία αντίστοιχη «ρουκέτα» που θα στοιχειώσει και την δική του πιθανή διακυβέρνηση. Και στην παραίνεση στελεχών της ΝΔ ότι εκλογές δεν κερδίζονται χωρίς υποσχέσεις και παροχές,  η απάντηση ήταν πως «λεφτά δεν…  υπάρχουν». Υπό αυτό το πρίσμα καταστρώθηκαν την εβδομάδα που πέρασε τα τελικά σχέδια για την ομιλία του προέδρου της ΝΔ στην Θεσσαλονίκη στην οποία κυρίαρχη θέση θα έχει το όραμά του για την Ελλάδα και οι μεταρρυθμίσεις παντού, αλλά «δικής μας ιδιοκτησίας», όπως διευκρινίζουν με «νόημα» κορυφαία στελέχη του κόμματος, σε διαφοροποίηση με τις κατά καιρούς «εκτός τόπου και χρόνου» απαιτήσεις της  τρόικας.     

Εξυπακούεται βέβαια ότι τα όσα έγιναν τις τελευταίες ημέρες, με την επένδυση της  «Ελληνικός Χρυσός» (αλλά και για το Ελληνικό)  και την τεράστιας έκτασης οικολογική καταστροφή στην Αττική, θα δώσουν την ευκαιρία στον αρχηγό της ΝΔ να ξιφουλκήσει κατά της κυβέρνησης τόσο σχετικά με την στάση της απέναντι στις  επενδύσεις όσο και σχετικά  την διαχειριστική της επάρκεια  Με αφορμή επίσης περιστατικά της επικαιρότητας ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να ασκήσει δριμεία κριτική στον κ. Τσίπρα για  κατάληψη του κράτους από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και για φαινόμενα νεποτισμού.    

 

Τι εξαιρείται από την γραμμή «όχι υποσχέσεις»; Η μείωση των φόρων,  την οποία όμως στην Πειραιώς δεν θεωρούν «υποσχεσιολογία» αλλά απαραίτητο όρο για την πραγματική ανάκαμψη της οικονομίας και την έξοδο από την κρίση, Σε αυτήν την μείωση περιλαμβάνεται και η σταδιακή μείωση του ΕΝΦΙΑ αλλά και η χρησιμοποίηση της μείωσης των φορολογικών συντελεστών  ως εργαλείο ανάπτυξης και  κίνητρο  προσέλκυσης επενδύσεων. Παράλληλα, ο  αρχηγός της ΝΔ θα επιδιώξει  να αποδείξει ότι οι πανηγυρισμοί της κυβέρνησης για βελτίωση της κατάστασης της οικονομίας είναι ανεδαφικοί,  επικαλούμενος  τα τελευταία στοιχεία από την υστέρηση εσόδων στην εκτέλεση του Προϋπολογισμού.    

Με την ομιλία του όμως ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ΔΕΘ θα επιδιώξει να  σκιαγραφήσει και ένα γενικό  περίγραμμα του προγράμματος της ΝΔ, αλλά και το όραμά του για μια μεταμνημονιακή Ελλάδα, όχι μόνο στην οικονομία αλλά και σε άλλους τομείς.  Η δημόσια ασφάλεια είναι ένας από αυτούς, καθώς στη ΝΔ πιστεύουν και από τις μετρήσεις που έχουν στα χέρια τους ότι τόσο στην αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, όσο και στην αντιμετώπιση των  ταραχοποιών, αλλά και στο προσφυγικό-μεταναστευτικό,  η σύγκριση της σημερινής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ με την προηγούμενη  κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ (υπό τον Α. Σαμαρά)  οδηγεί σε  συντριπτικά ποσοστά  υπέρ της δεύτερης, με τον πρόεδρο του κόμματος να αναμένεται  να κατηγορήσει την κυβέρνηση για ανοχή απέναντι στους «μπαχαλάκηδες».     

Ο Κ. Μητσοτάκης αναμένεται  να αναφερθεί αναλυτικά επίσης  στην στόχευσή του για ένα καλύτερο και αποτελεσματικότερο Δημόσιο, το οποίο θα μπορεί με ένα διαρκώς αξιολογούμενο και αξιοκρατικά επιλεγμένο στις θέσεις-κλειδιά   προσωπικό, να στηρίξει τις  μεταρρυθμίσεις. 

Συναφές με το προηγούμενο αλλά όχι επακριβώς ίδιο ζήτημα,  είναι η βελτίωση της καθημερινότητας του  πολίτη, όπου αναμένεται να δώσει έμφαση στις παρεμβάσεις για καλύτερα σχολεία και πανεπιστήμια και καλύτερα νοσοκομεία, ενώ ειδική αναφορά θα υπάρχει και για τους νέους και στην δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, όπως και στην παροχή κινήτρων στους επιχειρηματίες για προσλήψεις.

Του Αλέξη Διακόπουλου

adiakopoulos@star.gr

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top