ΦΩΤΙΑ τα πρακτικά του Eurogroup - Tσακαλώτος: Αν υπογράψω αυτό... πάμε για τεράστια πολιτική κρίση!

Θυελλώδης η συνεδρίαση- Βέλη από Σόιμπλε: Κάποιοι ανέβασαν πολύ ψηλά τον πήχη των προσδοκιών

ΦΩΤΙΑ τα πρακτικά του Eurogroup - Tσακαλώτος: Αν υπογράψω αυτό... πάμε για τεράστια πολιτική κρίση!

Αποκαλυπτικά του κλίματος και του παρασκηνίου που υπήρξε πίσω από τις κλειστές πόρτες, όπου διεξήχθη το Eurogroup της 22ας Μαΐου, είναι τα πρακτικά της συνεδρίασης που δημοσιεύει σήμερα το Euro2day.gr.

Όπως διαπιστώνεται από το δημοσίευμα και παρά τις διαβεβαιώσεις για το καλό κλίμα αλλά και για τη σημαντική πρόοδο που επετεύχθη, τα πρακτικά αποκαλύπτουν ότι η συνεδρίαση ήταν θυελλώδης, ότι οι συζητήσεις για το χρέος κατέληξαν σε ναυάγιο, ότι ο κ. Τόμσεν αρνήθηκε όλες τις πιθανές λύσεις και έσπρωχνε τα πράγματα προς την εξής κατεύθυνση: ναι στην εκταμίευση αλλά όχι στη βιωσιμότητα του χρέους. Όπως σας είχαμε ενημερώσει βέβαια και στο STAR, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ ήταν αυτός που σταμάτησε τη συμφωνία, καθώς ζήτησε μακροοικονομικές παραδοχές, οι οποίες είναι πολύ δύσκολο να οριστικοποιηθούν. Ακόμη, προκύπτει ότι ο κ. Σόιμπλε δεν θα κάνει υποχωρήσεις και δεν δέχεται τίποτα πέραν της απόφασης του 2016.

Η ένταση ήταν εμφανής σε όλη τη συζήτηση, με τον Ιταλό, τον Γάλλο και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να είναι χειμαρρώδεις για το ναυάγιο.

Μάλιστα, ο κ. Τσακαλώτος ξέσπασε σε κάποιο σημειο κάνοντας λόγο για τη «χειρότερη από τις χειρότερες λύσεις», ενώ είπε ευθέως ότι αν υπογράψει κάτι τέτοιο «θα ξεσπάσει τεράστια πολιτική κρίση στην Ελλάδα».

Η δραματική συνεδρίαση του Eurogroup είχε και διακοπή 4 ωρών, όπου Τσακαλώτος και Τσίπρας «έφτιαχναν άμυνα», ενώ ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε -λίγο πριν λήξει τη συνεδρίαση ο Ντάισελμπλουμ- άφησε αιχμές εναντίον "κάποιων" που ανέβασαν υψηλά τον πήχη!

Τελικά η Ελλάδα, μετά από συνεννόηση του υπουργού Οικονομικών με τον Αλέξη Τσίπρα, αποφάσισε να βάλει βέτο στο δεύτερο draft και έτσι έληξε η συνεδρίαση.

Πώς ο Πόουλ Τόμσεν τορπίλισε τη συζήτηση και τι απάντησε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος

Όταν ξεκίνησε το δεύτερο μέρος της συζήτησης, που ήταν το χρέος και πήρε τον λόγο ο Πόουλ Τόμσεν είπε τα εξής: «Αντιλαμβάνομαι ότι θέλετε να προχωρήσετε με αυτό τον τρόπο, όμως έχουμε επίσης συμφωνήσει ότι το ΔΝΤ θα πρέπει να καταλήξει πως αυτή η δέσμη μέτρων θα μας φέρει on board, αλλά δεν είμαστε ακόμα εκεί. Δεν θα μπορέσουμε σήμερα να πούμε στο ΔΣ μας ότι οι προδιαγραφές τηρούνται. Δεν συμφωνήσαμε στα πρωτογενή πλεονάσματα, ούτε στις προβλέψεις για την ανάπτυξη. Θα χρειαστούμε αρκετά πιο συγκεκριμένα μέτρα, διαφορετικά δεν θα μας πείσετε να συμφωνήσουμε μαζί σας».

