Στην τελική ευθεία οι συζητήσεις ΔΝΤ- ΕΕ για την Ελλάδα- Που τα βρίσκουν και σε τι διαφωνούν

Τι θα γίνει τελικά με το χρέος

Στην τελική ευθεία οι συζητήσεις ΔΝΤ- ΕΕ για την Ελλάδα- Που τα βρίσκουν και σε τι διαφωνούν

​Στην τελική ευθεία μπαίνουν από σήμερα οι συζητήσεις για την προσέγγιση ΔΝΤ και ΕΕ στο θέμα του ελληνικού χρέους με σκοπό να πεισθούν τα κοινοβούλια των εταίρων, από τα οποία περνάει η έγκριση της ελληνικής δόσης, πως το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα και να δώσουν το πράσινο φως για την εκταμίευσή της.

Την σκυτάλη των συζητήσεων θα λάβουν σήμερα οι υπουργοί οικονομικών και ο διευθυντής του τομέα Ευρώπης του ΔΝΤ, οι οποίοι, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, «έχουν μετακινηθεί από τις αρχικές τους θέσεις, αλλά οι διαφορές δεν έχουν γεφυρωθεί».

Η πηγή που ενημέρωσε το Star και η οποία είχε γνώση της έκθεση για τη βιωσιμότητα του χρέους που έδωσε το Ταμείο την Δευτέρα στη δημοσιότητα μετέφερε την εικόνα ότι και το ταμείο έχει μετακινηθεί, αλλά και η ΕΕ.

Συγκεκριμένα το Ταμείο ζήτησε αρχικά:

νέα επέκταση της λήξης όλων των δανείων του EFSF/ESM κατά 14 έτη,

• επέκταση της περιόδου χάριτος για τα δάνεια του ESM κατά 6 έτη

• κατά και κατά 17 έτη για τα δάνεια του EFSF

• και κατά 20 χρόνια για τα διμερή δάνεια του 2010, 2011.

• μη καταβολή τόκων για 17 έτη στα δάνεια του ESM/EFSF

• μη καταβολή τόκων για 24 χρόνια για τα διμερή δάνεια, αλλά και

• εγγύηση επιτοκίων στο 1,5%.

Όλα αυτά με πρωτογενή πλεονάσματα κοντά στο 1,5% ετησίως και εφαρμογή από τώρα και όχι από το 2018.

Η ΕΕ επεξεργάζεται:

• χρήση 25 δις εκ των 86 δις για πρόωρη αποπληρωμή τμήματος των διμερών δανείων του 2010, 2011,

• χρήση 10 δις (ANFAS , SMPs) για αποπληρωμή των νέων δανείων του ΔΝΤ από το 2018 στο 2024,

• επέκταση της περιόδου χάριτος όλων των δανείων (ΕFSF/ESM/GLF) από το 2022 στο 2028

• επέκταση της περιόδου αποπληρωμής κατά 10 έτη, όπου η τελευταία δεκαετία θα αποτελεί πληρωμή των ποσών που θα αφαιρεθούν τα έτη που χρειάζονται εξομάλυνση.

Όλα αυτά με πρωτογενή πλεονάσματα 2% για μια δεκαετία!

Η πρόταση που ουσιαστικά κάν��ι η ΕΕ, προσπαθεί να αποδείξει στο ΔΝΤ ότι θα αποπληρωθεί εγκαίρως και στο ακέραιο, ενώ παρομοίως με αυτή του ΔΝΤ καταλήγει σε καθαρή ονομαστική μείωση της αξίας του χρέους (όχι κατά 50 μονάδες ως το 2060, αλλά κοντά στις 25 μονάδες λίγο νωρίτερα).

Σε κάθε περίπτωση οι κοινοτικοί ειδικοί υποστηρίζουν ότι αφενός ή Ελλάδα θα μπορεί να βγει στις αγορές το 2017 και σταδιακά το 2018 να πουλήσει δεκαετές ομόλογο, περιορίζει το κόστος εξυπηρέτησης στις χρονιές που επρόκειτο να υπάρχουν υπερσυγκεντρώσεις λήξεων δανείων.

Χωρίς να έχει υπάρξει καμία δραματική αλλαγή στην κεντρική πολιτική ιδέα γύρω από το ελληνικό πρόγραμμα, αξίζει να σημειωθεί ότι φιλανδικές πηγές έλεγαν στο Star ότι το κοινοβούλιο της Φιλανδίας αρχίζει να διαμορφώνει την άποψη πως «δεν θα γίνει και καμία μεγάλη καταστροφή αν το ΔΝΤ μείνει εκτός προγράμματος» - έστω και για λίγο ακόμα.

Από την άλλη οι εταίροι είναι σχεδόν αποφασισμένοι να συσχετίσουν τα μέτρα για το χρέος με την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος το 2018. Το ΔΝΤ δεν έχει απαντήσει επ’ αυτου.

Τέλος σε σχέση με τη δόση, αυτή φαίνεται πως κλείνει στα 10 δις ευρώ, αλλά το eurogroup θα ζητήσει από την κυβέρνηση να αλλάξει τη νομοθεσία για τις ιδιωτικοποιήσεις, διότι θεωρεί πως οι ρυθμίσεις για τα κέρδη από την πώληση αεροδρομίων αποτελούν υπαναχώρηση. Η συνέχεια θα δοθεί στο eurogroup που θα ξεκινήσει τη συνεδρίασή του στις 15:00 τοπική ώρα.

Βρυξέλλες, Θάνος Αθανασίου

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top