Βαρουφάκης: Σαφώς καλύτερο το παράλληλο σύστημα πληρωμών για την συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών απαντά στη ΝΔ για την εξεταστική επιτροπή που ζητά σχετικά με την οικονομία

Μέσω ενός μακροσκελούς κειμένου στο προσωπικού του  blog, ο Γιάνης Βαρουφάκης απαντά στη ΝΔ για την εξεταστική επιτροπή που ζητά για την οικονομία και ειδικά για την πρώτη περίοδο διακυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, μετά το χθεσινό δημοσίευμα της Καθημερινής και τις αποκαλύψεις του Κιμ Γκλεν, σύμβουλος του τότε ΥΠΟΙΚ, σχετικά με τον τρόπο που θα εφαρμοζόταν τον παράλληλο νόμισμα.

«Η οργανωμένη άμυνα της Ελλάδας απέναντι στα εκβιαστικά σχέδια της τρόικας, ήταν αυτονόητο καθήκον κάθε υπουργού Οικονομικών που εκπροσωπεί τη χώρα και όχι τους δανειστές. Κομμάτι αυτής της άμυνας ήταν και το παράλληλο σύστημα πληρωμών, που ήταν, σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές, ο μόνος τρόπος να κρατηθεί η χώρα βιώσιμα εντός ευρώ. Όμως, η ΝΔ ειδικά και η τρόικα εσωτερικού εν γένει, έχουν ως μόνο μέλημα να ρίχνουν νερό στο μύλο του κ.Σόιμπλε» αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Η ενεργοποίηση του παράλληλου συστήματος πληρωμών ήταν σαφώς καλύτερη επιλογή για την συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων»

«Πίστευα και πιστεύω, όπως πιστεύουν πολλοί άλλοι σοβαροί αναλυτές π.χ. ο Wolfgang Munchau των Financial Times, ότι η ενεργοποίηση του παράλληλου συστήματος πληρωμών ήταν σαφώς καλύτερη επιλογή για την συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων, και για την χώρα μακροπρόθεσμα, από τον ζουρλομανδύα ενός ακόμα Μνημονίου, και όσων άλλων έπονται.

Το ερώτημα αυτό ήταν, και παραμένει, καίριο. Αν δεν υπήρχε τρόπος να διατηρηθεί η χώρα στην ευρωζώνη με κλειστές τις τράπεζες, τότε το Grexit θα ήταν αναπόφευκτο την στιγμή που η ΕΚΤ ανακοίνωνε την διακοπή της παροχής ρευστότητας, μέσω του ELA, στις ελληνικές τράπεζες. Σε αυτή την περίπτωση, η κυβέρνηση δεν θα είχε εναλλακτική από το να εκδώσει δικό της χρήμα, βγάζοντας την Ελλάδα από το ευρώ. Αν όμως υπήρχε υπήρχε τρόπος να διατηρηθεί η χώρα στην ευρωζώνη με κλειστές τις τράπεζες, τότε τα πράγματα άλλαζαν. Το επιχείρημά μου, εκείνο το βράδυ στο διαμέρισμα του Αλέξη, ήταν ότι υπήρχε! Ποιος; Η δημιουργία ενός παράλληλου συστήματος πληρωμών, βασισμένο στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Οικονομικών TAXISnet, που θα επέτρεπε την συνέχιση των συναλλαγών, σε ευρώ, ακόμα κι αν τρόικα και ΕΚΤ μας έκλειναν τις τράπεζες.

Αφού, λοιπόν, εξήγησα στον Αλέξη, στον Δραγασάκη και στον Παππά το αποτρεπτικό μας όπλο (τα ομόλογα SMP), προχώρησα στην περιγραφή του παράλληλου συστήματος πληρωμών που μπορούσε να μας κρατήσει ζωντανούς στην ευρωζώνη, τουλάχιστον για όσο καιρό χρειαζόταν έως ότου η τρόικα άρχιζε να διαπραγματεύεται καλή τη πίστη. «Σήμερα», τους είπα, «ο κάθε φορολογούμενος, το κάθε ΑΦΜ, διαθέτει, εν δυνάμει, χρεωστικό λογαριασμό στο TAXISnet στον οποίο καταβάλει του φόρους που του αναλογούν κάνοντας μεταβίβαση (π.χ. μέσω Web Banking) από τον τραπεζικό λογαριασμό του. Το μόνο που χρειάζεται είναι να δώσουμε σε κάθε φορολογούμενο την δυνατότητα, μ’ ένα PIN, να μεταφέρει πιστωτικές μονάδες από το ΑΦΜ του σε οποιοδήποτε άλλο ΑΦΜ στην επικράτεια».