Με αυτή την αρχική τοποθέτηση, ο κ. Τόμσεν ουσιαστικά τορπίλισε τη συνεδρίαση. Αμέσως έλαβε τον λόγο ο κ. Τσακαλώτος, ο οποίος υπογράμμισε ότι η λύση πρέπει να είναι καθαρή, αξιόπιστη, ώστε να δώσει το σήμα στις αγορές ότι η Ελλάδα γύρισε σελίδα. «Νομίζω ότι εάν δημοσιεύσουμε αυτή την πρόταση όπως είναι, τα ελληνικά ομόλογα θα ανέβουν και η ελληνική οικονομία θα υποφέρει. Είχα πολύ δύσκολες διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ, με βέτο από τη Γερμανία και την Ολλανδία, έτσι ήμουν σε αδύναμη θέση. Δεχθήκαμε τους όρους του ΔΝΤ, έτσι έχουμε ένα πρόγραμμα με το ΔΝΤ. Η μπάλα είναι στο γήπεδό σας» είπε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, που συμπλήρωσε ότι οι αγορές περιμένουν το QE και ότι η ΕΕ δεν πρέπει να δείξει ότι απλά μεταθέτει τις αποφάσεις για αργότερα.

Πλήρης στήριξη στην Ελλάδα από τον ΥΠΟΙΚ της Γαλλίας

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών στήριξε πλήρως τις προσπάθειες της Ελλάδας λέγοντας ότι η πρόταση που υπήρχε στο τραπέζι δεν φανερώνει «καθαρή λύση», ότι είχε δυσκολία να καταλάβει τις προβλέψεις του ΔΝΤ για την ανάπτυξη και ότι η Γαλλία προτιμούσε 17 έτη επιμήκυνσης και πρωτογενή πλεονάσματα 2% (σ.σ. μετά το 2022).

«Όμως δεν έχουμε ξεκάθαρη απάντηση, εάν το ΔΝΤ παραμένει ή όχι -δεν μπορεί να είναι μισό-μισό. Εάν δεν είναι μαζί μας το ΔΝΤ, η ΕΚΤ δεν μπορεί να δώσει το QE» είπε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών.

Πότε το Eurogroup πήρε φωτιά- Η έκπληξη του Σόιμπλε… και η απόφαση του Μαΐου 2016

Έκπληξη όμως προκάλεσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε όταν πήρε το λόγο, καθώς άρχισε να διαβάζει την απόφαση του Μαΐου του 2016 και να δικαιολογείται, λέγοντας ότι αυτό που συζητείτο στο Eurogroup ήταν ουσιαστικά μια νέα απόφαση, για την οποία δεν δικαιούται να διαπραγματευτεί χωρίς την εντολή από τη γερμανική Βουλή.

«Δεν μπορώ να διαπραγματευτώ μια καινούργια εντολή, άρα η βάση μας πρέπει να είναι αυτή (Μάιος 2016). Δεν δώσαμε βέτο στο ΔΝΤ, ούτε εμείς, ούτε η Ολλανδία. Να υπενθυμίσω ότι έχουμε ήδη εγκρίνει δύο προγράμματα από το Ταμείο».

Το σημείο όμως που το Eurogroup πήρε φωτιά ήταν όταν ο Πόουλ Τόμσεν είπε ότι δεν θέλει να εγκρίνει τη βιωσιμότητα του χρέους και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ότι δεν μπορεί να γίνει τίποτα πέραν της απόφασης του 2016.

