Τσίπρας για διαφθορά: «Το μεγάλο φαγοπότι τελείωσε» - Σκληρή επίθεση σε Μητσοτάκη

Αναφέρθηκε σε ΚΕΕΛΠΝΟ και Novartis – Αιχμές και για την υπόθεση Siemens

«Είναι προτεραιότητα μας η αντιμετώπιση της διαφθοράς» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Σταύρου Θεοδωράκη για τη διαφθορά.

«Η διαφθορά στη χώρα δεν είναι περιθωριακό φαινόμενο και συνδέεται με τους όρους ανάπτυξης του καπιταλισμού στην Ελλάδα. Η γιγάντωση της διαφθοράς είναι εγγενές χαρακτηριστικό ενός πολιτικού και οικονομικού δικτύου εξουσίας που οικοδομήθηκε στη χώρα, ιδίως στην περίοδο της μεταπολίτευσης» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας πως «για την αντιμετώπιση της διαφθοράς απαιτείται και ένα ηθικό ανάστημα που η δική μας κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι διαθέτει».

«Αναλαμβάνουμε το πολιτικό κόστος, αφού τα συμφέροντα αντιστέκονται και εξαπολύουν καθημερινά επίθεση που είναι και ένας δείκτης ότι κάνουμε την δουλειά μας. Θα αρχίσω να ανησυχώ όταν οι επιθέσεις σταματήσουν» είπε ο κ. Τσίπρας, ο οποίος χαρακτήρισε ως δύο κορυφαίες περιπτώσεις διαφθοράς στο χώρο της υγείας, αυτές του ΚΕΕΛΠΝΟ και της Novartis.

«Στον χώρο της Υγείας στήθηκε πάρτι διαφθοράς και διασπάθισης του δημοσίου χρήματος. Επί των ημερών μας, το σκάνδαλο του ΚΕΕΛΠΝΟ παραπέμφθηκε στη Δικαιοσύνη, εκεί όπου αρνήθηκαν να το οδηγήσουν αυτοί που σήμερα κόπτονται για τη Δημόσια Υγεία και τα νοσοκομεία» είπε ο κ. Τσίπρας, ο οποίος για την υπόθεση Novartis, είπε ότι αφορά αδιαφανή τρόπο τιμολόγησης των φαρμάκων.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις περίφημες λίστες λέγοντας ότι θα γίνει ενοποίηση των λιστών των μεγαλοκαταθετών σε μια ενιαία λίστα και θα ελεγχθούν πάνω από 1.000.000 ΑΦΜ, ενώ υποστήριξε πως «η πάταξη της διαφθοράς είναι θέμα κοινωνικής δικαιοσύνης και ισότητας και απαιτεί πολιτική βούληση». 

«Ένα αόρατο χέρι παρεμβαίνει ώστε να κωλυσιεργεί η δίκη της Siemens»

«Το να μπορέσει κανείς να συγκρουστεί με ένα εκτεταμένο δίκτυο διαφθοράς θέλει χρόνο και αποφασιστικότητα και αυτή την αποφασιστικότητα εμείς την έχουμε δείξει» είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη δευτερολογία του στη Βουλή.

Αναφερόμενος στην υπόθεση Siemens, ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για «ένα αόρατο χέρι που παρεμβαίνει ώστε να κωλυσιεργεί μια δίκη που την περιμένουμε χρόνια όπως και ο ελληνικός λαός».

«Χάρη στις προσπάθειές μας, η δίκη θα ξεκινήσει στις 24 Φλεβάρη. Στο εδώλιο θα καθίσουν 67 στελέχη, όχι, όμως, ο κ. Χριστοφοράκος γιατί κάποιοι φίλοι του είχαν φροντίσει να φύγει από τη χώρα, όπως και ο κ. Καράβελας», προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση εξέδωσε νέο ένταλμα εναντίον του και ο ίδιος έχει θέσει και το ζήτημα αυτό στην κ. Μέρκελ.

«Ο κ. Μητσοτάκης που θα βρεθεί στην Καγκελαρία σε λίγες μέρες, θα ζητήσει να εκδοθεί ο κ. Χριστοφοράκος στην Ελλάδα; Αυτό θα πει κοινό μέτωπο κατά της διαφθοράς» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

«Βάλαμε τέλος στο μεγάλο φαγοπότι»

«Αν έχουμε καταφέρει σήμερα να έχουμε ξεφύγει σε μεγάλο βαθμό από τη ζώνη του πυρός, αν έχουμε καταφέρει να μην είμαστε στη φάκα, αν έχουμε καταφέρει να μην είμαστε με την πλάτη στον τοίχο και ενόψει της κρίσιμης διαπραγμάτευσης, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι κλείσαμε το 2016 με ανάπτυξη» πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας, o οποίος πρόσθεσε: «Δεν είμαστε με την πλάτη στον τοίχο, αυτά που μας ζητούν είναι θέατρο του παραλόγου. Λόγω όσων εισπράττουμε, έχουμε τη δυνατότητα να μην πέφτουμε στις παγίδες που μας στήνουν. Θα βγάλουμε την χώρα από την κρίση, με την κοινωνία όρθια».

«Ενώ όλοι περίμεναν ύφεση και ενώ μας έβαζαν διαρκώς εμπόδια και πέρυσι το εμπόδιο του κόφτη, θεωρώντας -και μάλιστα η αξιωματική αντιπολίτευση- ότι σίγουρα θα ενεργοποιηθεί, όχι μόνο δεν ενεργοποιήθηκε ο κόφτης, αλλά ενεργοποιήθηκε ο δότης και δώσαμε και τις συντάξεις. Το καταφέραμε σε μεγάλο βαθμό και εξαιτίας του γεγονότος ότι τελείωσε σε αυτόν τον τόπο το μεγάλο φαγοπότι» κατέληξε ο πρωθυπουργός.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top