Δείτε εδώ όλη την ανάρτησή του

Το κείμενο εμπεριέχει αποσπάσματα από το βιβλίο του Γιάνη Βαρουφάκη και όπως εξηγεί ο πρώην υπουργός αναφέρθηκε σε παράλληλο σύστημα πληρωμών, βασισμένο στο taxis net και όχι σε παράλληλο νόμισμα. (Όπως αναφέρει, το εξήγησε στον Αλέξη Τσίπρα, στο διαμέρισμά του τον Νοέμβριο του 2014, με παρόντες τον Νίκο Παππά και τον Γιάννη Δραγασάκη, αλλά και στο υπουργικό τον Μάρτιο του 2015).

Ο Γιάνης Βαρουφάκης αναφέρει μάλιστα πως ο Νίκος Παππάς και ο Αλέξης Τσίπρας έμειναν αν όχι ανακουφισμένοι, τουλάχιστον ικανοποιημένοι.

«Ο Αλέξης και ο Παππάς έδειχναν, αν όχι ανακουφισμένοι, πάντως ικανοποιημένοι με την ιδέα ότι υπήρχαν τρόποι να δημιουργηθεί ρευστότητα, σε ευρώ, ικανή να τους δώσει βαθμούς ελευθερίας σε περίπτωση που η ΕΚΤ έκλεινε τις τράπεζες» περιγράφει και συνεχίζει:  «Ο Δραγασάκης, αφού άκουσε προσεκτικά την περιγραφή του παράλληλου συστήματος, μου ζήτησε να του την στείλω εγγράφως για να την μελετήσει, κάτι που με ευχαρίστησε. Πράγματι, την επόμενη μέρα, έχοντας μόλις αφιχθεί στο Όστιν έκατσα και ξαναέγραψα, σε λιγότερο τεχνική γλώσσα, ενδελεχή δεκασέλιδη περιγραφή του συστήματος παράλληλων πληρωμών, το οποίο έστειλα στον Παππά ζητώντας του να το μεταφέρει στον Αλέξη και στον Δραγασάκη».

Οι υπουργοί έκαναν μετά ότι δεν ήξεραν

«Όταν το υπουργικό συμβούλιο ολοκληρώθηκε, οι περισσότεροι υπουργοί με πλησίασαν για να εκφράσουν τον ενθουσιασμό τους για το παράλληλο σύστημα πληρωμών που τους παρουσίασα, κάποιοι μάλιστα χτυπώντας με στην πλάτη λέγοντας ότι η παρουσίαση τους ενδυνάμωσε, εμψύχωσε και, γενικότερα, εντυπωσίασε.

Πέντε μήνες αργότερα, μετά την παραίτησή μου, ο συστημικός τύπος οργίασε εναντίον μου, ως μέρος της στρατηγικής της τρόικας εσωτερικού να δαιμονοποιήσει το ΟΧΙ του δημοψηφίσματος και όσους συνέχισαν να το τιμούν. Αρχικά, με χαρακτήριζαν ανόητο κατηγορώντας με ότι πήγαινα κατ’ ευθείαν στο στόμα του λύκου, στο Eurogroup, χωρίς σχέδιο αποτροπής του κλεισίματος των τραπεζών και χωρίς σχέδιο για την περίπτωση που μας έκλειναν τις τράπεζες. Κανείς από τους συντρόφους μου που είχαν παραβρεθεί σε εκείνο το υπουργικό συμβούλιο δεν είπε κουβέντα. Έτσι, αποφάσισα να διαρρεύσω ο ίδιος τα σχέδια αποτροπής (που βασίζονταν στο κούρεμα των ομολόγων SMP κατοχής της ΕΚΤ – βλ. σελ. ΧΧΧ) και παράλληλου συστήματος πληρωμών»