«Δεν είναι αποδεκτό ότι ο ένας συμβιβασμός (2016) οδηγεί σε έναν άλλο (το νέο προσχέδιο). Δεν έχω εξουσιοδότηση. Εάν είναι αυτός ο δρόμος, τότε καλή τύχη! Δεν θα βρούμε λύση», είπε ξεκάθαρα ο κ. Σόιμπλε.

Τι θέση πήραν οι υπουργοί Οικονομικών της Ιταλίας και της Σλοβακίας

Ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών κ. Πάντοαν, βλέποντας το επερχόμενο ναυάγιο, έλαβε τον λόγο λέγοντας ότι η Ελλάδα έκανε σημαντικά βήματα και ότι οι αγορές περιμένουν ένα σημάδι.

«Το έγγραφο που παρουσιάστηκε μπορεί να βελτιωθεί, όμως είναι μια καλή πλατφόρμα. Έχω μια ερώτηση για τους θεσμούς: Γιατί δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε σε τεχνική βάση στα μέτρα; Ιδεολογία; Μετά από τόσους μήνες, όλοι ξέρουμε τι χρειάζεται. Σας παρακαλώ, εξηγήστε γιατί δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε. Θέλω επίσης να ακούσω από το ΔΝΤ την αντίδρασή τους για την παράγραφο ως προς τον ρόλο που θα παίξει», είπε ο κ. Πάντοαν, που υπογράμμισε ότι δεν αποδέχεται ότι δεν υπάρχει χώρος για συζήτηση σε αυτό το σημαντικό θέμα.

Ο Σλοβάκος υπουργός Οικονομικών μάλιστα, κ. Καζιμίρ, παραδέχθηκε ότι «όλοι κάναμε λάθη, συμπεριλαμβανομένου και του ΔΝΤ, διαφορετικά δεν θα ήμαστε εδώ. Αυτό που έχει σημασία για εμάς είναι τα μέτρα να μην έχουν αρνητική επίπτωση στον EFSF και τον ESM. Για την ανάπτυξη, λέμε πραγματικά ότι η ελληνική οικονομία δεν θα αναπτυχθεί περισσότερο από 1% για τόσα χρόνια; Αυτό είναι αλχημεία, αλλά δεν είναι δική μας αλχημεία» (φωτογραφίζοντας το ΔΝΤ).

Τότε ο κ. Τόμσεν υπεραμύνθηκε της αρνητικής του στάσης λέγοντας ότι «πρέπει να πάμε πέρα από τη δέσμη μέτρων που έχει προβλεφθεί. Αυτό (η πρόταση) τα βάζει σε πιο συγκρατημένο πλαίσιο», αναγνωρίζοντας ότι δεν θα υπάρξει κούρεμα ή δημοσιονομικές μεταφορές (transfers) για το χρέος.

Η παρέμβαση Ντάισελμπλουμ: Για την ανάπτυξη υπάρχουν ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ προβλέψεις

Ο κ. Ντάισελμπλουμ παρενέβη αναφέροντας ότι η απόφαση του 2016 λέει τι μπορεί να γίνει και όχι τι δεν μπορεί να γίνει και ότι υπάρχουν όρια.

«Δεν μπορούμε να πάμε πίσω στα κοινοβούλια και να ζητήσουμε επιπλέον εγγυήσεις από τον EFSF, σας στο λέω, η Ολλανδία θα πει όχι. Όσο για την ανάπτυξη, υπάρχουν διαφορετικές προβλέψεις. Το έχουμε ενσωματώσει εκεί που αναφέρεται ότι χρειάζεται νέα αξιολόγηση βάσει των προβλέψεων του ΔΝΤ».

