Συμφώνησαν ότι… διαφωνούν Τσίπρας και Μητσοτάκης

Συνομιλία στον ενικό και με οικειότητα, αλλά με εντελώς διαφορετικές θέσεις

Μιλώντας στο ενικό και δείχνοντας να υπάρχει μία σχετική οικειότητα στις διαπροσωπικές τους σχέσεις συζήτησαν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως φάνηκε από τον σύντομο διάλογο που είχαν στην έναρξη της συζήτησης μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες.
Όπως αποδείχθηκε όμως από τις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη μετά τη συνάντηση - και όπως αναμενόταν άλλωστε - τους χωρίζει τεράστια απόσταση καθώς καταγράφηκε πλήρης, σχεδόν διαφωνία, ειδικά στο ζ��τημα του εκλογικού νόμου.
«Η θέση μας είναι καθαρή ότι η χώρα χρειάζεται σταθερές κυβερνήσεις» τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ μετά τη συνάντηση, ενώ κατάστησε σαφές ότι το κόμμα του δεν μπαίνει σε αυτή τη συζήτηση, με εξαίρεση την ψήφο των Ελλήνων πολιτών που ζουν εκτός Ελλάδος (για το οποίο η αξιωματική αντιπολίτευση έχει καταθέσει πρόταση νόμου) και την κατάτμηση των εκλογικών περιφερειών.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστήριξε επίσης ότι η Κυβέρνηση εν μέσω φοροκαταιγίδας και κοινωνικών προβλημάτων προσπαθεί να αποπροσανατολίσει και να αλλάξει τον εκλογικό νόμο που δύο φορές χρησιμοποίησε για να κάνει κυβέρνηση.
tsipras mitsostakis deixnei 230616.jpg

«Με μεγάλο ενδιαφέρον συμμετέχω στη συζήτηση για τη θεσμική αναβάθμιση του πολιτικού μας βίου. Δεν σου κρύβω ότι υπάρχουν και άλλα ζητήματα, όπως η λειτουργία του Κοινοβουλίου, και έχω στείλει επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής. Νομίζω ότι τα ζητήματα της θεσμικής αναβάθμισης της πολιτικής ζωής πρέπει να είναι στο επίκεντρο του πολιτικού διαλόγου», ανέφερε ο κ. ��ητσοτάκης κατά τον διάλογο που είχε με τον κ. Τσίπρα.
«Έχουμε την ευκαιρία να αναπτύξουμε μια συζήτηση και στα θέματα όπου υπάρχουν διαφορές. Καλό να καταγράφονται και να αναζητούνται συναινέσεις. Είναι ζητήματα που μας απασχολούν χρόνια. Σε κάποια από αυτά είναι ώριμες οι συνθήκες. Όσο θυμάμαι τον εαυτό μου συζητάμε για τον νόμο περί ευθύνης υπουργών. Αλλά και σε άλλα θέματα μπορεί να υπάρξουν συνθέσεις, όπως για την συνταγματική αναθεώρηση και πρέπει να ανοίξει ένας γόνιμος διάλογος. Σε άλλα μπορεί να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις. Για τον εκλογικό νόμο, καλό είναι να προσπαθήσουμε να κρατήσουμε τη συζήτηση σε πλαίσιο που δεν αφορά την τρέχουσα συγκυρία», τόνισε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός.
tsipras mitsotakis 230616 3.jpg

Στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε σε δημοσίευμα της Καθημερινής στο οποίο αναφερόταν ότι το 1936 ο Αλέξανδρος Παπαναστασίου εισηγείτο σε υποεπιτροπή της Βουλής την αναθεώρηση του Συντάγματος και την καθιέρωση πάγιου εκλογικού συστήματος απλής αναλογικής, συνταγματικά κατοχυρωμένου. «Τα ίδια συζητάμε και σήμερα», πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξε αναφορά και σε άλλα ζητήματα από τον κ. Τσίπρα, τα οποία ��νδέχεται να συμπεριλαμβάνει η αναθεώρηση, όπως το άρθρο για τις σχέσεις Εκκλησίας-Κράτους.
«Στην πρώτη μας συζήτηση είχα θίξει το θέμα της αναθεώρησης του Συντάγματος και έχουμε καταθέσει τις προτάσεις μας. Για τον εκλογικό νόμο έχω διαφωνία με τη χρονική συγκυρία, γιατί δεν έχει την απαραίτητη ουδετερότητα να συζητήσουμε τέτοιο θέμα με νηφαλιότητα. Για εμάς πρέπει αυτή η συζήτηση να μετατεθεί χρονικά και να συνδεθεί με τη συνταγματική αναθεώρηση», είπε από την πλευρά του ο κ. Μητσοτάκης.
«Είναι ενδιαφέρον αυτό που λες», του απάντησε ο κ. Τσίπρας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top