Οι δύο λόγοι που ένα τέτοιο σύστημα θα ήταν χρήσιμο σε όλες τις χώρες της ευρωζώνης

«Ένα τέτοιο σύστημα θα ήταν χρήσιμο να υπάρχει σε όλες τις χώρες της ευρωζώνης, από την Πορτογαλία μέχρι την Φινλανδία και από την Ιρλανδία μέχρι την Ιταλία. Για την Ελλάδα, βέβαια, θα ήταν θείο δώρο, δεδομένων των ληξιπρόθεσμων οφειλών όλων προς όλους. Πέραν όμως αυτών των χρήσεων, υπήρχαν κι άλλοι δύο λόγοι που το εν λόγω σύστημα πληρωμών ήταν, και είναι, απαραίτητο για την χώρα μας.

Ο πρώτος λόγος είναι επειδή θα μας έδινε την δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικότερα ένα απότομο κλείσιμο τραπεζών από την ΕΚΤ, με παράλληλη ασφυξία ρευστότητας του δημοσίου. Πολύ εύκολα, εάν έκλειναν οι τράπεζες και κατέρρεε η ρευστότητα κράτους και ιδιωτών, θα μπορούσε το σύστημα αυτό να διευκολύνει τις συναλλαγές και να κρατήσει την αγορά ζωντανή υπό συνθήκες έκτακτης ανάγκης. Π.χ. συντάξεις και μισθοί θα μπορούσαν, μερικώς, να κατατίθενται στους λογαριασμούς του TAXISnet, από όπου οι ιδιώτες θα μπορούσαν να πληρώνουν αλλήλους. Στον βαθμό που όλοι, και τα σούπερ-μαρκετ, έχουν να πληρώνουν φόρους, όλοι θα δέχονταν (ιδίως σε περίοδο χαμηλής ρευστότητας μετρητών) αυτές τις πληρωμές.

Ο δεύτερος λόγος ήταν πιο μακροπρόθεσμος: Έχοντας πρώτα εξοικειωθεί με αυτό το σύστημα πληρωμών, οι πολίτες στους οποίους το κράτος δεν χρωστά χρήματα, κι έτσι ο λογαριασμός τους στο τέτοιες TAXISnet είναι μηδενικός, θα μπορούσαν να μεταφέρουν χρήματα από τον τραπεζικό τους λογαριασμό στον λογαριασμό που τους παρέχει το κράτος στο TAXISnet – ουσιαστικά δανείζοντας το κράτος. Γιατί να το κάνουν; Γιατί να μεταφέρουν τα χρήματά τους από την τράπεζα στο κλειστό κύκλωμα του TAXISnet;»

Ο Γιάνης Βαρουφάκης υπενθυμίζει μάλιστα ότι έχει επανειλημμένα ζητήσει, όχι απλά εξεταστική επιτροπή, αλλά Ειδικό Δικαστήριο για να φανεί η αλήθεια που προσπαθούν να κρύψουν κάτω από τη λάσπη και την προπαγάνδα.

Καταλήγοντας, ο πρώην υπουργός Οικονομικών σημειώνει: «Όπως δυστυχώς έχει ξανασυμβεί στην πολύπαθη χώρα μας, αυτοί που υποτάχθηκαν κατηγορούν αυτούς που πολέμησαν για να την υπερασπιστούν. Η διαστρέβλωση όμως έχει κοντά πόδια. Όσο η Ελλάδα βυθίζεται στην απελπισία που προκαλούν οι πολιτικές τους, τόσο αποδεικνύεται ότι θα έπρεπε να έχουν σεβαστεί τη θέληση του ελληνικού λαού να αντισταθεί στην ερήμωση της χώρας, αντί να κατηγορούν με θράσος αυτούς που υπερασπίζονται τη δημοκρατία και την ανεξαρτησία μας».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η ΝΔ απαντά στο «όχι» του Τσίπρα για εξεταστική: Απλά πανικόβλητος και αδύναμος

Απίστευτη αποκάλυψη από Κάτια Μακρή: Γιατί το σχέδιο για παράλληλο νόμισμα είχε την ονομασία «8χρονος»

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top