Αυστριακός ΥΠΟΙΚ: «Το ΔΝΤ πρέπει να αποφασίσει: είναι μέσα ή όχι; Πόουλ βάζεις ένα στοίχημα;»

Εκεί διέκοψε ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών λέγοντας: «Το ΔΝΤ μάς είπε ότι το DSA δεν είναι αξιόπιστο. Τώρα λέει ότι ακόμα δεν είναι αξιόπιστο; 1% ανάπτυξη τα επόμενα 40 χρόνια; τότε ποιος ο λόγος να έχουμε πρόγραμμα; Το ΔΝΤ πρέπει να αποφασίσει: είναι μέσα ή όχι; Δεν μπορούμε να συζητάμε μέτρα κάθε 4 εβδομάδες».

Γυρνώντας προς τον κ. Τόμσεν, τον προκάλεσε να βάλουν ένα στοίχημα:

«Πόουλ, θέλεις να βάλουμε ένα στοίχημα; Αν είναι σωστή η Κομισιόν (για τις προβλέψεις για την ανάπτυξη) να πληρώσετε διπλά από ό,τι πρέπει. Εάν είστε εσείς σωστοί, να μην πληρώσετε τίποτα. Μπορούμε να βάλουμε αυτό το στοίχημα. Θα χάσετε».

Ο κ. Ρέγκλινγκ ανέφερε ότι εάν κάποιος πει ότι δεν είναι αρκετό το επιπρόσθετο (10+ έως 15) μέχρι το 2037, τότε υποτιμά την επίπτωση αυτού του μέτρου.

Ισπανός ΥΠΟΙΚ: «Μήπως να εξετάσουμε τον ρόλο του ΔΝΤ ως συμβούλου όπως στο ισπανικό μοντέλο;»

Ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών Ντε Γκίντος αναρωτήθηκε «πώς θα τετραγωνίσουμε τον κύκλο; Αντιλαμβάνομαι ότι η Ελλάδα και το ΔΝΤ έχουν ένσταση με την πρόταση. Μήπως να εξετάσουμε τον ρόλο του ΔΝΤ ως συμβούλου όπως στο ισπανικό μοντέλο;».

«Δεν μπορείς να είσαι 50% έγκυος, όπως φαίνεται να είναι το ΔΝΤ τώρα» πρόσθεσε.

Η διακοπή και η πρόταση για συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα χωρίς χρήματα

Βλέποντας ότι δεν υπήρχε σύγκλιση, ο Ντάισελμπλουμ αποφάσισε να διακόψει τη συνεδρίαση για διαβουλεύσεις.

«Δεν βλέπω να καταφέρνουμε μια σύγκλιση απόψε. Ωστόσο μπορούμε να κάνουμε ένα μεγάλο βήμα: να συμφωνήσουμε στο ρόλο του ΔΝΤ. Θα ζητήσω από το Ταμείο να συμμετέχει στο πρόγραμμα ακόμη και δίχως χρηματοδότηση μέχρι να λυθεί το θέμα του χρέους» είπε ο πρόεδρος του Eurogroup.

«Αυτή είναι μια ενδιαφέρουσα ιδέα που μπορούμε να συζητήσουμε. Να πάμε στο ΔΣ με πρόγραμμα και να δώσουμε χρήματα αργότερα» προσθέτοντας ότι θα θέσει το θέμα στο συμβούλιο του ΔΝΤ και πως αφού δεν μπορούν να καταλήξουν σε συμφωνία, δεν θα έπρεπε να αποσαφηνιστούν  κάποιες παράμετροι, αφήνοντας «ανοικτές» τις υπόλοιπες.

Έκρηξη Τσακαλώτου: Αυτή είναι η χειρότερη λύση για την Ελλάδα!

Ακολούθησε μια «έκρηξη» του Ευκλείδη Τσακαλώτου, ο οποίος μίλησε ευθέως για τη χειρότερη δυνατή λύση.

