Reuters: H Ελλάδα πρέπει να βγει στις αγορές περισσότερες από μία φορές ως τον Αύγουστο του 2018

Τι επισημαίνουν τρεις αξιωματούχοι της ΕΕ στο διεθνές πρακτορείο

Reuters:Πρέπει να βγείτε στις αγορές πάνω από 1 φορά

Η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές δεν θα πρέπει να είναι μια «αλλαγή της βραδιάς» (μια διανυκτέρευση) αλλά πρέπει να δημιουργήσει μαξιλάρι ασφαλείας, επισημαίνει σε ρεπορτάζ του το Reuters, με βάση τα όσα είπαν τρεις αξιωματούχοι της ΕΕ.

Το πρώτο μέλημα της Αθήνας πρέπει να είναι να μην αφήσει καμία υπόνοια ότι θα κάνει πίσω στις συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις. Επίσης σημαντικό θα είναι ποιοι θα αγοράσουν τα ελληνικά ομόλογα. Για να θεωρηθεί επιτυχημένη, μια νέα πώληση θα πρέπει να προσελκύσει κυρίως ξένα κεφάλαια, με μικρή συμμετοχή από τις ελληνικές τράπεζες, σημείωσε ένας εκ των αξιωματούχων στο διεθνές πρακτορείο.

Ακόμα, ωστόσο κι αν η έκδοση ομολόγων ολοκληρωθεί με επιτυχία όσον αφορά στις αποδόσεις και το ενδιαφέρον των επενδυτών, αξιωματούχοι της ευρωζώνης τονίζουν πως η ελληνική κυβέρνηση δεν πρέπει να χαλαρώσει, γιατί ένα μέρος των χρημάτων που θα αντληθούν πρέπει να χρησιμοποιηθούν για να δημιουργηθούν σημαντικά «μαξιλάρια» ρευστότητας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει διαμηνύσει πως η Ελλάδα πρέπει να κρατήσει στην άκρη 9 δις ευρώ για να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες τους πρώτους 10 μήνες μετά τη λήξη του προγράμματος. Ένα μέρος των χρημάτων αναμένεται να βρεθούν από εξοικονόμηση πόρων και νέα δάνεια από το υφιστάμενο πρόγραμμα αλλά ένα μέρος του «μαξιλαριού» θα προέλθει και από πόρους που θα αντληθούν από τις αγορές, σημείωσαν δύο αξιωματούχοι.

Για να επιτύχει το στόχο για το «μαξιλάρι» ρευστότητας και να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών, η Ελλάδα πρέπει να βγει στις αγορές περισσότερες από μια φορά ως τον Αύγουστο του 2018 και με εκδόσεις διαφορετικών και μεγαλύτερων ωριμάνσεων, τόνισαν οι αξιωματούχοι στο πρακτορείο Reuters.

Μια οπισθοχώρηση στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων, ακόμα και αν οι εκδόσεις ομολόγων είναι επιτυχημένες, θα μπορούσε να αυξήσει τη διάθεση των πιστωτών να οδηγήσουν την Ελλάδα προς τη λύση μιας προληπτικής πιστωτικής γραμμής από τον ESM μόλις λήξει το τρέχουν πρόγραμμα, επισήμαναν οι ίδιοι.

Κάτι τέτοιο θα αποτελούσε μια εξαιρετικά δύσκολη κίνηση εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά κάτι απολύτως απαραίτητο προκειμένου οι δανειστές να έχουν τον έλεγχο όσον αφορά στην οικονομική κατάσταση της χώρας τουλάχιστον μέχρι την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων σε φορολογικό και συνταξιοδοτικό το 2019 και 2020. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top