Η Ελλάδα «σνομπάρει» κονδύλια 1,1 δισ. ευρώ της Ε.Ε.

Την ίδια ώρα που μετανάστες μένουν στις σκηνές και ξεπαγιάζουν στο κρύο ή χάνουν και τη ζωή τους

Η Ελλάδα «σνομπάρει» κονδύλια 1,1 δισ. ευρώ της Ε.Ε.

Οι οθόνες στην αίθουσα διαχείρισης κρίσεων στον 3ο όροφο του κτιρίου της Κομισιόν στις Βρυξέλλες καταγράφουν όλα τα δεδομένα της ανθρωπιστικής κρίσης του προσφυγικού στα Βαλκάνια και την υπόλοιπη Ευρώπη αλλά και  του πολέμου στη Συρία. Πολλοί δείκτες χτυπούν κόκκινο και οι ειδικοί παρατηρητές , με ένα τηλέφωνο στο χέρι, καταγράφουν τα δεδομένα και δίνουν οδηγίες  στις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής  για το που πρέπει να δοθεί ιδιαίτερο βάρος  και μεγαλύτερη προσοχή.

Από το ισόγειο ως την κορυφή του κτιρίου όπου εδρεύει ο πρόεδρος Γιούνκερ, η ανησυχία είναι διάχυτη.

Ο Επίτροπος Στυλιανίδης , αρμόδιος για την ανθρωπιστική κρίση έχει εξασφαλίσει χρήματα μόνο για την Ελλάδα αλλά παραμένουν ανεκμετάλλευτα. Το ίδιο και ο επίτροπος Αβραμόπουλος, αρμόδιος για το μεταναστευτικό.

Συνολικά από τα ταμεία και των δύο Επιτρόπων η Ελλάδα έχει στην διάθεση της 1,1 δις ευρώ αλλά δυστυχώς έχει αξιοποιήσει μόνο ένα πολύ μικρό μέρος από αυτά, που φτάνει τα 380 εκ. ευρώ.

Μόνο για τα ανήλικα ασυνόδευτα παιδιά έχουν διατεθεί 70 εκ. ευρώ,  αλλά η χώρα μας πεισματικά δεν λέει να τα απορροφήσει!

Τα ευρωπαϊκά χρήματα λιμνάζουν σε κάποιον κωδικό της Τράπεζας της Ελλάδος,  αλλά οι μετανάστες μένουν στις σκηνές και ξεπαγιάζουν στο κρύο ή χάνουν ακόμη και τη ζωή τους από τις αναθυμιάσεις των μαγκαλιών που προσπαθούν να βάλουν μέσα στις σκηνές.

Στα νησιά οι ΜΚΟ συνεχίζουν να δρουν ανεξέλεγκτα. Το ελληνικό κράτος περιμένει να τις ελέγξει κάποιος από μηχανής θεός και πολλές από αυτές προσπαθούν με κάθε τρόπο να καθυστερήσουν τις αποφάσεις για τα αιτήματα ασύλου που έχουν υποβληθεί ώστε  να μην μείνουν ξαφνικά χωρίς δουλειά κάποιοι  «άγνωστοι»  αλληλέγγυοι που κανείς δεν ξέρει από ποια χώρα έρχονται, ποιων τα συμφέροντα υπηρετούν και κυρίως από πού χρηματοδοτούνται.

Στην Ευρώπη μια απόφαση για απόδοση ασύλου εκδίδεται σε ελάχιστο χρόνο ενώ στην Ελλάδα απαιτούνται αρκετοί μήνες.  Αλλά και τα κράτη μέλη της ΕΕ δεν έχουν εφαρμόσει τις αποφάσεις για μετεγκατάσταση και απορροφούν έναν πολύ μικρό αριθμό μεταναστών.

Οι υπηρεσίες της Κομισιόν θα ήθελαν αν μπορούσαν να τους επιβάλλουν κυρώσεις αλλά κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται. Το συμβούλιό των πρωθυπουργών δεν έχει λάβει σχετική απόφαση.

Η Ελλάδα έχει μεγάλη ευθύνη για το προσφυγικό. Κάθε κράτος μέλος της ΕΕ έχει μεγάλη ευθύνη . Το ίδιο και το Συμβούλιο Κορυφής. Αν η Ευρώπη είχε προχωρήσει την πολιτική ενοποίηση της , σήμερα κανείς δεν θα μπορούσε να αποφύγει να αντιμετωπίσει τις υποχρεώσεις του και θα βρισκόταν αντιμέτωπος με αυστηρές κυρώσεις.

Χρειαζόμαστε ενωμένη,  περισσότερη και καλύτερη Ευρώπη για να λύσουμε τα προβλήματα των λαών κι όχι εθνικισμούς και λαϊκίστικους ανταγωνισμούς που  διχάζουν  τα κράτη μέλη.

ΤΟΥ ΠΕΤΡΟΥ ΜΠΟΤΣΑΡΑΚΟΥ

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top