«Εγώ πάντοτε καταλάβαινα ότι για να πάτε στο συμβούλιο (σ.σ. απευθύνεται στον Τόμσεν) θα χρειαζόσασταν ένα βιώσιμο χρέος. Οπότε δεν καταλαβαίνω την νέα αυτή επιλογή. Αλλά είναι όντως επιλογή, είναι η χειρότερη από τις χειρότερες (σ.σ. είπε χαρακτηριστικά “the worst of all worlds”). Έχουμε διαπραγματευτεί ένα σκληρό πρόγραμμα με το ΔΝΤ, με την προϋπόθεση ότι θα έρθει με πρόγραμμα και θα πει ότι το χρέος είναι βιώσιμο, ώστε να γυρίσουμε σελίδα. Η συμμετοχή του ΔΝΤ πρέπει να είναι βασισμένη στο ότι πρέπει να πει ότι το χρέος είναι βιώσιμο» είπε ο υπουργός Οικονομικών.

Ο Τόμσεν απάντησε στον κ. Τσακαλώτο λέγοντας πως και στο παρελθόν το ΔΝΤ έχει εγκρίνει πρόγραμμα επί της αρχής, με τη χρηματοδότηση να ακολουθεί μετά και υπό όρους. Και στην περίπτωση της Ελλάδα, αυτός είναι το χρέος.

«Αντιλαμβάνομαι τι λέει ο Ευκλείδης. Ότι αυτό θα ήταν απογοητευτικό αλλά το γεγονός είναι ότι δεν υπάρχει σύγκλιση για το θέμα του χρέους» είπε ο Τόμσεν.

Παρέμβαση Γαλλίας: Ο Μακρόν θέλει καθαρή λύση

Εκείνη τη στιγμή, πήρε το λόγο ο Ντάισελμπλουμ τονίζοντας πως κάτι τέτοιο θα αφήσει αμφιβολίες στις αγορές, γιατί δεν είναι ξεκάθαρος ο ρόλος του ΔΝΤ.

Από τον πλευρά του, ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ Μπρούνο Λεμέρ είπε ότι υπάρχει μια «θολή εικόνα»: «Έχω εξουσιοδότηση από τον Γάλλο πρόεδρο για καθαρή λύση και όχι μετακύλιση».

Διακοπή του Eurogroup για 4 ώρες – Στα τηλέφωνα Τσίπρας και Τσακαλώτος

Το Eurogroup διακόπηκε σε εκείνο το σημείο για 4 ώρες, ενώ όταν ξεκίνησε εκ νέου ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ανακοίνωσε πως η δήλωση (σ.σ. χρησιμοποίησε τη λέξη “statement”) δεν βρίσκει σύμφωνη την Ελλάδα και ότι αποσύρει τα δύο προσχέδια των ανακοινώσεων που ήταν στο τραπέζι.

Ο κ. Τσακαλώτος πήρε τον λόγο, λέγοντας ότι συνομίλησε με τον Ελληνα πρωθυπουργό πολλές φορές και πως εκτιμά τις προσπάθειες που έγιναν, αλλά εξέφρασε την απογοήτευσή του.

Τσακαλώτος: Εάν το υπογράψω, πάμε για μεγάλη πολιτική κρίση στην Ελλάδα

«Κάναμε τρομερές προσπάθειες στο πλαίσιο ενός αφηγήματος και τώρα αυτό το αφήγημα είναι υπό αμφισβήτηση. Έχουμε κάνει τεράστιες προσπάθειες, αυτό το έγγραφο έχει αρκετά στοιχεία που μπορούν να δουλέψουν για την Ελλάδα, όμως εάν ένας από τους θεσμούς πει ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο, τότε δεν υπάρχει η ξεκάθαρη λύση που θέλουν οι αγορές» είπε ο κ. Τσακαλώτος.

Ο ίδιος, πρόσθεσε ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος, ώστε να βελτιωθεί αυτό που υπάρχει στο τραπέζι, ενώ παράλληλα δεσμεύτηκε ότι θα εκπληρωθούν και τα προαπαιτούμενα που εκκρεμούν.

«Εάν υπέγραφα αυτό τώρα, θα ξεσπούσε τεράστια πολιτική κρίση στην Ελλάδα και εάν γίνει αυτό, χρειάζομαι περισσότερο χρόνο για να σκεφτώ» είπε με έμφαση!

Ντάισελμπλουμ: Δεν είναι εφικτή μια συμφωνία που να ικανοποιεί τους πάντες!

Ο Ντάισελμπλουμ, από την πλευρά του, επιχείρησε να λήξει τη συνεδρίαση, τονίζοντας ότι όλοι θα εργαστούν σκληρά ε όψει και του επόμενου Eurogroup,  ξεκαθαρίζοντας ωστόσο πως «μια πλήρης συμφωνίας για το χρέος που θα ικανοποιεί τους πάντες δεν είναι εφικτή». Μάλιστα, το είπε δύο φορές για έμφαση!

Σόιμπλε: Ας μην έχουμε ψευδαισθήσεις. Πρόκειται για τεράστια αποτυχία

Το λόγο όμως πήρε σε εκείνο το σημείο ο Σόιμπλε.

«Ας μην έχουμε ψευδαισθήσεις. Αυτό ήταν μια τεράστια αποτυχία» είπε, αφήνοντας ευθέως αιχμές για την Ελλάδα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ανέβασαν υψηλά τον πήχη των προσδοκιών. 

«Το αφήγημα ήταν ότι χρειαζόμασταν αποσαφήνιση σήμερα. Κάποιοι το είπαν, κάποιοι άλλοθι όμως όχι. Είχαμε μια πολύ καθαρή λύση το 2016 και το αφήγημα ήταν ότι θα πάρουμε αποφάσεις για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα σήμερα. Αυτό δεν είναι αυτό που συμφωνήθηκε τον Μάιο του 2016. Δεν είμαι αισιόδοξος ότι τα πράγματα θα καλυτερεύσουν και πως θα βρούμε καλύτερη λύση από αυτή που είχαμε εδώ σήμερα στο τραπέζι» είπε ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ.

«Είμαι πραγματικά απογοητευμένος, γιατί μερικοί από μας μετακινήθηκαν περισσότερο από την “εντολή” για να βρούμε λύση και τώρα αποτύχαμε. Λυπάμαι» πρόσθεσε.

Λεμέρ: Συμφωνώ και με τον Ευκλείδη και με τον Βόλφγκανγκ!

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, παίρνοντας το λόγο, είπε ότι καταλαβαίνει και τη θέση του Ευκλείδη Τσακαλώτου αλλά και του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Όπως είπε, «έγιναν σήμερα κάποια βήματα και ελπίζω πως και το ΔΝΤ θα πάρει κάποιες θετικές αποφάσεις τις επόμενες εβδομάδες. Έχουμε μια καλή βάση για συμβιβασμό».

Τέλος, ο Ιταλός ΥΠΟΙΚ Πιερ Κάρλο Παντοάν στην παρέμβασή του προειδοποίησε πως «μια πολιτική κρίση στην Ελλάδα θα πυροδοτούσε χρηματοπιστωτική κρίση. Όταν ξεκινά τέτοια κρίση, δεν ξέρουμε πώς να τη σταματήσουμε».

«Ελπίζω πως θα μπορέσουμε να καταλήξουμε σε συμφωνία τις επόμενες 3 εβδομάδες και πως το ΔΝΤ μπορεί να συμβιβαστεί» κατέληξε, με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ να κλείνει με την εξής φράση: «Συμμερίζομαι την απογοήτευσή σας. Πρέπει να δουλέψουμε για να γεφυρώσουμε το κενό τις επόμενες εβδομάδες, με το να βρούμε επιλογές και όχι να παίζουμε με τις προσδοκίες».

 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top